Pizza fikon chevre pinjenötter

Det kan vara lämpligt med en löprunda efteråt

Kan vi enas om att bilden ovan är katastrof. Orutinerat nog hade jag inga batterier kvar i min kamera och snabbfotade med iPhonen innan vi kastade oss över pizzan. Faktum är att det här blev droppen och jag har nu beställt både ett nytt makro-objektiv och en ny blixt. Det måste bli ordning på det här.

Just nu experimenteras det en del med pizzadeg hemma i köket. I första hand vill jag få fram en bra deg utan surdeg som jag blir nöjd med och som därefter kan anpassas till att även göras med surdeg. Det jag är på jakt efter är en riktigt tunn botten, som blir krispig och lagom tjocka kanter som frasar sig lite när man sätter tänder i dem.

Det här är inte en sån deg. Det här är en efterrätts-pizza-deg.
Skälet är att jag vill ha lite mer bröd under godsakerna jag toppar den med. Fråga inte varför, jag bara är sån.
Jag tror också att ett av skälen är att man vill hinna göra degen medan man lagar till övrig mat och då får den inte vara alltför komplicerad, inte ta för mycket tid och framför allt inte ta för mycket plats.

Fikon tillsammans med honung, chèvre och pinjenötter är inte den mest experimentella av toppingar men varför krångla till något som är så himla gott? Fikonen ska vara mogna, men inte övermogna. Är de för mjuka tappar de all spänst i ugnen. Chèvren föredrar jag stora bitar av så man får mycket av inkråmet som är smidigast att smula över pizzan.

När jag för snart tre år sen svor och släpade på ett helt absurt tungt paket från postutlämningsstället hela vägen hem (det var bara runt hundra meter, men det kändes som en Golgata-vandring) visste jag att jag en dag skulle tycka det var värt allt slit. Sen dess är det många gånger jag jublat över hur bra det är med en baksten och vilken skillnad det faktiskt blir med den. Det här är precis ett sånt tillfälle. Har man ingen baksten lägger man in en plåt från samma sekund som man slår på ugnen så den blir riktigt, riktigt het. Därefter lägger man in pizzan direkt på den för att komma så när effekten av en sten som det nånsin går.
Men allra helst, köp en sten om du inte redan har en. Det är värt vartenda öre.

 

Pizza med chèvre, fikon och pinjenötter

Tid: 1 timme från start till mål
Mängd: 5 st pizzor som räcker till 10 personer

 1. Sätt ugnen på 250 grader.
 2. Smula ner jästen i en bunke och slå över vattnet. Rör tills allt är löst.
 3. I med mjöl, olja och socker. Rör med en träslev eller händer tills allt blandats samman.
 4. Låt vila övertäckt med plastfolie 10 minuter.
 5. Lägg degen på ett bakbord, häll över saltet och knåda sen degen 5 minuter. Rulla samman till boll, placera åter i bunken och lägg över plastfolien.
 6. Ställ på ett varmt och mysigt ställe i cirka 30 minuter, eller tills den jäst cirka 50-60%.
 7. Upp med degen på ett bakbord igen och dela i 5 lika stora bitar. Rulla varje bit till en boll och låt vila ett par minuter.
 8. Sprid lite durumvete på bakbordet, ta en av bollarna och tryck ut den till en centimetertjock rundel. Lägg åt sidan så at glutenet får ett par minuter på sig att slappna av. Gör om samma sak med samtliga bollar.
 9. Ta därefter den första rundeln som nu blivit lättare att arbeta med och inte drar ihop sig lika mycket vid bearbetning. Fortsätt arbeta ut den med händerna tills man har lite tjockare kanter men en väldigt tunn botten. Fortsätter den dra ihop sig kan man bearbeta den, låta den vila ett par minuter och därefter fortsätta.
 10. Placera degen ovanpå en bit bakplåtspapper.
 11. Sprinkla lite olivolja över varje pizza och smeta ut med fingrarna så det blir ett tunt, tunt lager i botten.
 12. Skär varje fikon i cirka 4-5 bitar och placera ut på pizzadegen.
 13. Smula över chévren. Det är så klart en smaksak hur mycket man föredrar, mitt angivelse är mer en riktlinje.
 14. Ringla över ganska rikligt med honung.
 15. Strö över pinjenötterna.
 16. Avsluta med några små flingor salt.
 17. Ta gärna en bakspade om du har, eller kanske en tunn skärbräda och placera bakplåtspapper och pizza på. Låt därefter papper och pizza glida av på bakstenen eller plåten. Det blir nämligen lätt så att pizzan fastnar på bakspaden samtidigt som att ett tunt bakplåtspapper inte påverkar värmen underifrån. Lika bra alltså att vara på den säkra sidan.
 18. Låt stå inne cirka 15 minuter. Degen ska ha fått ordentligt med färg, men det som oftast fäller avgörandet är att man vill ta ut pizzan innan nötterna blivit för hårt rostade.
 19. Notera hur fikonen saftat ur sig under gräddningen och hur väl de smakerna passar med honungen. Ät alltså så fort det bara går efter att den kommit ut ur ugnen.