Perfekt att göra dagen innan man ska fin-fika
Paj är så fantastiskt eftersom man gör den på ett litet kick, skickar in den i ugnen och sen är det bara att servera så fort den är klar. Kräver ingen planering och är inte det minsta omständigt.
Om man inte räknar in citrontarten vill säga. För den ska helst göras dagen innan den serveras och även om själva innehållet är det enklaste i vägen kräver den därmed en aning planering. Men, till skillnad från rotfyllning som också kräver en hel del planering och tar en massa tid är det här ett rent nöje.
Pajdegen är min söta deg med ägg i som aldrig ställer till det under resans gång och citronerna jag fick tag i var ett par nät ekologiska citroner som nästan var söta och helt fulla med små kärnor.
Det kan verka som överkurs att bränna ett lager socker på toppen, men det ger lite mysigt krisp och sötman bryter av fint mot citronen.
Citrontarte med lime
Tid: Räkna med runt 2 timmar
Mängd: 1 24 cm-form
- 1 sats Pajdeg för söta pajer
- 2 1/2 dl pressad citron
- 300 g strösocker
- 7 ägg (Medium-storlek)
- 2 1/2 dl vispgrädde
- 2 lime
- Gör pajdegen fram till punkten då formen är täckt och den stått i kylen en timme för att vila.
- Häll citronjuicen (gör inget om det följer med några små, små kärnor) och 200 g av sockret i en kastrull.
- Koka upp och låt koka 10-12 minuter på medelvärme så den kokas ner en aning.
- Knäck äggen i en stor skål och tillsätt resten av sockret. Vispa rejält tills det blivit en fluffig smet, ljusgul i tonen.
- Häll ner citronjuicen i en tunn stråle i äggblandningen samtidigt som du fortsätter vispa.
- Tillsätt grädden och riv i skalet av limen (endast det absolut yttersta).
- Vispa en aning så att allt blandas och täck därefter bunken med plastfolie.
- Låt stå framme en timme så att smakerna får utvecklas.
- Förgrädda pajskalet enligt receptet. Sänk därefter värmen i ugnen till 100 grader.
- Häll smeten genom en finmaskig sil (man vill bli av med småkärnor och limeskalet) ner i pajskalet.
- Grädda cirka 40 minuter.
- För att kolla om den är klar kan man knacka lätt på sidan av formen. Om den skvalpar är den inte klar men om den bara rister till lite är den perfekt.
- Ta ut och låt svalna helt innan man skär upp den.
- Vill man ha en riktigt trevlig yta strör man lite strösocker över den precis innan servering, skakar av det som inte fäster och tar sen fram sin lilla köksbrännare och bränner sockret.