Pajdeg söta pajer recept

Smidig att hantera och så oerhört god

Pratar vi klassiska pajdegar har vi så klart den underbara franska Pâte brisée på en ohotad förstaplats. Den består uteslutande av mjöl, socker, smör, salt och vatten och blir sådär ljuvligt smulig som ibland är precis vad man söker.

Men så finns det de där andra tillfällena, när man vill ha en smidig deg som är helt slät och inte ställer till med oreda när man klär en form med den, även om vi pratar höga kanter. Det är då den här passar som allra bäst.

Receptet räcker till en 24 cm form med höga kanter och blir ändå en liten aning över. Gör den gärna dagen innan den ska användas och den klarar sig utan problem 4-5 dagar i kylen.

En sak som degen lämpar sig extra väl för är den här citrontarten med lime.

Pajdeg söta pajer recept


Pajdeg för söta pajer

Tid: 1 timme
Mängd: Perfekt för en form som är 24 cm i diameter

 1. Skär ner smöret i en skål och sikta över florsockret.
 2. Mosa med en träsked tills det blivit en slät massa.
 3. Rör i ägg och äggulor och bearbeta smeten tills alla klumpar är borta.
 4. Sikta över mjölet och blanda samman med träskeden. Använd därefter fingrarna och nyp ihop degen som kommer gå från att vara lite smulig till att bli en slät och aningen kladdig deg.
 5. Ta upp och lägg på ett mjölat bord / bakbord / bänkskiva / det som du brukar baka på.
 6. Knåda degen 1 minut och rulla därefter ihop till en boll. Tryck till den så den blir platt som på bilden, täck med plastfolie och lägg in i kylen att vila minst 30 minuter.
 7. När den ska användas tar man ut den och kavlar den till lagom storlek medan den är kall. Jag brukar göra den ungefär 3 mm tjock.
 8. Placera i formen och nagga botten. Ställ sen in i kylen minst 1 timme för att stelna till. Det här gör också att man inte råkar ut för att kanterna drar ihop sig när man gräddar den.
 9. Sätt ugnen på 170 grader.
 10. Om man vill vara helt säker på att botten inte ska resa sig när man förgräddar degen lägger man en bit bakplåtspapper i botten och sen fyller man den med torkade ärtor. Då agerar de tyngd och håller ner degen.
 11. Förgrädda cirka 15 minuter, ta ut, häll ur ärtorna och ta ur bakplåtspappret.
 12. Fyll med din favoritfyllning!