• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Citrontarte med en touch lime

augusti 23, 2012 by Johan Hedberg 1 Comment

Citron tarte med lime recept

Perfekt att göra dagen innan man ska fin-fika

Paj är så fantastiskt eftersom man gör den på ett litet kick, skickar in den i ugnen och sen är det bara att servera så fort den är klar. Kräver ingen planering och är inte det minsta omständigt.

Om man inte räknar in citrontarten vill säga. För den ska helst göras dagen innan den serveras och även om själva innehållet är det enklaste i vägen kräver den därmed en aning planering. Men, till skillnad från rotfyllning som också kräver en hel del planering och tar en massa tid är det här ett rent nöje.

Pajdegen är min söta deg med ägg i som aldrig ställer till det under resans gång och citronerna jag fick tag i var ett par nät ekologiska citroner som nästan var söta och helt fulla med små kärnor.

Det kan verka som överkurs att bränna ett lager socker på toppen, men det ger lite mysigt krisp och sötman bryter av fint mot citronen.


Citrontarte med lime

Tid: Räkna med runt 2 timmar
Mängd: 1 24 cm-form

  • 1 sats Pajdeg för söta pajer
  • 2 1/2 dl pressad citron
  • 300 g strösocker
  • 7 ägg (Medium-storlek)
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 2 lime
  1. Gör pajdegen fram till punkten då formen är täckt och den stått i kylen en timme för att vila.
  2. Häll citronjuicen (gör inget om det följer med några små, små kärnor) och 200 g av sockret i en kastrull.
  3. Koka upp och låt koka 10-12 minuter på medelvärme så den kokas ner en aning.
  4. Knäck äggen i en stor skål och tillsätt resten av sockret. Vispa rejält tills det blivit en fluffig smet, ljusgul i tonen.
  5. Häll ner citronjuicen i en tunn stråle i äggblandningen samtidigt som du fortsätter vispa.
  6. Tillsätt grädden och riv i skalet av limen (endast det absolut yttersta).
  7. Vispa en aning så att allt blandas och täck därefter bunken med plastfolie.
  8. Låt stå framme en timme så att smakerna får utvecklas.
  9. Förgrädda pajskalet enligt receptet. Sänk därefter värmen i ugnen till 100 grader.
  10. Häll smeten genom en finmaskig sil (man vill bli av med småkärnor och limeskalet) ner i pajskalet.
  11. Grädda cirka 40 minuter.
  12. För att kolla om den är klar kan man knacka lätt på sidan av formen. Om den skvalpar är den inte klar men om den bara rister till lite är den perfekt.
  13. Ta ut och låt svalna helt innan man skär upp den.
  14. Vill man ha en riktigt trevlig yta strör man lite strösocker över den precis innan servering, skakar av det som inte fäster och tar sen fram sin lilla köksbrännare och bränner sockret.

Filed Under: Desserter, Finfika, Från ugnen, Paj Tagged With: citron, lime, paj, recept, Sött, tarte

Previous Post: « Pajdeg för söta pajer
Next Post: Hemkokt tomatpuré »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme