krusbärskaka recept

Lite syrliga krusbär och söt mandelmassa är en trivsam mix

Busken på landet ger inga röda krusbär, så jag har trakasserat hemmaodlarna på torget hela sensommaren på jakt efter ett av mina favoritbär. Dels är det ett barndomsminne från trädgården där det på ena hörnet fanns en buske som trots att den på våren såg ut som att det hade smugit in en älg och ätit upp allt utom ett par knastertorra grenar lyckades den ändå repa sig och som genom ett under fanns det alltid några liter blodröda bär att försiktigt plocka av i pausen på nån fotbollsmatch med grannungarna.

Krusbären är inte unika när det kommer till att man kan göra många saker med dem (här är lite olika tips) men få andra bär kan vandra så långt på skalan mellan syrligt och sött. Precis innan de mognat helt färdigt tar jag dem och gör marmelad av, eller den här kakan. Om maxat ur i sötma blir det kräm. Allt har sin charm.

Just den här kakan kan gärna stå täckt med folie över natten i rumstemperatur för att få sätta sig lite. Bara man kommer ihåg att ställa in den i en 100-gradig ugn en kvart innan servering så den blir ljummen (och därmed som godast).

Man kan servera glass till eller så gör man hemgjord vaniljvisp (vispa 2 dl grädde tills den är fast, skrapa i 1 vaniljstång och ha i en äggula, vispa så det blandas, sikta i florsocker efter smak (runt 3-4 msk, men det är individuellt), rör så allt blandats och servera)


Fluffig krusbärskaka

Tid: Drygt 1 timme

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj och bröa en sockerkaksform med löstagbara kanter.
  3. Knäck äggen i en skål, häll i sockret och vispa tills det nästan magiskt förvandlats till en ljusgul fluffig smet. Räkna med minst 4 minuter med en elvisp och fuska inte nu eftersom det är här det hela avgörs!
  4. Dela vaniljstången, skrapa ur den och ha ner skrapet i smeten. Riv även i citronskalet (på ett fint järn), riv i mandelmassan (på ett grovt järn) och rör sen några varv tills allt blandats.
  5. Sikta över vetemjölet och strö ner saltet. Vänd återigen runt (vispa inte, använd en slickepott) tills allt blandats.
  6. Häll smeten i formen och placera sen krusbären ovanpå (de ska nästan täcka vartenda utrymme på toppen av kakan). Tryck ner dem lite i smeten med ett finger.
  7. Hyvla över smöret och se till att det täcker framför allt ute vid kanterna. Det kommer att rinna lite in mot mitten så där är det inte lika noggrant.
  8. Ta en bit folie och lägg under formen samt vik upp lite runtom. Smöret tenderar att pressa sig ut ur formen om den har avtagbara kanter och då blir det en massa onödigt städande av ugnen om man inte gör så här (hur jag vet det? Gissa…).
  9. Ställ in i mitten av ugnen och efter 20 minuter täcker man kakan med folie (nu ovanpå).
  10. Låt stå inne cirka 45-50 minuter och stick därefter ner en tandpetare i mitten. Kommer den upp utan kladd är kakan klar. Servera ljummen.