Sirapsbröd recept

Om man vill ha ett snabbt bröd utan krusiduller

Ja, jag vet – det här med jäst är något av paria i dessa dagar. Att sätta det i händerna på vissa är lite som att åka runt med en BP-tatuering i pannan i Louisiana – man får räkna med stryk. Andra är aningen mer avslappnade och tycker att ett par gram kan man gott ha i utan att skämmas. Personligen gör jag som jag brukar göra och vänder kappan efter vinden lite som det passar.

Att ha i 50 g jäst som många vanliga recept förespråkar känns lite onödigt eftersom det dels gör att smakerna inte hinner blomma ut under den hysteriskt korta jäsningstiden, dels så går det inte att komma undan bismaken av jäst som sätter sin prägel på brödet.

2-3 g jäst gör att brödet får skjuts men man får då räkna med att det tar sin tid. Nu är det inget självändamål att deg ska jäsa länge bara för att man pretentiöst kan berätta om att man spenderat hela dagen med ögonen vilandes på en bunke deg. För varje minut extra som degen jäser utvecklar sig smakerna mer, för varje stund blir det aningen syrligare och man låter glutenet mogna till stabila och vackra trådar.

Hastigt jäst bröd blir luftigt, men det får liksom inget stuns, inget motstånd, ingen charm. Trots det – ibland har man ont om tid och vill ha hembakt bröd. Då är det ingen som klandrar dig för att du använder jäst.

Sirapsbröd finns det lika många varianter på som det finns ehrm…sirap? För mig är det något som påminner lite om kavring i smaken – söt, rund och en förnimmelse av anis. Mängden sirap kan man tillsätta lite efter smak. Jag föredrar mörk sirap men utgår från att brödsirap går alldeles utmärkt det också.

Sirapsbröd

Tid: Runt 20 min arbete och sen några timmars jäsning

  1. Smält smöret (jag funderade ett tap på att bryna det, men avstod i sista sekund) och häll därefter i mjölken. Låt stå kvar på plattan tills det är ljummet.
  2. Smula ner jästen i en stor bunke, häll över mjölken och rör tills all jäst är löst.
  3. Mortla anis, fänkål, pomeransskal och salt. Häll ner i vätskan tillsammans med sirapen och rör lite till.
  4. Häll i allt rågmjöl och det mesta av vetemjölet. Blanda lite tills det mesta av mjölet är en del av degen och häll sen ut den på ett bakbord och knåda rejält några minuter.
  5. Lägg tillbaka i bunken, täck med plast och ställ på ett varmt ställe (jag kör med ugnen och bara lampan igång). Beroende på hur mycket jäst du hade i behöver den nu allt mellan 1-5 timmar för att växa till sig. Färdigjäst är den när den blivit runt 75% större och om man trycker in ett finger en halv centimeter i degen ska den inte studsa ut på direkten. Tänk er att den ska uppfattas som lite sävlig. Ni förstår vad jag menar när ni testar.
  6. Skrapa ut degen på ett bakbord, dela den i två bitar, forma till limpor och lägg i formar som man innan smörjer med smör.
  7. Låt jäsa 30 min till 2 timmar (återigen beroende på mängden jäst) och sätt under tiden ugnen på 220 grader.
  8. Snitta bröden på toppen och stoppa in i ugnen.
  9. Efter cirka 40-50 minuter är de klara (96-98 grader med en termometer) och då tar jag ut dem och stjälper direkt upp dem på ett galler där de får svalna.
  10. Skiva upp och ät med smör medan de fortfarande är ljumma.