• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Banankaka med rostade hasselnötter och choklad

oktober 11, 2012 by Johan Hedberg 3 Comments

Banankaka choklad recept

Ja, jag föråt mig lite

Eftersom det var älgjaktsvecka behövde jag något att piffa upp matsäcken med. Självklart tog jag med ett gäng kardemummabullar, tunnbrödsrullar med rostbiff och pepparrot och lite annat smått och gott som kom i min väg. Men det behövdes också en mjuk kaka av något slag.

Jag har tidigare gjort en banankaka som blev riktigt lyckad och därför valde jag att spinna vidare på den men nu också addera rostade hasselnötter och mörk choklad.

En alldeles lysande kombo om jag får säga det själv. Det som är trevligt är att smeten räcker till både en rak brödform och ett antal mazarinformar vilket gör att den både är enkel att ta med eller servera uppskivad vid nästa fin-fika.

Banankaka med rostade hasselnötter och choklad

Tid: En halvtimmes vispande, en halvtimmes gräddning

  • 80 g hasselnötter
  • 180 g strösocker (cirka 2 dl)
  • 90 g ljust muscovadosocker (cirka 1 dl)
  • 4 normalstora mogna bananer
  • 1 tsk citronjuice
  • Skalet av 1/2 citron (bara det absolut yttersta)
  • 1 vaniljstång
  • 160 g smör
  • 2 ägg
  • 210 g vetemjöl (3 1/2 dl)
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 krm kanel
  • 3 krm ingefära (torkad och mald)
  • 2 krm muskot (nyriven, OK?)
  • 1 krm salt
  • 100 g mörk och god choklad
  • Rårörsocker att strö över kakan
  • Smör och ströbröd till formen
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Se upp så de inte får för mycket färg. Hacka dem grovt.
  3. Smält smöret och låt det svalna. Jag kör det i micron tills det är lite klumpar kvar i det och sen får värmen jämna ut sig. Om den är lite smetig är det nästan att föredra.
  4. Häll ner strösocker och muscovadosocker i en bunke.
  5. Mosa bananerna i en egen bunke (här får det gärna vara lite småklumpar kvar) och rör sen i citronjuice och skalet.
  6. Dela vaniljstången och skrapa ur den. Ner med vaniljen i bananerna och rör tills det är fördelat i hela moset.
  7. Knäck äggen i sockerblandningen och vispa till det är lite fluffigt och fint. Vispa ordentligt, inget fuskande. Rejält fluffigt ska det vara.
  8. Ner med smöret i ägg- och sockerblandning. Vispa ordentligt. Det är nu det gäller. Det är nu all fluffighet skapas. Vispa sen ett par drag extra.
  9. Ha i bananmoset i äggsmeten. Lägg bort vispen och ta fram en bra slickepot. Vänd ner bananmoset med rejäla tag utan att vispa en massa.
  10. Fram med ytterligare en bunke och sikta ner vetemjölet. Tillsätt bakpulver, kanel, ingefära, muskot och salt. Rör tills allt blandats.
  11. Häll ner mjölmixen i bunken med smet och rör ordentligt tills allt blandats och varenda potentiell klump avlägsnats.
  12. Hacka chokladen och tillsätt den samt hasselnötterna i smeten.
  13. Smöra och bröa en avlång brödform.
  14. Ner med smeten i formen, strössla över ett tunt lager rårörsocker och sen in i ugnen. Runt 30 minuter beroende på ugn. Känn med en sticka i mitten och kommer den upp utan smet på sig är kakan klar.
  15. Ta ut, låt svalna så gott som helt innan formen avlägsnas. Pudra över lite florsocker och servera precis som den är.

Filed Under: Finfika, Sött Tagged With: baka, banan, choklad, hasselnötter, kaka, muskot, recept

Previous Post: « Månadens matbild september – nu korar vi vinnaren
Next Post: Den här veckan pratar vi lingon »

Primary Sidebar

Prenumerera på Matgeeks YouTube-kanal

YouTube subscribe button by Skipser

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2022 Matgeek on the Foodie Pro Theme