Banankaka choklad recept

Ja, jag föråt mig lite

Eftersom det var älgjaktsvecka behövde jag något att piffa upp matsäcken med. Självklart tog jag med ett gäng kardemummabullar, tunnbrödsrullar med rostbiff och pepparrot och lite annat smått och gott som kom i min väg. Men det behövdes också en mjuk kaka av något slag.

Jag har tidigare gjort en banankaka som blev riktigt lyckad och därför valde jag att spinna vidare på den men nu också addera rostade hasselnötter och mörk choklad.

En alldeles lysande kombo om jag får säga det själv. Det som är trevligt är att smeten räcker till både en rak brödform och ett antal mazarinformar vilket gör att den både är enkel att ta med eller servera uppskivad vid nästa fin-fika.

Banankaka med rostade hasselnötter och choklad

Tid: En halvtimmes vispande, en halvtimmes gräddning

 1. Sätt ugnen på 175 grader.
 2. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Se upp så de inte får för mycket färg. Hacka dem grovt.
 3. Smält smöret och låt det svalna. Jag kör det i micron tills det är lite klumpar kvar i det och sen får värmen jämna ut sig. Om den är lite smetig är det nästan att föredra.
 4. Häll ner strösocker och muscovadosocker i en bunke.
 5. Mosa bananerna i en egen bunke (här får det gärna vara lite småklumpar kvar) och rör sen i citronjuice och skalet.
 6. Dela vaniljstången och skrapa ur den. Ner med vaniljen i bananerna och rör tills det är fördelat i hela moset.
 7. Knäck äggen i sockerblandningen och vispa till det är lite fluffigt och fint. Vispa ordentligt, inget fuskande. Rejält fluffigt ska det vara.
 8. Ner med smöret i ägg- och sockerblandning. Vispa ordentligt. Det är nu det gäller. Det är nu all fluffighet skapas. Vispa sen ett par drag extra.
 9. Ha i bananmoset i äggsmeten. Lägg bort vispen och ta fram en bra slickepot. Vänd ner bananmoset med rejäla tag utan att vispa en massa.
 10. Fram med ytterligare en bunke och sikta ner vetemjölet. Tillsätt bakpulver, kanel, ingefära, muskot och salt. Rör tills allt blandats.
 11. Häll ner mjölmixen i bunken med smet och rör ordentligt tills allt blandats och varenda potentiell klump avlägsnats.
 12. Hacka chokladen och tillsätt den samt hasselnötterna i smeten.
 13. Smöra och bröa en avlång brödform.
 14. Ner med smeten i formen, strössla över ett tunt lager rårörsocker och sen in i ugnen. Runt 30 minuter beroende på ugn. Känn med en sticka i mitten och kommer den upp utan smet på sig är kakan klar.
 15. Ta ut, låt svalna så gott som helt innan formen avlägsnas. Pudra över lite florsocker och servera precis som den är.