• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Kvittenmarmelad

oktober 15, 2012 by Johan Hedberg 5 Comments

Kvitten marmelad recept 2

Det här är en lustig liten frukt

När jag var liten fick vi ofta kvittenmarmelad när vi hälsade på kusinerna i Tyskland. Där på en strandtomt vid Bodensjön serverades det färskt bröd med riktigt smör och så den här väldigt spännande frukten ihopkokad till en slät marmelad. Gissa hur lycklig jag blev när jag hittade dem i en butik för ett tag sen!

Kvitten är ett lövträd som tillhör rosfamiljen men som bär äppleliknande frukter. Inte så goda att äta som de är, men man kan göra mycket roligt med dem. Hemma i köket står just nu en burk med vad som ska bli kvittensirap, men mer om det lite längre fram.

De fick gå ihop sig med några Åkerö-äpplen i grytan vilket så här i efterhand känns helt rätt. Kunde kanske även testat Discovery för att få lite mer färg på slutresultatet.

Av de två burkar som det här blev ska en ätas i vinter. Den andra tas fram till sommaren, när vi äter frukost på landet och drömmer oss bort till ljudet av vågorna från Tysklands enda riktiga sjö och doften av nyrostat tyskt bröd i alla dess former.

Kvittenmarmelad

Tid: Mindre än en timmes jobb från start till mål

  • 500 g rosenkvitten
  • 300 g äpplen
  • 1 dl vatten
  • 300 – 400 g socker
  • 1/2 citron
  1. Skölj och klyfta kvitten-frukterna och skrapa ur kärnorna.
  2. Skala äpplena, kärna ur och dela i klyftor.
  3. Lägg frukten i en tjockbottnad kastrull och tillsätt vatten, strösocker och citron.
  4. Koka upp och låt koka under lock tills frukten är mjuk.
  5. Ta av locket och låt det fortsätta puttra tills den når över 100 grader och blivit trög i konsistensen.
  6. Häll upp på väl rengjorda burkar och ställ svalt.

Filed Under: Sylta, safta, konservera Tagged With: äpplen, kvitten, marmelad, recept, Sött

Previous Post: « Den här veckan pratar vi lingon
Next Post: En matbildsvinnare och en chokladmakare »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme