Kvitten marmelad recept 2

Det här är en lustig liten frukt

När jag var liten fick vi ofta kvittenmarmelad när vi hälsade på kusinerna i Tyskland. Där på en strandtomt vid Bodensjön serverades det färskt bröd med riktigt smör och så den här väldigt spännande frukten ihopkokad till en slät marmelad. Gissa hur lycklig jag blev när jag hittade dem i en butik för ett tag sen!

Kvitten är ett lövträd som tillhör rosfamiljen men som bär äppleliknande frukter. Inte så goda att äta som de är, men man kan göra mycket roligt med dem. Hemma i köket står just nu en burk med vad som ska bli kvittensirap, men mer om det lite längre fram.

De fick gå ihop sig med några Åkerö-äpplen i grytan vilket så här i efterhand känns helt rätt. Kunde kanske även testat Discovery för att få lite mer färg på slutresultatet.

Av de två burkar som det här blev ska en ätas i vinter. Den andra tas fram till sommaren, när vi äter frukost på landet och drömmer oss bort till ljudet av vågorna från Tysklands enda riktiga sjö och doften av nyrostat tyskt bröd i alla dess former.

Kvittenmarmelad

Tid: Mindre än en timmes jobb från start till mål

  1. Skölj och klyfta kvitten-frukterna och skrapa ur kärnorna.
  2. Skala äpplena, kärna ur och dela i klyftor.
  3. Lägg frukten i en tjockbottnad kastrull och tillsätt vatten, strösocker och citron.
  4. Koka upp och låt koka under lock tills frukten är mjuk.
  5. Ta av locket och låt det fortsätta puttra tills den når över 100 grader och blivit trög i konsistensen.
  6. Häll upp på väl rengjorda burkar och ställ svalt.