Kvittensirap recept

Men oh så trevligt till pannkakorna

Jag ska ärligt erkänna att hela den här grejen med att göra egen sirap initierades av att jag en gång fick sticka ner näsan i en burk med granskottssirap hemma hos pickipicki och jag ville liksom aldrig ta upp den igen. Det luktade skog, sötma och så där härligt att jag ger mig sjutton på att om alla fick prova en sked skulle det inte finnas några granskott kvar i skogen efteråt.

Kvitten är då en helt annan sak än granskott. Mest för att de inte luktar så mycket skog utan snarare lite äpple / citrusish men också för att medan granskotten behöver massor med tid på sig för att bli klara har man färdig kvittensirap på mindre än en vecka.

Provade du kvittenmarmeladen från förra veckan så vet du att den smakar distinkt av äpplen (kan bero på att det är äpple i den…) och då behöver du självklart en dos av ren kvittensmak. Det är det du får här. Koncentrerad och fin kommer den till sin rätt inkapslad i en tjock sockerlag.

Till pannkakor eller våfflor bryter den av mot alla söta sylter med sin nyans av lite syra. Men testa den även gärna till lite naturell yoghurt istället för honung eller kanske ovanpå lite blåbär tillsammans med lite crumble.
Kvittensirap

Tid: Några dagar

  1. Skölj och klyfta kvitten-frukterna och skrapa ur kärnorna.
  2. Skär dem i mindre skivor och lägg i en glasburk.
  3. Täck med socker. Sätt på locket. Ställ undan.
  4. Efter ett par dagar är allt socker utbytt mot vätska, sila då av vätskan (eller låt den stå nån dag till om du så önskar) och häll den i en kastrull.
  5. Tillsätt lika mycket socker som det är vätska (volymmässigt) och koka upp.
  6. Låt puttra några minuter tills den blir lite simmigare. Ta av och låt svalna. Är den för lös? Koka upp och koka ett par minuter till.
  7. Förvara i en liten burk eller på flaska.