• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Kvittensirap

oktober 23, 2012 by Johan Hedberg 2 Comments

Kvittensirap recept

Men oh så trevligt till pannkakorna

Jag ska ärligt erkänna att hela den här grejen med att göra egen sirap initierades av att jag en gång fick sticka ner näsan i en burk med granskottssirap hemma hos pickipicki och jag ville liksom aldrig ta upp den igen. Det luktade skog, sötma och så där härligt att jag ger mig sjutton på att om alla fick prova en sked skulle det inte finnas några granskott kvar i skogen efteråt.

Kvitten är då en helt annan sak än granskott. Mest för att de inte luktar så mycket skog utan snarare lite äpple / citrusish men också för att medan granskotten behöver massor med tid på sig för att bli klara har man färdig kvittensirap på mindre än en vecka.

Provade du kvittenmarmeladen från förra veckan så vet du att den smakar distinkt av äpplen (kan bero på att det är äpple i den…) och då behöver du självklart en dos av ren kvittensmak. Det är det du får här. Koncentrerad och fin kommer den till sin rätt inkapslad i en tjock sockerlag.

Till pannkakor eller våfflor bryter den av mot alla söta sylter med sin nyans av lite syra. Men testa den även gärna till lite naturell yoghurt istället för honung eller kanske ovanpå lite blåbär tillsammans med lite crumble.
Kvittensirap

Tid: Några dagar

  • Så många kvitten man kommer över
  • Ganska mycket socker
  1. Skölj och klyfta kvitten-frukterna och skrapa ur kärnorna.
  2. Skär dem i mindre skivor och lägg i en glasburk.
  3. Täck med socker. Sätt på locket. Ställ undan.
  4. Efter ett par dagar är allt socker utbytt mot vätska, sila då av vätskan (eller låt den stå nån dag till om du så önskar) och häll den i en kastrull.
  5. Tillsätt lika mycket socker som det är vätska (volymmässigt) och koka upp.
  6. Låt puttra några minuter tills den blir lite simmigare. Ta av och låt svalna. Är den för lös? Koka upp och koka ett par minuter till.
  7. Förvara i en liten burk eller på flaska.

Filed Under: Sylta, safta, konservera Tagged With: kvitten, recept, sirap, Sött

Previous Post: « Veckans länkkärlek – v 42
Next Post: Den hemkokta chailatten »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme