• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Chokladglass – första försöket

oktober 28, 2012 by Johan Hedberg 4 Comments

Chokladglass recept

Krämig chokladglass med små, små bitar choklad

Den Stora Chokladhösten inleds med det en laddning hemgjord chokladglass av de enkla skälen att det är så fruktansvärt gott och jag har även lite dåligt samvete för att glassmaskinen fått stå oanvänd på tok för länge.

Innan jag ger mig i kast med att bemästra pralinmakande och temperering vilket garanterat kommer ge mig små mentala sammanbrott behöver jag göra något som jag vet blir en given succé. Man kan så klart smaksätta den med kakao, men en riktigt god choklad som smälts i grädden skapar en osannolikt smarrig glass.

Fascinerande vad den smälter förvånansvärt fort när det inte finns en massa stabiliseringsmedel i (prova nån gång att låta ett klassiskt paket köpglass smälta och notera hur det behåller sin form fast det är flytande), så låt den inte stå framme för länge.

Ska man servera den med något är det en tesked rom hälld över sig eller kanske lite finhackade jordgubbar.
Är det istället variation av själva glassen man är ute efter kan man testa romdränkta russin, lite kanderade apelsinskal (eller riv bara lite skal över glassen), några syltade körsbär i eller varför inte hemkokt kolasås.

Chokladglass 2 recept

Chokladglass

Tid: En timme att göra och en timme att frysa in

  • 120 g bra choklad, i mitt fall Felchlin Grand Cru 65%
  • 240 g mjölk
  • 230 g vispgrädde
  • 120 g ägg (2 normalstora, jag kör med små lantägg och då behövs 3 st)
  • 220 g strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 1 knivsudd salt
  • 50 g choklad extra om man vill ha bitar i
  1. Hacka chokladen fint.
  2. Häll mjölk och vispgrädde i en kastrull och hetta upp till runt 60 grader. Häll det över chokladen. Vill man ha glassen helt slät utan chokladfnas låter man grädden svalna till cirka 40-45 grader och häller den sen försiktigt över chokladen.
  3. Vispa äggen rejält och tillsätt sockret stötvis. Fortsätt vispa till en fluffig smet.
  4. Skrapa ur vaniljstången och ha i det i äggsmeten. Tillsätt saltet.
  5. Låt mjölken svalna till samma temperatur som äggsmeten.
  6. Häll i lite av mjölken/chokladen i äggen samtidigt som man vispar. Fortsätt vispa och häll i mjölken i en tunn stråle. Detta gör att äggen inte koagulerar på grund av hastigt höjd värme i vätskan.
  7. Täck med plast och ställ in i kylen. Låt svalna till den är kylskåpskall.
  8. Häll ner i glassmaskinen, kör tills den är som mjukglass och förflytta den sen till frysen.
  9. Låt tina 20 minuter i kylen innan servering.

Filed Under: Choklad, Glass Tagged With: choklad, chokladglass, glass, hemgjord, recept

Previous Post: « Det var veckan vi pratade om vanilj
Next Post: Veckans länkkärlek – v 43 »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme