Chokladglass recept

Krämig chokladglass med små, små bitar choklad

Den Stora Chokladhösten inleds med det en laddning hemgjord chokladglass av de enkla skälen att det är så fruktansvärt gott och jag har även lite dåligt samvete för att glassmaskinen fått stå oanvänd på tok för länge.

Innan jag ger mig i kast med att bemästra pralinmakande och temperering vilket garanterat kommer ge mig små mentala sammanbrott behöver jag göra något som jag vet blir en given succé. Man kan så klart smaksätta den med kakao, men en riktigt god choklad som smälts i grädden skapar en osannolikt smarrig glass.

Fascinerande vad den smälter förvånansvärt fort när det inte finns en massa stabiliseringsmedel i (prova nån gång att låta ett klassiskt paket köpglass smälta och notera hur det behåller sin form fast det är flytande), så låt den inte stå framme för länge.

Ska man servera den med något är det en tesked rom hälld över sig eller kanske lite finhackade jordgubbar.
Är det istället variation av själva glassen man är ute efter kan man testa romdränkta russin, lite kanderade apelsinskal (eller riv bara lite skal över glassen), några syltade körsbär i eller varför inte hemkokt kolasås.

Chokladglass 2 recept

Chokladglass

Tid: En timme att göra och en timme att frysa in

  1. Hacka chokladen fint.
  2. Häll mjölk och vispgrädde i en kastrull och hetta upp till runt 60 grader. Häll det över chokladen. Vill man ha glassen helt slät utan chokladfnas låter man grädden svalna till cirka 40-45 grader och häller den sen försiktigt över chokladen.
  3. Vispa äggen rejält och tillsätt sockret stötvis. Fortsätt vispa till en fluffig smet.
  4. Skrapa ur vaniljstången och ha i det i äggsmeten. Tillsätt saltet.
  5. Låt mjölken svalna till samma temperatur som äggsmeten.
  6. Häll i lite av mjölken/chokladen i äggen samtidigt som man vispar. Fortsätt vispa och häll i mjölken i en tunn stråle. Detta gör att äggen inte koagulerar på grund av hastigt höjd värme i vätskan.
  7. Täck med plast och ställ in i kylen. Låt svalna till den är kylskåpskall.
  8. Häll ner i glassmaskinen, kör tills den är som mjukglass och förflytta den sen till frysen.
  9. Låt tina 20 minuter i kylen innan servering.