Hallonglass recept

Kallt som vintern men smak av sommar

Jag växte upp med ett konstant paket glas i frysen. Det fanns alltid ett paket GB Big Pack, gärna den där med tre olika smaker i rosa, vitt och grönt. Chokladsås på tub om man hade lite tur och kanske även en aning strössel. Sen följde en kamp med mellan mina lustar att äta upp allt på direkten och vissheten om att sparade man lite en stund kunde man röra det till att bli något som liknade mjukglass. Och jag älskade mjukglass.

Men det var alltid köpeglass och det fanns inga direkta krusiduller. Det närmaste en högklassig glass jag nånsin kom var Americana och Rocky Road. Hemgjord glass var inte att tänka på och det lustiga med det är att jag i min farmors källare hittat hennes egna glassmaskin som hon en gång i tiden gjorde glass i.

Förekom det ens hemgjord glass i folkhemmet under 80-talet? Var det inte bara tappra försök till sorbeter som avslutning på måltider inspirerade av Flygvärdinnedietens vansinnigheter? Var det någon som ens tänkte tanken att kliva bort från frysdiskens kuber eller Hemglass-bilens glasstårtor och göra egen gräddglass? Var det en del i att gå från det simpla och enkla vi hade haft under bondesamhällets storhetstider och lyxa till det med fabrikernas produkter?

Pappa hade en fablesse för fläderparfait och även om det inte är glass (det är grädde, ägg och socker som fluffas till och fryses in i en form) så var det baske mig något av det godaste jag visste på den tiden. Krämig på utsidan medan de inre delarna bröts upp i skikt för att sakta smälta på tungan. Allt ackompanjerat av fläderns oöverträffade friskhet.

För några år sen blev avsaknaden av riktig glass för stor. Jag stod inte ut med att bara äta glass som även om den smälte bibehöll sin form perfekt och där smakerna ibland var… tja… inte direkt jätteupphetsande. Hem släpades en glassmaskin och efter det har inget blivit sig riktigt likt. Självklart går det i perioder och just nu är en sådan. Sen förpassas den till ett mörkt hörn av köket i ett halvår eller så innan den får börja skämma bort oss igen.

Nu vill jag samtidigt poängtera att jag med glädje sjunker ner lite extra djupt i soffan med en burk Ben & Jerrys i ena handen och en extra stabil tesked i den andra. På med Arrested Development och sen kan den där burken vara historia på under en timme. Ja, det är så klart med ganska kraftiga skamkänslor jag förpassar den väl urskrapade burken till soporna, men säg det som inte kan botas med ett glas iskallt vatten och en god natts sömn / minnesradering.

Efter att för några dar sen gjort en riktigt bra chokladglass var det nu dags att rota lite i frysen efter ett par påsar av sommarens hallon för just hallonglass är kanske något av det godaste jag vet. Efter chokladglass. Och mjukglass.


Hallonglass

Tid: En timme att göra och en timme att frysa in

  1. Tina hallonen i mikron och lägg dem därefter i en liten kastrull. Koka upp på mellanvärme och låt puttra ihop tills hälften av vätskan dunstat. Riv ner skalet från citronen och pressa i lite av saften (cirka 2 tsk).
  2. Häll mjölk, vispgrädde och vaniljstången (dela den, skrapa ur och ha i skrapet. Själva stången kan man också lägga i men ta då upp den innan det blandas med äggen längre fram) i en kastrull och hetta upp tills de första bubblorna närmar sig ytan. Ta då av från värmen.
  3. Passera hallonkoket genom en sil ner i grädden. Kärnorna är det enda som ska bli kvar i silen. Släng dem.
  4. Vispa äggen rejält och tillsätt sockret stötvis. Fortsätt vispa till en fluffig smet. Tillsätt saltet.
  5. Häll i lite av mjölken/chokladen i äggen samtidigt som man vispar. Fortsätt vispa och häll i mjölken i en tunn stråle. Detta gör att äggen inte koagulerar på grund av hastigt höjd värme i vätskan.
  6. Täck med plast och ställ in i kylen. Låt svalna till den är kylskåpskall.
  7. Häll ner i glassmaskinen, kör tills den är som mjukglass.
  8. Häll över glassen i en form, klicka i hallonsylt efter smak, dra några drag med skaftet av en sked och ställ sen in i frysen för att stelna till.
  9. Låt tina 10-15 minuter i kylen innan servering.