Av alla saker man verkligen inte vill fuska med så är det saffranet
Det här kan tyckas komma lite sent – bara en vecka innan julafton – men faktum är att det är många som ännu inte genomfört sina inköp av saffran och som jag oroar mig för famlar lite i mörkret efter det som faktiskt kan förhöja det mesta på julbordet.
Självklart tänker de flesta på lussekatter, några kanske har testat att göra saffranstryfflar, på morgnarna gillar man saffransscones och när det inte är jul använder man oftast detta torkade guld till en klassisk fisksoppa.
Men var köper man sin saffran egentligen för att få bästa möjliga kvalité och därmed smak?
Låt oss börja med att gå igenom grunderna – saffran kommer i formen av hel eller mald.Precis som all annan krydda försvinner mycket av dofterna när man väljer en förmald produkt och ibland är det ett pris man är beredd att betala för att slippa mala en slitig kanelstång eller mortla nejlikor till förbannelse. Men saffran vinner liksom inget på att malas, de förlorar bara. Därmed så klart inte sagt att mald saffran är kasst, bara att om man kan välja ska man alltid välja hela pistiller.
Saffran ska alltid lösas upp i vätska. Det bästa är att marinera den men man kan om man till exempel gör något med grädde lägga i den i vätskan när den värms upp och sen låta den ligga i den och dra ett tag innan man fortsätter med receptet.
I år är det ett tacksamt år för oss saffranskonsumenter eftersom gynnsamma förhållanden i produktionsländerna (Iran och Spanien i första hand) har gett stora skördar och därmed lägre priser.
Av tradition köper vi vårt saffran på apoteken. I och med att monopolet försvunnit och ett antal nya aktörer dykt upp är det inte samma vara i alla apotek (något som visade sig extra tydligt när jag testade senap).
Apotek Hjärtats saffran är mald spansk (de hade hela pistiller förra året men gick tillbaka till mald efter önskemål från kunderna) och kostar 30 kr för 0.5 g. Fram till jul kör de köp 3 betala för 2 vilket ger ett styckpris på 20 kr.
Apoteket hämtar även de sin saffran från Spanien. Priset är 30 kr per påse.
Doc Morris säljer saffran för 25 kr per påse, men det är lite oklart varifrån de hämtar den.
Hel saffran kan man om man har tur hitta på ICA Kvantum men jag rekommenderar i första hand att beställa den från Werners Gourmet Service som säljer godsakerna i små burkar. Det är en saffran av högsta kvalitet då den uppnått kvalitetsmärkning Sargol. Priset på 58 kr är för ett helt gram och slås därmed prismässigt enbart av Apotek Hjärtat.
Men, jag har sparat det bästa till sist – det finns numera även svensk saffran att köpa för gemene man. Svensk? På riktigt? Javisst, det odlas på ett flertal platser i Skåne men även på Gotland.
Bilden ovan visar hur det ser ut på Stafva Gård när krokusen växer till sig. Precis innan snön kommer skördar man pistillerna och förpackar dem därefter i påsar om 4 g/påse.
Så fort jag fick höra talas om att de börjat sälja till konsumenter kastade jag mig på luren och efter att ha pratat med Inger tog det inte mer än ett par dagar innan det landade tre påsar om totalt 12 gram i min brevlåda.
För den som inte riktigt förstår min eufori över att få betala 100 kr / g för något jag kan få överallt annars för halva priset önskar jag inget annat än att ni får chansen att smula ett par av dessa magiska pistiller mellan era fingrar. När det vanliga saffranet sprider en ljuvlig doft och utlovar kommande smaksensationer är den gotländska som att bjuda in Cleopatra till en trettioårsskiva – man vet liksom inte hur man ska hantera den för att det inte ska bli ovärdigt.
Eftersom det är samma blomma som överallt annars lär det bero på att den är alldeles nyplockad och därefter varsamt torkad innan paketering. Men vilken skillnad det är! Jag som jublat av lycka tidigare under hösten när jag hittat nya bra leverantörer gick mer eller mindre i brygga när jag började marinera den här. Fick jag bara jobba med inhemsk saffran behöver jag få andra glädjeämnen!
Med det sagt, köp gärna saffranet som finns på apoteken och i din närmaste butik – den är ruskigt bra.
Får du chansen att prova hela pistiller – ta den! Beställ via nätet idag och jag är ganska säker på att du hinner få hem den innan julafton.
Men vill du verkligen gå all in – beställ gotländsk och berätta sen för mig vad du tycker.
Bilderna i det här inlägget är tagna av Inger Von Corswant på Stafva Gård. De har på intet sätt sponsrat mig med produkter eller på annat sätt bidragit till mitt positiva omdöme. Förutom att de producerar en himmelsk saffran då.