Saffran rund

Åh, min älskade lilla pistill

Det lackar mot jul och det är samma sak som upprepas varje år när saffranskonsumtionen skjuter i höjden lika ettrigt som en Sojuz-raket.

Dock, innan vi börjar prata julrecept, låt oss fundera lite kring vad saffran egentligen är.
Saffran är pistiller från en krokus, närmare bestämt saffranskrokusen och är känt som världens dyraste krydda. Den må förvisso vara svindyr per kilo, men oftast går det inte åt mer än ett gram till ett vanligt bak och då blir det inga större pengar som krävs för att få till den där helt unika smaken.

Det mesta av den saffran vi konsumerar kommer från Iran men den odlas även i Sverige. Mer om det senare.

Det finns lite att tänka på när man köper saffran. Har du nån gång varit på semester runt Medelhavet och hittat en liten burk på en marknad med saffran som kostar vad du anser vara på gränsen mellan helt OK och ett kap? Då kan du räkna med att det är safflor som genom alla tider använts som fusk-saffran och förutom att de ser likadana ut inte har något som helst gemensamt. Förfalskningen av saffran har lett till mycket agression genom historien och folk har bränts på bål för att ha sålt safflor istället för saffran. Det var inte direkt i förrgår på parkeringen utanför köpcentret i Kungens Kurva som det inträffade, men you get the point.

Vad jag vill säga är att det är ungefär nu som du kommer att få ett erbjudande från nån i din bekantskapskrets som har en kontakt som har en son som säljer åt nån som importerar och det är så sjukt bra grejer och kostar absolut ingenting och det ser helt magiskt bra ut och det är liksom en heeeel burk och det står på att det är 10 g så det skulle räcka med en sån burk typ hur länge som helst och… STOPP!!! Det är fake. Verkar det för bra för att vara sant? Ja, du vet hur den sagan slutar…

Antingen köper man pulveriserad saffran (absolut vanligast) eller så väljer man den som består av hela pistiller. Jag föredrar den sistnämnda av samma skäl som jag vill mortla min kardemumma själv – det blir betydligt mycket mer smak. Det säger sig självt att mycket smak släpps ut när produkten finfördelas och den går man miste om när det sker i fabriken och inte hemma.

För att få ut maximal smak låter jag saffranet marinera i cognac (rom funkar också). Ner med saffranet i en burk, slå över två matskedar cognac och en matsked socker (gärna råsocker) per gram saffran och ställ sen burken nånstans där den får vara ifred. Jag gör det här allra senast nu i slutet av november, men vissa år har jag hittat burkar som varit kvar sen föregående år och då är det som att smakerna fått mogna i lugn och ro. Det blir en väldigt len och djup saffranssmak oavsett vilket. Spriten märks inte i den slutgiltiga produkten så oroa dig inte för att lussebullarna ska smaka cognac.

Står det ett gram saffran i receptet tar jag 2 msk av marinaden och använder.

I Sverige odlas saffran i Skåne samt på Gotland och där verkar det blivit en helt OK skörd på sina håll. Själv har jag precis beställt från Gotland för att se hur mycket den skiljer sig åt smakmässigt när den är helt nyskördad.

Det är inte bara jag som är på jakt efter saffran i dessa dagar. Om man tittar på Google Trends vilket listar antalet sökningar som sker på vissa ord kan man snabbt notera att sökvolymen ökar dag för dag och följer helt trenden från året innan (som man ser längst till vänster).

Sker det sökningar, sker det konsumtion. Det är inte för inte som handlarna nu plockar fram saffranet till att synas längst fram på disken. Enligt flera bedömare kommer det i år blir rekordbillig saffran vilket så klart är positivt. Se bara till att köpa den via återförsäljare som du vet är ärliga. Safflor blir ingen lycklig av.

Vad kan man då göra med sitt saffran?
Lussebullar så klart! Tina gör dem en fördeg och låter dem jäsa länge. Precis som man ska göra.
Saffranspannacotta är en trevlig efterrätt under julmånaden. Saffranet kommer verkligen till sin rätt när det får leva ut i grädden.
– Saffranssill gör man effektivast av redan inlagd sill där man blandar samman lite majonnäs, creme fraiche, en nypa cayennepeppar och en aning hackad purjolök samt då självklart saffran i så stor mängd man önskar. Ner med sillen i och låt dra minst över natten.
Saffranskola var en sak jag upptäckte inför förra julen. Kokad till precis rätt temperatur är det en kola värdig sitt eget lilla tempel.

Har du några egna bra tips kring saffran? Tipsa gärna i kommentarerna nedan.