inkokta päron saffran vanilj recept

Förbered nyårsaftonens efterrätt redan nu

Vad är det med päron och nyår? Hur kommer det sig att det blev preferred partner i alla former av kompositioner som dukats fram på de svenska, lätt bubbelintoxinerade borden där ungarna vill ut och skjuta raketer medan föräldrarna bara vill få de små liven i säng så de kan minnas tider som flytt till tonerna av Grevinnan och betjänten.

Jag har fortfarande svaga minnen av hur jag blev serverad konserverade päron som gratinerats med en After Eight-skiva en nyårsafton under tidigt 90-tal. En lätt traumatisk känsla förnims när jag gräver så långt ner minnet att en päronkompott jobbar sig upp till ytan. Om man får räkna in en Big Pack-glass med päronsmak som blandades ner en gång i min sedan länge emotsedda Marängswiss med resultatet att allt fick en sur ljusgrön ton vill jag ta med även den.

Skulle vara intressant att skärskåda päronstatistiken för nyårsperioden. Är det här något jag bara fått för mig? Är det bara jag som fått en konstig prägling?

Oavsett vilket – med rätt hantering är päron gudomligt gott. Att de funkar bra med saffran är förmodligen föga överraskande, men det som gör det här till en riktig vinnare är att man kan göra den redan nu och sen låta den vila till kanske nyårsafton.

Ta upp dem och servera med lite grädde som fått en kyss av vanilj, eller en hemgjord vaniljglass som precis innan servering pudrats med lite saffran för den fina färgens skull.


Saffransinkokta päron

Tid: 30 minuter

  1. Skala päronen men låt skaftet sitta kvar. Dela i halvor och skär ur kärnhuset.
  2. Dela och skrapa ur vaniljstången.
  3. Lägg vatten, socker, saffran, vaniljskrapet och de två bitarna stång i en kastrull. I med päronen och koka upp.
  4. Låt sjuda i cirka 20 minuter eller till päronen mjuknat.
  5. Ta upp päronen och koka ihop lagen under ytterligare 10 minuter. Den ska bli simmigare, men inte som sirap.
  6. I med päronen i en väl rengjord glasburk, häll över lagen (se till att den täcker päronen helt) och på med locket. Står sig minst två veckor i skafferiet.