• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Saffransinkokta päron

december 26, 2012 by Johan Hedberg 1 Comment

inkokta päron saffran vanilj recept

Förbered nyårsaftonens efterrätt redan nu

Vad är det med päron och nyår? Hur kommer det sig att det blev preferred partner i alla former av kompositioner som dukats fram på de svenska, lätt bubbelintoxinerade borden där ungarna vill ut och skjuta raketer medan föräldrarna bara vill få de små liven i säng så de kan minnas tider som flytt till tonerna av Grevinnan och betjänten.

Jag har fortfarande svaga minnen av hur jag blev serverad konserverade päron som gratinerats med en After Eight-skiva en nyårsafton under tidigt 90-tal. En lätt traumatisk känsla förnims när jag gräver så långt ner minnet att en päronkompott jobbar sig upp till ytan. Om man får räkna in en Big Pack-glass med päronsmak som blandades ner en gång i min sedan länge emotsedda Marängswiss med resultatet att allt fick en sur ljusgrön ton vill jag ta med även den.

Skulle vara intressant att skärskåda päronstatistiken för nyårsperioden. Är det här något jag bara fått för mig? Är det bara jag som fått en konstig prägling?

Oavsett vilket – med rätt hantering är päron gudomligt gott. Att de funkar bra med saffran är förmodligen föga överraskande, men det som gör det här till en riktig vinnare är att man kan göra den redan nu och sen låta den vila till kanske nyårsafton.

Ta upp dem och servera med lite grädde som fått en kyss av vanilj, eller en hemgjord vaniljglass som precis innan servering pudrats med lite saffran för den fina färgens skull.


Saffransinkokta päron

Tid: 30 minuter

  • Valfritt antal päron (jag brukar ta 6 st)
  • 1 vaniljstång
  • 1 liter vatten
  • 6 dl socker
  • 1 g saffran
  1. Skala päronen men låt skaftet sitta kvar. Dela i halvor och skär ur kärnhuset.
  2. Dela och skrapa ur vaniljstången.
  3. Lägg vatten, socker, saffran, vaniljskrapet och de två bitarna stång i en kastrull. I med päronen och koka upp.
  4. Låt sjuda i cirka 20 minuter eller till päronen mjuknat.
  5. Ta upp päronen och koka ihop lagen under ytterligare 10 minuter. Den ska bli simmigare, men inte som sirap.
  6. I med päronen i en väl rengjord glasburk, häll över lagen (se till att den täcker päronen helt) och på med locket. Står sig minst två veckor i skafferiet.

Filed Under: Desserter, Jul Tagged With: dessert, nyårsafton, päron, recept, saffran, Sött, vanilj

Previous Post: « Egenstoppad julkorv – det här kan bli en god tradition
Next Post: Soppa på butternutsquash – nu är det slut med julmaten »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme