Champagne philipponnat flaskor

Låt champagnekorkarna smälla högre än fyrverkerierna!

Årets stora bubbeldrickardag är här och vi konsumerar champagne, cava, cremant och annat med bubbel som om det inte fanns någon morgondag. Inget fel med det, men problemet är att många korkar upp en flaska för att de känner att de måste, inte för att de egentligen ser fram emot att dricka det.

Varför inte prova något nytt i år om så är fallet? Det måste inte vara dyrt för att vara gott men champagne är i mångt och mycket typexemplet på något där man får vad man betalar för.

Vad gäller dryck finns det en huvudregel – drick den godaste champagnen först och innan maten medan smaklökarna är fräscha.

Här är mina favoriter inför nyårsfirandet:

1. Alexandre Bonnet Grand Réserve Brut
Pris: 249:-
Art nr: 7575
En enkel men prisvärd champagne som är frisk och passar både till mat och fördrink. Väldigt bubblig och för att inte bli allt för nördig – den går hem hos gemene man.

2. Palmer & Co Millésime Brut
Pris: 269:-
Art nr: 7867
Går hem i alla läger och trots sitt låga pris levererar den mycket smak och finstämda intryck. Ha alltid en flaska hemma för den där tisdagen som känns lite extra mörk. Eller nyårsafton.

3. André Clouet Silver Brut Nature
Pris: 289:-
Art nr: 7576
André Clouet är något av en favorit hos mig med en Millésimé som de senaste två åren varit väl värda att bära hem och njuta i glada vänners lag och med Silver fortsätter man leverera godsaker och i prisklassen finns det ingen som slår dem.

4. Diebolt-Vallois Fleur de Passion
Pris: 599:-
Art nr: 90323
Här är en riktig praktflaska (och så vacker!) från i mina ögon toppskiktet av Champagnes odlare. En blanc de blancs som prissänkts med 150 kr från föregående år kan man inte låta passera förbi obemärkt. Släpptes i november och kommer snart vara slut så vill du inte dricka just den här till nyår bör du ändå bunkra med ett par flaskor till senare. Missa inte heller deras Prestige Brut som är en fantastisk champagne för bara 359 kr (cred här till Scandic Grand Central i Sthlm som säljer den sistnämnda på glas).

Vill man dricka mästerverk, champagne som skapar minnen för livet och som etsar sig fast i medvetandet är det någon av följande som gäller:5. Philipponnat Clos des Goisses, 2000
Pris: 1 239:-
Art nr: 95309

Så här skrev jag inför att de släpptes: Om ni inte är helt nya besökare här borde ni veta vid det här laget att Clos de Goisses är min absoluta favoritchampagne alla kategorier. Jag lever och dör för att få dricka den med jämna mellanrum och i källaren lagras det ett antal årgångar. Nu släpps flaskorna som producerades av första skörden på den här sidan millenniet och bara tanken på att få bära hem ett par av de här guldklimparna gör det värt att stiga upp 06.00 på lördag och sätta sig i bilen (snälla låt det inte snöa…).

Druvorna växer i en slänt med perfekt lutning ut mot en å som flyter nedanför, allt i ett fång mot solen. Vinet är lagrat i nio år innan omkorkning. Det spelar ingen roll om ni inte förstår exakt vad det innebär, bara sug på det faktum att det legat i nio år innan det ens har funderat på att säljas till någon hugad spekulant.
Prislappen blir därefter och oftast får man betala runt 1.200:- för en flaska. Men titta på den. Hur vacker är den inte?

Svag bärnstenston fylld med en smak som för tankarna till de kalkstensdoftande källargångarna där den här toppchampagnen lagras. Får du hem gäster som säger att de inte är så förtjusta i champagne, bjud på den här. Det slår aldrig fel. Jag har sett folk svimma när de tagit första klunken.

6. Comtes de Champagne, Brut Blanc de Blancs, 2002
Pris: 1 200:-
Art nr: 99163

Juvelen i huset Taittingers krona produceras bara av första pressningen av druvor från ett fåtal gårdar och bara under år som varit exceptionellt bra. Juhlin, vår svenska champagnekung som hela världen lyssnar på, har hyllat det och tacka sjutton för det – det här är en champagne som man köper därför att ibland behöver man få smaka på livet självt. Jag blir nästan darrig på handen bara jag tänker på att få bära hem en flaska eller så. Bouzy.se har testat den för er som inte litar på mitt ord.

7. La Grande Dame, 2004
Pris: 999:-
Art nr: 95315

Vueve Clicquot (Gula Änkan – ringer det en klocka?) har även de ett riktigt prestigebubbel som bara görs de år då alla förhållanden är perfekta. Senaste gången det begav sig var 1998 och nu är det alltså dags för nästa släpp och då hoppade kalendern fram 6 år. Jag har inte provat den själv men det är så klart inte svårt att förstå att de flesta som läppjat på den går i brygga. En av de svenskar som skrivit om den är alltid lika duktiga Champagne och Mat.

7. Krug, 2000
Pris: 1.699:-
Art nr: 95316

Av många utsedd till det bästa man kan köpa just nu i champagneväg på Systembolaget. Läser du en sammanställning över dryck till nyår ska den här vara med som ren hygienfaktor. Inte provat den själv, men ska så göra i februari. Tills dess, bara tro mig när jag säger att den är värd vartenda öre.

Fler som skriver om nyårsbubbel hittar du här:
En bra sammanställning i olika prisklasser finns på eminenta bloggen Uppkorkat.
Allt Om Mat’s skribent Erica Landin har listat tre champagner i prisklassen 3-400 kr.
Som vanligt finns det mängder med förslag på forumet på Finewines.
Öhmans Mat och Vin har några förslag som inte gör hål i plånboken.

Med det sagt – gott nytt år på er och se för sjutton till att avsluta 2012 med något riktigt gott!