Rödlöksmarmelad recept

Grilltillbehöret som passar bra även på vintern

Den som hävdar att h*n inte nån gång serverats en rödlöksmarmelad på svensk restaurang ljuger värre än Hitler under Münchenöverenskommelsen. Det som från början var något exotiskt på talriken blev snabbt en standard och tyvärr anser flera restauranger att det är så upphetsande med en klick ovanpå köttet att de accepterar en burkvariant helt utan karaktär.

Om man som jag nu står inför en period av depserat grävande i frysen för att göra plats för den kommande sommaren och efterföljande älgjakten innebär det mycket kött, många grytor och ibland en stek. Till det behövs trivsamma och bra tillbehör. Rödlöksmarmelad är verkligen ett sådant.

För övrigt är det här helt stick i stäv med att jag i förra veckans podcast lovade att jag skulle ha en vegetarisk vecka. Vi stryker ett streck över det löftet och går vidare. Tack.

Älgfärs blir utmärkta burgare om man hackar ner ordentligt med fett i dem. Personligen blandade jag ut färsen med lite fläskfärs innan de grillades på och serverades med en stor sallad, lite bröd och en rejäl klick nykokt rödlöksmarmelad. Perfekt kombo.

Jag älskar när den har lite sting, lyfter köttet med en kombo av sötma, en gnutta kvarvarande crunch och så det där kittlandet i näsan av vinägern. Förbered den i god tid och ha alltid en liten burk redo för spontan-BBQ eller om det ska pocheras en trivsam bit fisk.


Rödlöksmarmelad

Tid: 20 minuter
Mängd: Räcker som tillbehör för 4 personer

  1. Dela löken och skiva i halva ringar med en tjocklek på cirka 2-3 mm.
  2. Smält smöret i en stor stekpanna på medelvärme. Lägg i löken när smöret smält och innan det börjat fräsa. Se till att värmen inte blir så hög att det börjar fräsa. Löken ska inte stekas, den ska mjukna stilla. Låt det här ta den tid som krävs.
  3. Efter cirka tio minuter strösslar man över sockret och häller därefter på rödvinsvinägern. Pressa i citronsaften, häll i balsamvinägern och lägg i kryddpepparkornet. Låt puttra på fortsatt låg värme tills vätskan reducerats och man får en marmeladliknande tjocklek. Ta av och låt svalna innan servering. Förvaras i glasburk i kylen.