• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Rödlöksmarmelad, rätt och slätt

januari 28, 2013 by Johan Hedberg 2 Comments

Rödlöksmarmelad recept

Grilltillbehöret som passar bra även på vintern

Den som hävdar att h*n inte nån gång serverats en rödlöksmarmelad på svensk restaurang ljuger värre än Hitler under Münchenöverenskommelsen. Det som från början var något exotiskt på talriken blev snabbt en standard och tyvärr anser flera restauranger att det är så upphetsande med en klick ovanpå köttet att de accepterar en burkvariant helt utan karaktär.

Om man som jag nu står inför en period av depserat grävande i frysen för att göra plats för den kommande sommaren och efterföljande älgjakten innebär det mycket kött, många grytor och ibland en stek. Till det behövs trivsamma och bra tillbehör. Rödlöksmarmelad är verkligen ett sådant.

För övrigt är det här helt stick i stäv med att jag i förra veckans podcast lovade att jag skulle ha en vegetarisk vecka. Vi stryker ett streck över det löftet och går vidare. Tack.

Älgfärs blir utmärkta burgare om man hackar ner ordentligt med fett i dem. Personligen blandade jag ut färsen med lite fläskfärs innan de grillades på och serverades med en stor sallad, lite bröd och en rejäl klick nykokt rödlöksmarmelad. Perfekt kombo.

Jag älskar när den har lite sting, lyfter köttet med en kombo av sötma, en gnutta kvarvarande crunch och så det där kittlandet i näsan av vinägern. Förbered den i god tid och ha alltid en liten burk redo för spontan-BBQ eller om det ska pocheras en trivsam bit fisk.


Rödlöksmarmelad

Tid: 20 minuter
Mängd: Räcker som tillbehör för 4 personer

  • 2 rödlökar
  • 1 klick smör
  • 3 msk råsocker
  • 2 msk rödvinsvinäger (funkar med vitvinsvinäger)
  • 1 tsk pressad citron
  • 1 tsk balsamvinäger
  • 1 kryddpepparkorn
  1. Dela löken och skiva i halva ringar med en tjocklek på cirka 2-3 mm.
  2. Smält smöret i en stor stekpanna på medelvärme. Lägg i löken när smöret smält och innan det börjat fräsa. Se till att värmen inte blir så hög att det börjar fräsa. Löken ska inte stekas, den ska mjukna stilla. Låt det här ta den tid som krävs.
  3. Efter cirka tio minuter strösslar man över sockret och häller därefter på rödvinsvinägern. Pressa i citronsaften, häll i balsamvinägern och lägg i kryddpepparkornet. Låt puttra på fortsatt låg värme tills vätskan reducerats och man får en marmeladliknande tjocklek. Ta av och låt svalna innan servering. Förvaras i glasburk i kylen.

Filed Under: Sylta, safta, konservera, Tillbehör Tagged With: marmelad, recept, rödlök

Previous Post: « Kanariska tomater – min räddning i vintermörkret
Next Post: Konservera tomater mitt i vintern »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme