Länkkärlek

Först ut – gör din egen vinäger.
Hallonvinäger på en sallad, äppelcidervinäger till en dressing, ett par droppar jordgubbsvinäger för att ge en gnutta sting ovanpå vaniljglass.

Alternativen är många och butikshyllorna är fyllda med olika varianter. Testat att göra en egen? Farbror Grön ger sig i kast med att förklara för oss hur man kan göra.

Svenskodlade sojabönor hör man inte talas om var dag, men – och det är återigen Farbror Gröns förtjänst – nu verkar det som att man kan beställa hem till konsument.

Lite otippad snabblunch i veckan, men Keldas thaisoppa funkade helt OK. Tror det var Kelda som för ett antal år sen hade en Tom ka gai på tetra som jag mer eller mindre föråt mig på och även om den här inte når hela vägen dit är den ändå ett dugligt alternativ att ha i kylen om man blir desperat.

Odense har återigen skitit i det blå skåpet. Släpper färdiga kakmixar på påse. Bara att klippa upp och trycka ut. Det är så man vill börja gråta. När vi nu närmar oss semmelsäsongen så gör det extra ont att de även säljer en färdig semmelfyllning. Seriöst? Vill de att konsumenterna ska bli robotar? Vad hände med bakglädjen? Svenska distributören Kåkå som är en av landets största distributörer till våra bagerier stoltserar även de med en färdig semmelfyllning. Det är precis sånt otyg som gör att vi får semlor där bullarna är delade som frallor och smaken är sådär oklar som gör att jag bara vill trycka dem i ansiktet på konditorn med hjälp av ett squashracket.

Borås kanske inte är känt för sin lokala mat, men det är dags för ändring på den fronten! Älskar att staden och näringslivet har gått samman för att med hjälp av sitt samägda bolag ta fram en särskild Boråsmeny.

För några veckor sen insåg jag till min fasa att jag hade svårt att äta chips. De lämnade en taskig eftersmak i munnen, nästan lite härsket. Det var som att mina smaklökar på senare tid vant sig vid god choklad och hembakt. Jag vet att det här kommer låta så sjukt köpt, men jag testade på kul Estrellas Popped Chips och insåg att det var det jag saknat. Frasiga och fluffiga utan tendens till alldeles för feta. Där har vi med andra ord en vinnare.

Mer soppa – Ribollita är en italiensk soppa som funkar kalas utan kött där bönorna mättar gott. Som de flesta andra soppor mår den bra av att få stå till sig en dag och med lite bröd och en kraftfull ost är den perfekt en iskall vinterdag. Kanel och Vanilj har ett riktigt bra recept som ni härmed beordras att spara bland bokmärkena.

Om vi nu ändå ska prata vegetariskt så måste jag tipsa om den här chilin med svarta bönor och sötpotatis. Det är sån mat jag inte direkt blir förbannad om nån ställer fram en rykande gryta med.

Första ramslöken är plockad, dock inte av mig. Ledde så klart till att jag nu går och drömmer om ramslökspesto och andra godsaker. Inser att i år är året jag måste testa att plantera lite i mitt närområde.

Veckans podcast handlade om semlor och just därför kanske jag kan få slå ett extra slag för Momas karibiska semlor (trots att jag är hyperkonservativ när det kommer till semlor…) och så PickiPickis semmelsamling.

Ovanpå det allt snack om Årets Kock 2013, Mathias Dahlgrens nya meny och Daniel Roos som erbjuder sina fans att komma på en dessertmiddag. Genialt.