Regenter recept

Småkakornas grand old lady

Fika behöver inte innebära enorma bakelser, tårtor eller berg med sötsaker. Det räcker så bra med en ljuvlig liten spröd kaka med något litet extra i.

Låt oss för det första inte blanda koncepten. Dels finns det ett stort, socialt fin-fika där man samlar alla som finns inom hörbart avstånd till ett taberas som barderna författar hymner till. Dels finns förmiddagskaffet när man vill sätta sig ett par minuter på förstukvisten med en enkel kopp i handen och bara något litet att tugga på.

Det sistnämnda tillfället infaller oftare om jag ska vara ärlig och framför allt på våren och hösten när man står med en kratta i ena handen och ett ton blöta löv samlade i högar runtomkring. Doften av spirande grönska som lurar därunder eller som en sval höstdag, när man anar hur vintern lurar runt hörnet.

Jag älskar att få stå med en kopp i handen då, gärna hummandes lite om vad som ska göras framöver och jo, det blir nog bra det här. Lite som en farbror, lite som en hobby-trädgårdsmästare men framför allt som någon som gillar sitt kaffe och hade man haft andra handen ledig hade det druckits på fat.

När de där tillfällena infaller sig säger det sig självt att man inte har tid att duka fram ett ton godsaker. Då vill man öppna lådan i skafferiet och plocka fram ett par tillbehör som ger en liten touch till kaffet. Det är där regenterna kommer in i bilden.

För maken till lättbakade godsaker får man leta efter. Gör gärna dubbel sats och frys in de som du inte kommer konsumera inom en vecka eller så.


Regenter

Tid: 15 minuters jobb, 2 timmars väntan och 10 minuters gräddande

  1. Blanda smör och mandelmassa till en klumpfri smet.
  2. Ha i vetemjöl och blanda till en deg. Överarbeta inte det här momentet eftersom vi inte vill ha en massa glutentrådar i degen.
  3. Täck degen med plast och stoppa in i kylen minst 1 timme.
  4. Dela degen i två delar, forma till rullar och rulla dem i flagad mandel. Plasta in och lägg in i frysen 1 timme.
  5. Sätt ugnen på 190 grader.
  6. Ta fram degen och skär upp i 4-5 mm tjocka skivor.
  7. Lägg på ett bakplåtspapper och gör en fördjupning i mitten av varje skiva med tummen.
  8. Ha i lite hallonsylt.
  9. Grädda tills de fått färg, men inte blivit bruna. Max 10 minuter brukar det ta.