• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Rågbröd med krossade korn och sirap

februari 26, 2013 by Johan Hedberg 6 Comments

Råg sirap krossade korn recept rund

Ett gott bröd tar inte lång tid att göra

Javisst, jag älskar komplicerade surdegsbröd, det ska jag inte sticka under stolen med. Jag njuter till fullo av att få spendera en heldag i köket, vakandes över mina degar likt en hökhona som hela tiden har ett öga på äggen hon ruvat alldeles för länge.

Det är något oerhört tillfredsställande att se bubblorna stiga till ytan i en fördeg medan man väger upp mjöl som står inför en SPA-liknande behandling. Det är värdigt och framför allt är det något extremt 2013 med att låta saker och ting ta tid på sig för att bli klara. Att göra det utan tillsatser och konstigheter.

Men för den skull, ett vanligt bröd med jäst i behöver inte vara fel. För ibland har man inte tid, men man behöver ändå sitt goda frukostbröd. Ett bröd som inte är krångligare än att man kan göra det under försnacket till någon alpin nagelbitare. Ett bröd som inte tar längre tid än att det går att göra det samtidigt som banarbetarna röjer undan kolfiberresterna och säkerhetsbilen lagom släcker lamporna innan man återtar sin fortfarande ljumma plats i soffan.

Låt mig därför, utan att prata sönder er totalt, få introducera den enkla limpan med lite råg och krossade korn. 

Vad gäller kornen går det med alla upptänkliga varianter, men jag har en påse med 4-kornskross hemma som jag är extra förtjust i. Den ger brödet lite motstånd, nyanser av konsistensskillnad som livar upp, utan att för den skull bli som en glutensammanhållen müsli.

Det är ett rackarns trevligt bröd och fnys nu inte åt att jag använder jäst eftersom smaken inte slår igenom och det blir ett bröd som med sin smak av söt råg och mustig sirap verkligen är underbart att hugga in på.

 

Rågbröd med krossade korn och sirap

Tid: 20 minuters jobb, 1.5 timmars väntan och 40 minuters gräddande
Mängd: Två finfina limpor

  • 300 g vatten (3 dl)
  • 60 g rågmjöl (1 dl)
  • 60 g krossade korn (cirka 1 dl)
  • 300 g vatten (fortfarande 3 dl)
  • 25 g jäst (1/2 paket)
  • 20 g salt (1 msk + 1 tsk)
  • 50 g smör
  • 600 g vetemjöl (1 liter)
  • 40 g mörk sirap (2 msk)
  1. Koka upp 300 g vatten. Häll rågmjöl och krossade korn i en skål och slå över vattnet. Rör ordentligt så alla klumpar försvinner. Täck med en handduk och låt svalna.
  2. Rör ut jästen i det kvarvarande vattnet (som ska vara ljummet). I med salt och klicka i smöret.
  3. Ha i råg- och korngröten från punkt 1. Tillsätt även vetemjöl och sirap. Rör till en jämn smet. Täck med handduk och glöm bort i 10 minuter.
  4. Knåda degen med en träslev eller för hand. Den kommer att vara väldigt lös. Det är ingen som helst fara. Bearbeta den runt 5-6 minuter.
  5. Täck med handduk och låt jäsa cirka 45 minuter eller tills den nått dubbel storlek.
  6. Stjälp upp på ett mjölat underlag och forma två limpor. Lägg dem i smörade brödformar och låt jäsa cirka 30 minuter.
  7. Sätt ugnen på 250 grader. När den är varm och limporna jäst klart snittar man dem, stoppar in i ugnen och kastar in lite vatten eller isbitar på en plåt man ställt in nederst i ugnen. Eller duscha ordentligt med en klassisk sprayflaska.
  8. Sänk temperaturen till 200 grader och täck med folie om den börjar få för mycket färg.
  9. Ta ut när den är cirka 97 grader inuti, låt svalna i formen innan man förflyttar den till ett galler.

Filed Under: Från ugnen Tagged With: baka, Bröd, råg, rågbröd, recept

Previous Post: « 6 snacks som passar till Melodifestivalen
Next Post: Vinnaren av den stora tomatrecept-tävlingen är… »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme