Råg sirap krossade korn recept rund

Ett gott bröd tar inte lång tid att göra

Javisst, jag älskar komplicerade surdegsbröd, det ska jag inte sticka under stolen med. Jag njuter till fullo av att få spendera en heldag i köket, vakandes över mina degar likt en hökhona som hela tiden har ett öga på äggen hon ruvat alldeles för länge.

Det är något oerhört tillfredsställande att se bubblorna stiga till ytan i en fördeg medan man väger upp mjöl som står inför en SPA-liknande behandling. Det är värdigt och framför allt är det något extremt 2013 med att låta saker och ting ta tid på sig för att bli klara. Att göra det utan tillsatser och konstigheter.

Men för den skull, ett vanligt bröd med jäst i behöver inte vara fel. För ibland har man inte tid, men man behöver ändå sitt goda frukostbröd. Ett bröd som inte är krångligare än att man kan göra det under försnacket till någon alpin nagelbitare. Ett bröd som inte tar längre tid än att det går att göra det samtidigt som banarbetarna röjer undan kolfiberresterna och säkerhetsbilen lagom släcker lamporna innan man återtar sin fortfarande ljumma plats i soffan.

Låt mig därför, utan att prata sönder er totalt, få introducera den enkla limpan med lite råg och krossade korn. 

Vad gäller kornen går det med alla upptänkliga varianter, men jag har en påse med 4-kornskross hemma som jag är extra förtjust i. Den ger brödet lite motstånd, nyanser av konsistensskillnad som livar upp, utan att för den skull bli som en glutensammanhållen müsli.

Det är ett rackarns trevligt bröd och fnys nu inte åt att jag använder jäst eftersom smaken inte slår igenom och det blir ett bröd som med sin smak av söt råg och mustig sirap verkligen är underbart att hugga in på.

 

Rågbröd med krossade korn och sirap

Tid: 20 minuters jobb, 1.5 timmars väntan och 40 minuters gräddande
Mängd: Två finfina limpor

  1. Koka upp 300 g vatten. Häll rågmjöl och krossade korn i en skål och slå över vattnet. Rör ordentligt så alla klumpar försvinner. Täck med en handduk och låt svalna.
  2. Rör ut jästen i det kvarvarande vattnet (som ska vara ljummet). I med salt och klicka i smöret.
  3. Ha i råg- och korngröten från punkt 1. Tillsätt även vetemjöl och sirap. Rör till en jämn smet. Täck med handduk och glöm bort i 10 minuter.
  4. Knåda degen med en träslev eller för hand. Den kommer att vara väldigt lös. Det är ingen som helst fara. Bearbeta den runt 5-6 minuter.
  5. Täck med handduk och låt jäsa cirka 45 minuter eller tills den nått dubbel storlek.
  6. Stjälp upp på ett mjölat underlag och forma två limpor. Lägg dem i smörade brödformar och låt jäsa cirka 30 minuter.
  7. Sätt ugnen på 250 grader. När den är varm och limporna jäst klart snittar man dem, stoppar in i ugnen och kastar in lite vatten eller isbitar på en plåt man ställt in nederst i ugnen. Eller duscha ordentligt med en klassisk sprayflaska.
  8. Sänk temperaturen till 200 grader och täck med folie om den börjar få för mycket färg.
  9. Ta ut när den är cirka 97 grader inuti, låt svalna i formen innan man förflyttar den till ett galler.