• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Rågsiktskakor, en svensk frukostklassiker

mars 17, 2013 by Johan Hedberg 4 Comments

Rågkakor recept

Revansch för de där söndagkvällarna på cykeln

När jag var liten gjorde jag som många andra i behov av ett första extraknäck – jag delade ut reklam. Hade turen att få ett centralt område i Sala som till största delen bestod av villor. Fördelen med dem var att man kunde ha bagen hängande över axeln och utan att stanna skicka i bunten med reklam i brevlådan som smidigt stod vid kanten av trottoaren. Det var som hämtat ur Paper Boy och ibland undrar jag hur mycket just det spelet påverkade min längtan efter att klara så mycket av distriktet som möjligt i ett svep.

Det fann så klart ett antal höjdpunkter (återigen stort tack du villaägare som lät ditt Åkerö-äppelträd sträcka sina grenar ut över gatan vilket gjorde att jag alltid avslutade höstpassen med att palla ett äpple) men det fanns även min nemesis, mitt mörka hål.

Eftersom jag är den sortens person som gärna skjuter upp saker till absoluta sista sekund var det alltid söndageftermiddagarna som gick åt till utdelandet. I området hade Johanssons Bageri sitt näste och lagom när jag började bli lite småsugen på något att äta passerade jag dem och då hade de lagom fått fart i ugnarna och området vävdes in i en doft av nybakat. Det var på gränsen till outhärdligt att känna lukten av vetebröd, bullar, små kakor, mandelkubb, limpor och framför allt – rågsiktskakor.

När vi slog oss ner i det område vi bor i just nu visade det sig att Coop ett par kvarter bort hämtar delar av sitt bröd från Johanssons Bageri och i utbudet återfanns mina älskade rågsiktskakor. Fulla av smak från anis och fänkål, lagom söta av sirapen och med fint naggade hål ovanpå är de ljuvliga att äta med lite leverpastej, några skivor tomat och en aning krasse. Som en riktig sjuttiotalistunges favoritfrukost.

Men man kan så klart inte bara leva på köpt bröd. Framför allt inte det som är så enkelt att baka själv att man inte behöver avsätta en hel dag för att övervaka degen eller ha en massa utrustning.

Barn älskar det, det lämpar sig utmärkt för att frysa in och det passar med allt från ost och leverpastej till prickig korv – ni fattar vilket kanonbröd det är va?


Rågsiktskakor

Tid: Två timmar från start till mål
Mängd: 4 runda kakor

  • 100 g smör
  • 500 g mjölk
  • 50 g jäst
  • 100 g mörk sirap
  • 10 g salt
  • 3 tsk fänkål
  • 3 tsk anis
  • 800 g rågsikt (cirka 15 dl)
  • 60 g vetemjöl (cirka 1 dl, till utbakningen)
  1. Smält smöret i en kastrull och häll över mjölken. Värm till 37 grader (stoppa i lillfingret och om det känns varmt men inte hett är det klart).
  2. Smula ner jästen i en bunke och slå över vätskan. Rör tills alla klumpar är borta.
  3. Tillsätt sirap och salt. Mortla kryddorna och ha i även dem. Rör ett par varv och ha därefter i mjölet.
  4. Rör till en jämn deg. Knåda degen tio minuter och använd vetemjölet för att få degen slät och jämn. Den ska inte kladda fast, men får inte bli för torr.
  5. Låt jästa till dubbel storlek. Jag ställde den ganska sval och då tog det en timme. Har man ett varmt kök kan man räkna med 40-50 minuter.
  6. Dela degen i fyra delar, rulla till runda bollar. Låt vila 10 minuter så glutenet slappnar av. Kavla ut till runda kakor, 5-8 mm tjocka, ta ut hål i mitten och nagga lägg med en gaffel. Täck med bakhandduk och låt jäsa cirka 30 minuter.
  7. Sätt ugnen på 225 grader.
  8. Fukta ugnen rejält med en blomspruta och skjutsa sen in brödet. Cirka 10 minuter tar det innan det fått fin färg. Låt svalna på galler och det som inte ska ätas inom det närmaste dygnet stoppar man in i frysen så fort det svalnat.

Filed Under: Från ugnen Tagged With: anis, Bröd, fänkål, rågsikt, rågsiktskakor, recept, sirap

Previous Post: « Alla kan #lagagott – nu inspirerar vi varandra!
Next Post: Veckans länkkärlek – v 12 »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme