Bröd chia recept nattjäst

Smidighet och smak i ett

Det finns ett antal hygienfaktorer för ett perfekt liv. Färskt bröd är en av dem.

Den dag jag inte längre behöver infinna mig på ett kontor, pigg och nyter, klockan 08.30 för en dag full av möten har jag lovat mig själv att gå upp 03.30 och baka familjens frukostbröd (samt lämplig mängd bakverk) så det är rykande färskt när de släpar sig upp till ett dukat bord.

Bröd chia recept

För just det där med att få ett pinfärskt bröd serverat, skivor som fortfarande är ljumma lagda under nosen, med smör som nästan sjunker ner lite i det, det är en av de bästa inledningarna på en produktiv arbetsdag.

En limpa räcker ganska länge (innan sonen blivit tonåring), det som inte äts upp till morgonkaffet blir lite extra innehåll till matlådorna och till kvällsmaten ryker de sista skivorna. Vilket ger mig en anledning att baka nytt bröd till dagen efter.

För att få allt att funka och inte behöva gå upp mitt i natten kan man med fördel kalljäsa brödet medan man sover. Kortfattat går det ut på att man ställer in brödet i kylen för sista jäsningen och där somnar jästen nästan in i kylan och tar mycket längre tid på sig för att få brödet stort och fint. En fördel med den här metoden är att smakerna får längre tid på sig att utvecklas och att man inte behöver lika mycket jäst som vanligt. Mer gott och mindre jästsmak med andra ord.

Jag älskar potatis i bröd – det ger ett saftigt resultat med spännande textur som håller sig länge och mättar bra. Samtidigt blir det ett sätt att ta till vara på eventuella rester.

Istället för att stå med ångesten över ett gäng knölar som man vet ingen kommer att äta upp blir de förädlade på det bästa av sätt.

Chiafrön förresten, det är de där fröna som är superhälsosamma med omega-3 och allt sånt där gott du lovade dig i januari att börja äta. Till råga på allt är de jättegoda i smaken och fina att strössla på allt från bröd till sallader. Likt linfrö utvecklar de ett gelatin när de läggs i blöt vilket får mig att tro att man borde kunna göra väldigt spännande saker med just den där gelén. Det är dock en helt annan historia.


Nattjäst bröd med chiafrön

Tid: En timme utspritt på ett par tillfällen
Mängd: En limpa

  1. Koka potatisen tills den nästa faller sönder. Spara vattnet. Låt allt svalna.
  2. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölk samt potatisvatten (rumstempererat). Rör tills jästen är helt lös.
  3. I med salt, sirap, rapsolja, mosad potatis (pressa den för att bli av med alla klumpar), grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet. Mängden vetemjöl beror på hur mycket vätska som finns kvar i potatisen.
  4. Knåda degen så den blir slät och spänstig. Räkna med 4-5 minuter av ihärdigt arbete. Är degen kladdig tillsätter man lite mer vetemjöl.
  5. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur en timme.
  6. Dra ut degen, vik ihop den och forma till en limpa. Smörj en limpform med olja och lägg i degen. Strö över chiafrön, täck med plastfolie och ställ in i kylen.
  7. Tio-tolv timmar senare: Sätt ugnen på 200 grader och när den är varm stoppar man in degen direkt från kylen. När den efter cirka 40 minuter är 95-96 i mitten är brödet klart. Ta ut, låt svalna 10 minuter och vänd därefter ut den ur formen.