• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Nattjäst bröd med chiafrön och potatis

april 16, 2013 by Johan Hedberg 5 Comments

Bröd chia recept nattjäst

Smidighet och smak i ett

Det finns ett antal hygienfaktorer för ett perfekt liv. Färskt bröd är en av dem.

Den dag jag inte längre behöver infinna mig på ett kontor, pigg och nyter, klockan 08.30 för en dag full av möten har jag lovat mig själv att gå upp 03.30 och baka familjens frukostbröd (samt lämplig mängd bakverk) så det är rykande färskt när de släpar sig upp till ett dukat bord.

Bröd chia recept

För just det där med att få ett pinfärskt bröd serverat, skivor som fortfarande är ljumma lagda under nosen, med smör som nästan sjunker ner lite i det, det är en av de bästa inledningarna på en produktiv arbetsdag.

En limpa räcker ganska länge (innan sonen blivit tonåring), det som inte äts upp till morgonkaffet blir lite extra innehåll till matlådorna och till kvällsmaten ryker de sista skivorna. Vilket ger mig en anledning att baka nytt bröd till dagen efter.

För att få allt att funka och inte behöva gå upp mitt i natten kan man med fördel kalljäsa brödet medan man sover. Kortfattat går det ut på att man ställer in brödet i kylen för sista jäsningen och där somnar jästen nästan in i kylan och tar mycket längre tid på sig för att få brödet stort och fint. En fördel med den här metoden är att smakerna får längre tid på sig att utvecklas och att man inte behöver lika mycket jäst som vanligt. Mer gott och mindre jästsmak med andra ord.

Jag älskar potatis i bröd – det ger ett saftigt resultat med spännande textur som håller sig länge och mättar bra. Samtidigt blir det ett sätt att ta till vara på eventuella rester.

Istället för att stå med ångesten över ett gäng knölar som man vet ingen kommer att äta upp blir de förädlade på det bästa av sätt.

Chiafrön förresten, det är de där fröna som är superhälsosamma med omega-3 och allt sånt där gott du lovade dig i januari att börja äta. Till råga på allt är de jättegoda i smaken och fina att strössla på allt från bröd till sallader. Likt linfrö utvecklar de ett gelatin när de läggs i blöt vilket får mig att tro att man borde kunna göra väldigt spännande saker med just den där gelén. Det är dock en helt annan historia.


Nattjäst bröd med chiafrön

Tid: En timme utspritt på ett par tillfällen
Mängd: En limpa

  • 250 g kokt potatis
  • 15 g jäst
  • 250 g mjölk
  • 150 potatisvatten (eller vanligt vatten)
  • 10 g salt
  • 40 g mörk sirap
  • 10 g rapsolja
  • 100 g grahamsmjöl
  • 400-440 g vetemjöl (6 1/2 – 7 1/2 dl)
  • Chiafrön
  1. Koka potatisen tills den nästa faller sönder. Spara vattnet. Låt allt svalna.
  2. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölk samt potatisvatten (rumstempererat). Rör tills jästen är helt lös.
  3. I med salt, sirap, rapsolja, mosad potatis (pressa den för att bli av med alla klumpar), grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet. Mängden vetemjöl beror på hur mycket vätska som finns kvar i potatisen.
  4. Knåda degen så den blir slät och spänstig. Räkna med 4-5 minuter av ihärdigt arbete. Är degen kladdig tillsätter man lite mer vetemjöl.
  5. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur en timme.
  6. Dra ut degen, vik ihop den och forma till en limpa. Smörj en limpform med olja och lägg i degen. Strö över chiafrön, täck med plastfolie och ställ in i kylen.
  7. Tio-tolv timmar senare: Sätt ugnen på 200 grader och när den är varm stoppar man in degen direkt från kylen. När den efter cirka 40 minuter är 95-96 i mitten är brödet klart. Ta ut, låt svalna 10 minuter och vänd därefter ut den ur formen.

Filed Under: Från ugnen Tagged With: baka, Bröd, chiafrön, nattjäst, potatis, recept

Previous Post: « 6 kokböcker du ska köpa i april
Next Post: Pigg smoothie med spenat och ananas »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme