• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Mini-cheesecakes med hallon

maj 1, 2013 by Johan Hedberg 5 Comments

Cheesecake mini recept

Hurra för enkla desserter som är allt annat än enkla i smaken!

Det här receptet skulle så klart publicerats i god tid före Valborg, men på grund av att det fanns lammracks att marinera, ganacher att röra och en sjusärdeles trevlig samling dryckjom att inmundiga var det inte på tal att sätta sig ner vid datorn och förmedla recept.

Se det istället så här – det är i god tid till Midsommar.

Har man många gäster och det inte är sittande bord med nymanglad linneduk som gäller kan det vara skönt att portionsförpacka desserterna. Är man riktigt bekväm av sig ordnar man engångsförpackningar av god kvalité (gå förbi ditt lokala konditori och fråga om de har några att sälja). Det må inte vara det bästa ur miljöperspektiv, men i natt när det städades samtidigt som det sista av Diplomaticon slank ner, var det skönt att bara öppna sopsäcken och slänga saker.

Cheesecake kan kortfattat göras på två sätt – bakad eller kyld. Med Digestive-botten, färskostfyllning och sen något friskt på toppen som bryter av är det förmodligen ett av de mest uppskattade inslagen på våra fikabord. Eftersom man kan förbereda den en dag innan den ska serveras är den ett perfekt sätt att undvika stress och panik när allt ska göras i sista sekunden.
Eftersom mina formar var i plast blev det den kylda som gjordes den här gången. Men, med lite bakade inslag.

Några enkla tips för att lyckas är att använda en bra vanilj (med andra ord en stång eller riktigt vaniljpulver), att inte snåla med citronskalet och att man är säker på att mellanlagret har stelnat till innan hallongelén hälls på.


Kall cheesecake med hallon

Tid: 1 timme
Mängd: 10 portioner

  • 200 g Digestive-kex
  • 100 g smör
  • 1 ägg + 1 äggvita
  • 2 gelatinblad
  • 200 g cream cheese
  • 100 g kesella eller annan kvarg (cirka 1 dl)
  • 150 g florsocker (drygt 1 1/2 dl)
  • 1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljpulver
  • Skal och saft av 1/2 citron (endast det yttesta)
  • 250 g frysta hallon
  • 2 gelatinblad
  • 50 g vatten (1/2 dl)
  • 50 g socker (cirka 1/2 dl)
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smula kexen ordentligt. Jag mortlar dem, men det funkar att lägga dem i en påse och slå med en kavel eller lägga dem i en mixer.
  3. Bryn smöret och låt det svalna.
  4. Rör ner smöret i smulorna och tryck sen ut det till en smulig deg i en form eller på en silikonmatta. Grädda i ugnen cirka 10 minuter eller tills det börjar få lite färg. Ta ut och låt svalna.
  5. Separera ägget och vispa de båda äggvitorna till ett fast skum.
  6. Lägg gelatinbladen i kallt vatten så de mjuknar.
  7. Rör äggula, färskost, kesella, florsocker, urskrapad vaniljstång och finrivet citronskal till en slät smet.
  8. Vänd ner den uppvispade äggvitan (tack Annika som såg att jag hade missat den här punkten)
  9. Hetta upp citronsaften, krama ur gelatinbladen och lös upp i saften. Låt svalna en aning och ha därefter ner i smeten.
  10. Ta fram formarna som kakan ska serveras ur (oavsett om du du väljer engångs- eller diskbara är det trevligt med portionsformar för den här kakan). Lägg ett lager smulor i botten och packa ihop dem.
  11. Fyll en sprits med smeten och ha i cirka 40 g i varje form (om du vill att det ska räcka till 10 pers). Knacka formarna lätt i bordet så smeten jämnar ut sig. Ställ in i kylen och låt stelna.
  12. Koka upp hallonen på medelvärme eller i en skål i micron. Passera dem genom en sil för att få bort kärnorna.
  13. Lägg gelatinbladen i blöt. Koka upp vatten och socker. Krama ur gelatinbladen och rör ner i sockerlagen. Tillsätt 1 dl av de passerade hallonen.
  14. När hallongelén svalnat skedar man ned den i varje form. Ställ därefter in formarna i kylen för att få stelna helt.
  15. Vill man ha lite crunch som kontrast toppar man med en minimaräng precis innan servering.

 

Filed Under: Desserter, Finfika Tagged With: cheesecake, hallon, midsommar, recept

Previous Post: « Produkttest: Konsten att kunna vakuumförpacka utan att bli ruinerad.
Next Post: Veckans länkkärlek – Måsteläsning för matnörden »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme