Nässlor

Ut i skogen med er!

Vi fortsätter på inslaget tema – det är vår, saker vi längtat efter hela vintern börjar dyka upp och när kvällarna blir längre finns det också mer tid att ge sig ut för att plocka från naturens skafferi (skriver jag så där himla härligt en gång till är ni fria att stämma mig).

Nässlor är inte en garanterad framgångsingrediens. Jag har bakat bröd med nässlor i som blev bland det värsta jag tagit ut ur ugnen och en gång gjorde jag en soppa som blev näst intill oätlig.

Men rätt använd är det fantastiskt gott och för dig som aldrig provat är det som spenatsubstitut man lättast kommer i kontakt med det.

Man bör förvälla nässlorna för att få dem lite mer lättsmälta men spadet silar man (för att få bort grus och sand) och använder för att spä ut soppan, juicen eller vad man nu behöver en välsmakande vätska till.

Men, bland alla klassiker och nytänkare, vad kan man göra med sina ömsint plockade nässlor?

1. Nässelrisotto och nässelpesto
Men så klart att det ska göras en risotto och så klart att den ska få en kyss av pesto, allt med nässlor! Får du pesto över kan du använda den till en ugnsbakad lax dagen efter.

2.  Stuvad kål med nässlor
Men det här var ju minst sagt spännande! En god bit korv och stuvad vitkål är aldrig fel. Särskilt inte när den senare piffats upp med nyplockade nässlor.

3. Morgondryck med nässlor
Gör smoothien som ovan men byt ut spenaten mot hastigt förvällda nässlor. Späd juicen med lite av nässelavkoket om du vill ha den lite tunnare. Din kropp kommer tacka dig för alla nyttigheter.

4. Smörstekt gös med nässlor
Så klart det måste vara med en god fisk på listan. Somrig gös med färskpotatis och till det en sås på nässlor, schalottenlök och kycklingbuljong. En näve sparris till det och middagen är komplett.

5. Nässelsoppa med fänkål
Skön variant av en klassiker. Man måste äta nässelsoppa minst en gång per säsong, annars blir det inte sommar.

6. Övrigt:
– Gör en omelett med sparris, kirskål, nässlor, en kryddig ost i stil med parmeggiano eller pecorino och ha kanske in lite tärnat, hårt stekt fläsk.
– Matiga muffins med morötter, lite rostade hasselnötter, muskot och nässlor. Söta med med muscovadosocker för den där ultimata  toppen.
– Vill inte vara så förbannat pretto, men mixa lite förvällda nässlor och ha ner i våffelsmeten. Ät med smetana, hackad rödlök och löjrom. Se bara till att du inte rör smeten så mycket att den blir jämngrön, då blir det bara osmakligt. Tänk snarare våffla med gröna inslag.
– Torka nässlor. Spara några burkar till vinter. Lägg dem på en torr plats, utspridda på diskhanddukar eller papper. Vänd på dem ibland och se till att de är torra som fnöske innan du lägger dem i burkar.
– Nässlor och lax är oerhört gott ihop. Sen är du fri att experimentera men tänk gravad lax med en tunn pesto på nässlor och dill.