• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Kompromisslös sockerkaka med rabarber

maj 22, 2013 by Johan Hedberg Leave a Comment

Rabarberkaka mandelmassa recept

Klassisk sockerkaka med touch av svensk försommar

Det här handlar i grund och botten om att jag behöver min rabarber-fix. Jag har fått och längtat, trånat och drömt om den här dagen så himla länge att när jag väl beslutar mig för att de första stänglarna är redo att skördas, infinner sig en enorm prestationsångest.

För vad ska jag använda dem till? Något som låter smakerna komma fram men utan att koka de späda sötsakerna sönder och samman?

Jag tar på mig de imaginära bilkörarhandskarna, fuktar läpparna för att maximera koncentrationen och bryter därefter försiktigt av ett par stjälkar ända nere vid fästet. På silverfat bärs de in i köket där de får ett svalkande bad för att avlägsna lite jord och damm innan de blir luktade på, förlorar en liten bit som äts som den är och därefter förpassas in i en fuktad handduk för att bevara sin spänst.

Istället för att krångla till det (även om det lockade något vansinnigt med nykokt rabarbersaft) fick det bli en klassisk svensk sockerkaka, smaksatt med lite citron som köptes för ett par dar sen i Italien (mer om det inom kort), ett hekto finriven mandelmassa och en vaniljstång så färsk att den är kladdig.

Ha i så mycket rabarber du tycker passar och när skörden börjar bli lite mer ordentlig är ett tips att lägga i några stänglar inuti själva kakan. The more, the merrier.

Slutligen, kompromisslös vadå? Jo, den blir godast om man gör den på riktigt utan att byta ut något av det som gör kakan riktigt god – citronskal där man först rullat citronen under handen för att verkligen pressa fram oljan ur skalet, vaniljstång som är mjuk och nästan oljig samt använder smör och inte ett krigstidssubstitut.


Sockerkaka med rabarber

Tid: 20 minuter jobb + 45 minuter gräddande

  • 70 g smör + en liten klick till formen
  • Några stänglar rabarber
  • Lite ströbröd
  • 2 ägg
  • 180 g (2 dl) strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 1 citron (yttersta skalet)
  • 200 g vetemjöl (3 dl + 2 msk)
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1 dl mjölk
  • 1 krm salt
  • 100 g mandelmassa
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Smöra och bröa en rund form (eller avlång, det där är en smaksak).
  4. Knäck äggen i en skål, häll på sockret och vispa tills det är en fluffig smet som påminner om lättvispad grädde. Det tar runt 5 minuter och sluta inte innan. Det är det här arbetet som gör skillnaden!
  5. Skapa ur vaniljstången och ha i skrapet i äggvispet. Riv i citronskalet med ett zestjärn.
  6. Sikta ner mjöl och vetemjöl i smeten, tillsätt det smälta smöret, mjölk, salt och ta hjälp av en slickepott för att vända runt smeten tills den är slät utan klumpar. Överarbeta den inte eftersom vi inte vill skapa en massa glutentrådar utan ha den fluffig och fin.
  7. Riv i mandelmassan och rör ett par varm så den fördelas jämnt.
  8. Klyv rabarbern längs med och lägg i botten av formen.
  9. Häll över smeten.
  10. Grädda i mitten av ugnen runt 45 minuter. Ta ut och låt svalna innan du stjälper upp kakan.

 

 

Filed Under: Finfika, Rabarber Tagged With: fika, kaka, rabarber, recept, sockerkaka, Sött

Previous Post: « Sveriges bästa rabarberrecept 2013
Next Post: Kanderade syrénblommor »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme