Rabarberkaka mandelmassa recept

Klassisk sockerkaka med touch av svensk försommar

Det här handlar i grund och botten om att jag behöver min rabarber-fix. Jag har fått och längtat, trånat och drömt om den här dagen så himla länge att när jag väl beslutar mig för att de första stänglarna är redo att skördas, infinner sig en enorm prestationsångest.

För vad ska jag använda dem till? Något som låter smakerna komma fram men utan att koka de späda sötsakerna sönder och samman?

Jag tar på mig de imaginära bilkörarhandskarna, fuktar läpparna för att maximera koncentrationen och bryter därefter försiktigt av ett par stjälkar ända nere vid fästet. På silverfat bärs de in i köket där de får ett svalkande bad för att avlägsna lite jord och damm innan de blir luktade på, förlorar en liten bit som äts som den är och därefter förpassas in i en fuktad handduk för att bevara sin spänst.

Istället för att krångla till det (även om det lockade något vansinnigt med nykokt rabarbersaft) fick det bli en klassisk svensk sockerkaka, smaksatt med lite citron som köptes för ett par dar sen i Italien (mer om det inom kort), ett hekto finriven mandelmassa och en vaniljstång så färsk att den är kladdig.

Ha i så mycket rabarber du tycker passar och när skörden börjar bli lite mer ordentlig är ett tips att lägga i några stänglar inuti själva kakan. The more, the merrier.

Slutligen, kompromisslös vadå? Jo, den blir godast om man gör den på riktigt utan att byta ut något av det som gör kakan riktigt god – citronskal där man först rullat citronen under handen för att verkligen pressa fram oljan ur skalet, vaniljstång som är mjuk och nästan oljig samt använder smör och inte ett krigstidssubstitut.


Sockerkaka med rabarber

Tid: 20 minuter jobb + 45 minuter gräddande

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Smöra och bröa en rund form (eller avlång, det där är en smaksak).
  4. Knäck äggen i en skål, häll på sockret och vispa tills det är en fluffig smet som påminner om lättvispad grädde. Det tar runt 5 minuter och sluta inte innan. Det är det här arbetet som gör skillnaden!
  5. Skapa ur vaniljstången och ha i skrapet i äggvispet. Riv i citronskalet med ett zestjärn.
  6. Sikta ner mjöl och vetemjöl i smeten, tillsätt det smälta smöret, mjölk, salt och ta hjälp av en slickepott för att vända runt smeten tills den är slät utan klumpar. Överarbeta den inte eftersom vi inte vill skapa en massa glutentrådar utan ha den fluffig och fin.
  7. Riv i mandelmassan och rör ett par varm så den fördelas jämnt.
  8. Klyv rabarbern längs med och lägg i botten av formen.
  9. Häll över smeten.
  10. Grädda i mitten av ugnen runt 45 minuter. Ta ut och låt svalna innan du stjälper upp kakan.