• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

5 goda saker att göra med syrénblommor

maj 24, 2013 by Johan Hedberg Leave a Comment

Ut och plocka, snart är det för sent

Syrén tenderar att stressa mig en aning eftersom det är en så pass kort period som den blommor och därefter är den helt borta från marknaden för ett helt år. Har man inte bunkrat medan träden lyser lila så är det liksom kört.

Därför är det kul att fler och fler upptäcker allt gott man kan göra med blommorna som bevarar dem till både färg och smak.

Här är mina fem bästa tips på goda saker att göra med syrénblommor:

1. Kandera dem
Enklare än man kan tro, men tar en hel del tid i anspråk. Följ det här receptet på kanderade syrénblommor och saken är biff. Bevarar det mesta av färgen och livar upp de flesta bakverk.

2. Gör en omgång saft
Syrénblomssaft tillhör inte vanligheterna men borde vara standard i alla hushåll. Inte så stark smak som man skulle kunna tro utan påminner mer om en svårdefinierad frukt. Påminner i karaktären om flädersaft. Samla ihop 20 klasar och lägg på en vit handduk så eventuella smådjur kryper ur. Skiva 1-2 ekologiska, avtvättade citroner och varva med blomklasarna i en kittel eller kastrull. Koka upp 1 liter vatten och lös 25 g citronsyra i det. Slå vattnet över blommorna, täck med lock och ställ svalt 1-2 dagar. Sila därefter bort blommorna, koka upp och rör i 800 – 1.000 g socker. När sockret är helt löst häller man upp saften på väl rengjorda flaskor. Klart!

3. Syrénsocker
Jag lägger alla urskrapade vaniljstänger i en burk med strösocker så det tar smak och självklart kan man göra så med betydligt fler väldoftande godsaker. Varva strösocker och blommorna från 1-2 klasar i en glasburk. Låt stå och dra ett par veckor. Blommorna kommer torka och mörkna, men häll sockret genom ett durkslag så sorteras de bort. Gott att strö över pajen innan man bakar den eller varför inte ha det i en glassmet tillsammans med vanilj och lite apelsinzest?

4. Koka marmelad
Marmelad på blommor? Seriöst? Jo, det funkar sannerligen! Ta ditt favoritrecept på exempelvis rosenmarmelad (här är ett bra recept) och byt ut  rosenbladen mot syrén. Ät med en bit god ost.

5. Syrénsorbet
Gör en sorbet och använd syrénsaften som smaksättning. Perfekt som en liten mellanrätt vid en större middag för att rensa smaklökarna. Frisk, ren och fräsch.

 

 

 

Filed Under: Från skogen, Listor Tagged With: glass, recept, sorbet, syrén, syrensaft

Previous Post: « Kanderade syrénblommor
Next Post: Det stora olivoljeavsnittet »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme