Ut och plocka, snart är det för sent

Syrén tenderar att stressa mig en aning eftersom det är en så pass kort period som den blommor och därefter är den helt borta från marknaden för ett helt år. Har man inte bunkrat medan träden lyser lila så är det liksom kört.

Därför är det kul att fler och fler upptäcker allt gott man kan göra med blommorna som bevarar dem till både färg och smak.

Här är mina fem bästa tips på goda saker att göra med syrénblommor:

1. Kandera dem
Enklare än man kan tro, men tar en hel del tid i anspråk. Följ det här receptet på kanderade syrénblommor och saken är biff. Bevarar det mesta av färgen och livar upp de flesta bakverk.

2. Gör en omgång saft
Syrénblomssaft tillhör inte vanligheterna men borde vara standard i alla hushåll. Inte så stark smak som man skulle kunna tro utan påminner mer om en svårdefinierad frukt. Påminner i karaktären om flädersaft. Samla ihop 20 klasar och lägg på en vit handduk så eventuella smådjur kryper ur. Skiva 1-2 ekologiska, avtvättade citroner och varva med blomklasarna i en kittel eller kastrull. Koka upp 1 liter vatten och lös 25 g citronsyra i det. Slå vattnet över blommorna, täck med lock och ställ svalt 1-2 dagar. Sila därefter bort blommorna, koka upp och rör i 800 – 1.000 g socker. När sockret är helt löst häller man upp saften på väl rengjorda flaskor. Klart!

3. Syrénsocker
Jag lägger alla urskrapade vaniljstänger i en burk med strösocker så det tar smak och självklart kan man göra så med betydligt fler väldoftande godsaker. Varva strösocker och blommorna från 1-2 klasar i en glasburk. Låt stå och dra ett par veckor. Blommorna kommer torka och mörkna, men häll sockret genom ett durkslag så sorteras de bort. Gott att strö över pajen innan man bakar den eller varför inte ha det i en glassmet tillsammans med vanilj och lite apelsinzest?

4. Koka marmelad
Marmelad på blommor? Seriöst? Jo, det funkar sannerligen! Ta ditt favoritrecept på exempelvis rosenmarmelad (här är ett bra recept) och byt ut  rosenbladen mot syrén. Ät med en bit god ost.

5. Syrénsorbet
Gör en sorbet och använd syrénsaften som smaksättning. Perfekt som en liten mellanrätt vid en större middag för att rensa smaklökarna. Frisk, ren och fräsch.