Hallonmarmelad recept

Sommar på burk

Hela Sverige skriker efter regn och jag har med allt större desperation sett hur hallonsnåren gått från att vara ovanligt frodiga till att hotas av sotdöden. Efter att ha rensat dem med preussisk precision vill man ju inte se hur vädrets makter sabbar den väntande superskörden.

Goda råd var dyra och med hjälp av några Gardena-kopplingar och ett antal meter slang inleddes Operation Bevattning. Slänten som är täckt med hallonsnår begjöts kväll efter kväll med rikligt med vätska och dit inte slangen nådde upprättade vi langning från sjön intill. Det påminde lite om förra sommarens skogsbrands-släckning men skillnaden var att det luktade bättre den här gången.

Några dagar senare och karten var räddade. Nu kunde äntligen skörden börja!

Som den köks-hoarder jag är såg jag först till att frysa in några liter som beredskap för de kalla vintermånaderna. Det är som att något i mig vill säkerställa att vi klarar oss genom en mindre atomvinter. Trots att skördesäsongen är ung ligger det redan buntar med fläder, en massa smultron och whatnot noga uppmärkt och infryst. När jag drömmar att börja som mathantverkare? Jag vet inte, allt är ett stort mysterium och tills det är löst fortsätter jag samla likt en ekorre. Det känns säkrast så.

Självklart kan man inte frysa in alla hallon. Det ska kokas saft, göras curd men först av allt marmelad. En söt marmelad, proppad med hallonsmak och lagom med syra. Det här är en marmelad som jag inte klarar mig utan mer än max någon vecka så nu gäller det att ladda ifall att..ehrm…det typ kommer en zombieinvasion.

Tips på vägen:
– Ha alltid i lite citron. Det gör att hallonets pektin lättare löser ut och den geléar sig bättre.
– Koka till max 106 grader. Sen blir det kola och det är iofs också gott.
– Blir den ändå lös kan man ha ta några omogna äpplen, koka en gelé av dem, ha i lite gelé och koka upp marmeladen igen. Pektinet i äppelgelén gör underverk med hallonmarmeladen utan att den tar smak.
– Ställ alltid burkarna upp och ner efter att de fyllts. Hetta i marmeladen dödar eventuella bakterier på locket och den klarar då sig betydligt mycket längre.
– Testa att ersätta lite socker med honung.
– Sila lite av hallonen, efter att de blivit mos, genom en finmaskig sil för att få bort en del av kärnorna. Det är gott med kärnor i marmeladen, men lagom är bäst.
– Somliga rör i lite choklad. Gör då det efter att marmeladen kokat färdigt och fått svalna en aning. Choklad trivs verkligen inte vid för höga temperaturer.
– Variera med lite jordgubbar, rabarber eller tillsammans med blåbär.
– Testa att zesta i en lime. Skalet ger en fantastisk smak.
– Receptet kan halveras, dubbleras eller minskas så mycket som önskas. Det viktiga är att man försöker hålla balanser bär/socker 100/65.

Hallonmarmelad

Tid: Max 20 minuter

  1. Koka upp vatten och skölj alla burkarna noggrant.
  2. Komplicerade metoden: Häll hallon och socker i en bunke. Rör om, täck med plast och låt stå i kylen över natten. Ta ut och häll allt i en kastrull. Tillsätt citronsaft och skal.
    Enkla metoden: Häll alla ingredienser i en kastrull.
  3. Koka upp och koka på hög temperatur. Rör om så inget fastnar i botten.
  4. Kolla temperaturen – när den når 104-106 grader är den klar. Har du ingen termometer (är det ett bra skäl att köpa en nu) kan man hälla lite på ett fat som stått några timmar i frysen. Då ser man snabbt om det blivit rätt konsistens.
  5. Häll upp på heta burkar, förslut och ställ upp och ner.