• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Gudomlig, riktig kolasås

juli 27, 2013 by Johan Hedberg 9 Comments

Kolasås recept

Det finns inga genvägar till den perfekta kolan

När jag var liten brukade min absoluta jättebästis pappa ibland komma hem från jobbet, laga lite kvällsmat och sen avsluta kvällen med att stå vid spisen och röra ihop kolasås som var olik alla andra pappors. Skälet är att den inte kom ur en O’Hoy-tub och den smakade gudomligt. Sött men med lite sting av karamellen. Vi åt den med vaniljglass och var världens lyckligaste.

Idag är det lite si och så med kolasås och hur man gör den. Det finns recept med exempelvis kondenserad mjölk, utan grädde eller utan socker och visst kan de vara goda, men i mina ögon består en riktig kolasås av socker, smör, grädde och eventuellt lite vanilj.

Vill man äta nyttigare, ät då en riktig kolasås, men ät lite mindre av den. Kompromissa inte med smak och upplevelse.

Kolasås storVad ska man då ha sin kolasås till? Här är några förslag från mig och andra matbloggare:
– Nordefors tipsar om Glutenfri kladdkaka med dulce de leche, saltrostade mandlar, choklad och hemgjord vaniljglass
– Från Bara en kaka till kommer en magisk Dulce de leche-pannacotta
– Testa PickiPickis Smulpaj med röda vinbär och vaniljglass och toppa den med kolasås
– Made By Mary har en Äppel- och vaniljtrifle som kan få den mest sötsaksskeptiska på fall

Har du tips på något som är extra gott tillsammans med kolasås? Skriv en kommentar här så lägger jag till länken i listan!

Tips på vägen:
– Har du en termometer så håll följande temperaturer i minnet: 105 grader för lös sås, 107 grader för en tjock.
– Vill du ha en ljus och inte lika karaktärsfull sås? Häll då i alla ingredienser i kastrullen från början istället för att först smälta sockret.
– Ha i flingsalt för en helt ny upplevelse. Saltad kolasås är en riktig killer.

Kolasås

Tid: Cirka 15 minuter

  • 450 g strösocker (5 dl)
  • 40 g glykos (kan uteslutas)
  • 175 g smör
  • 250 g vispgrädde (2.5 dl)
  • Valfritt: 1 vaniljstång eller 2 tsk vaniljsocker
  1. Häll sockret i en stor kastrull (verkligen stor, det kommer bubbla upp rejält) och värm på medelvärme. Inte hetare. Stressa inte.
  2. Pensla ner kanterna med en fuktad pensel. Skälet är att det stänker upp sockerkristaller och om de får sitta där kan de sabba hela kolasåsen.
  3. När det smält helt rör man i det med en sked eller slev av trä. Ha i glykosen.
  4. Det är nu man skapar en karamellsmak men det går fort på slutet. När sockret mörknat tar man av kastrullen från värmen.
  5. Klicka i smöret och rör mellan varje bit så det inkorporerats.
  6. Häll i vispgrädden och vaniljen (man kan utesluta vaniljen om man vill), rör om och låt sjuda cirka 5 minuter eller tills man når önskat gradantal. Har man ingen termometer kan man lägga en sked med sås på ett fat som tidigare ställts in i frysen för att se hur mycket den tjocknar när den blir kall.
  7. Förvara såsen i en tättslutande burk i kylen i upp till en månad.

Filed Under: Kola, Såser Tagged With: dessert, grädde, kolasås, recept, sås, Sött, vanilj

Previous Post: « Hallonmarmelad, recept på klassisk och med variation
Next Post: Marmelad på röda krusbär »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme