• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Tekakor, som de smakade när jag var liten

augusti 3, 2013 by Johan Hedberg 3 Comments

Tekakor recept

Barndomsminnen i en rund liten bulle

Som barn blir man aldrig nöjd. Mamma bakade allt som ofta bröd som hon kunde sålt i affären om hon velat. Fantastiska filmjölkslimpor, kesobullar som var ett under av smak i all sin enkelhet och andra godsaker.

Lik förbannat var det lite av smaklökarnas julafton varje gång det bars hem tekakor från Johanssons Bageri och det väntade mellanmål med ostsmörgåsar och O’boy.

Visst kan man argumentera för att det inte direkt är ett nyttigt bröd men vad sjutton, det går inte att livnära sig och vara lycklig på bara fnas, kruskakli och grahamsmjöl. Färska, med smör, ett par skivor mild ost eller leverpastej och inlagd gurka är de en institution för oss 70-talister.

Att göra dem själv innebär att man får ställa surdegen åt sidan och acceptera jästens växkraft. För är det något som är viktigt är det att de blir ordentligt fluffiga, lätta som maränger och egentligen den totala motsatsen till en seg, rejäl surdegsfralla.

Övergrädda dem inte och låt dem svalna ordentligt innan du äter dem.

När det nu bara är några skälvande dagar kvar av sommarvistelsen på landet håller jag på att avlida vid tanken på att inte få leka med min nya vedugn (<claim to fame> en Zanichelli Modell 2 som tidigare stod i Ernsts sommartorp </claim to fame>) på i alla fall ett par veckor.

Så igår kväll förvärmde jag ugnen för att få ut fukten och i morse ringde klockan 05.50. En rejäl brasa och ett par timmar senare var ugnen i perfekt skick. Inledde med ett olivbröd i form med rikligt med ankfett (film här) och när sen ugnen gått ner till lagom temperatur åkte tekakorna in.

Känslan av att få plocka ut bröden ur ugnen medan glöden lyser svagt där inne är går inte att beskriva. Jag vill göra allt i min ugn. Frukost, lunch och middag. Det är bara tillgången på ved och vetskapen om att jag bör vara lite social med resten av familjen som hindrar mig. Men ge mig en helg själv tillsammans med ugnen och jag kan garantera eldande / bakande 24 timmar om dygnet.


Tekakor

Tid: 1 timme

  • 200 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 2.5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 0.5 dl socker
  • 1.3 liter mjöl
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smält smöret så det skiktar sig. Ta av det vita skinnet som bildas på ytan och häll därefter 1.5 dl (150 g) av den klara vätskan i en bunke. Det mjölkiga på botten av kastrullen ska inte följa med (men om lite slinker med är det inte hela världen).
  3. Häll i mjölk och vatten. Känn efter med fingret så det inte är varmare än 37 grader (om det känns behagligt på lillfingret är det perfekt).
  4. Smula ner jästen. I med salt och socker. Rör tills allt är löst.
  5. Ha i mjölet och arbeta degen ordentligt tills den blir blank och fin. Låt vila i en bunke täckt med lock eller plastfolie 10 minuter.
  6. Ta upp degen, knåda den ordentligt igen och lägg tillbaka i bunken.
  7. Låt jäsa till dubbel storlek (tar cirka 30 minuter).
  8. Knåda degen till en korv, dela längs med dela därefter de båda korvarna i 10 bitar var (eller 15 om du vill ha små tekakor).
  9. Rulla degen till bollar, låt vila några minuter och kavla / tryck därefter ut dem till platta kakor. Täck med en bakduk eller plast och låt jäsa cirka 15 minuter.
  10. Grädda dem i mitten av ugnen. Efter 5 minuter kan man vända plåten så de blir jämnt gräddade. De behöver cirka 12-15 minuter på sig för att bli klara. De ska få lite färg, men absolut inte bli helt bruna.
  11. Låt svalna på galler. Går utmärkt att frysa.

Filed Under: Okategoriserade Tagged With: Bröd, recept, tekakor

Previous Post: « Bojkotta Matklubbens nya topplista för bloggare – här är varför
Next Post: Vaniljkräm, crème pâtissière – kärt barn har många namn »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme