Tekakor recept

Barndomsminnen i en rund liten bulle

Som barn blir man aldrig nöjd. Mamma bakade allt som ofta bröd som hon kunde sålt i affären om hon velat. Fantastiska filmjölkslimpor, kesobullar som var ett under av smak i all sin enkelhet och andra godsaker.

Lik förbannat var det lite av smaklökarnas julafton varje gång det bars hem tekakor från Johanssons Bageri och det väntade mellanmål med ostsmörgåsar och O’boy.

Visst kan man argumentera för att det inte direkt är ett nyttigt bröd men vad sjutton, det går inte att livnära sig och vara lycklig på bara fnas, kruskakli och grahamsmjöl. Färska, med smör, ett par skivor mild ost eller leverpastej och inlagd gurka är de en institution för oss 70-talister.

Att göra dem själv innebär att man får ställa surdegen åt sidan och acceptera jästens växkraft. För är det något som är viktigt är det att de blir ordentligt fluffiga, lätta som maränger och egentligen den totala motsatsen till en seg, rejäl surdegsfralla.

Övergrädda dem inte och låt dem svalna ordentligt innan du äter dem.

När det nu bara är några skälvande dagar kvar av sommarvistelsen på landet håller jag på att avlida vid tanken på att inte få leka med min nya vedugn (<claim to fame> en Zanichelli Modell 2 som tidigare stod i Ernsts sommartorp </claim to fame>) på i alla fall ett par veckor.

Så igår kväll förvärmde jag ugnen för att få ut fukten och i morse ringde klockan 05.50. En rejäl brasa och ett par timmar senare var ugnen i perfekt skick. Inledde med ett olivbröd i form med rikligt med ankfett (film här) och när sen ugnen gått ner till lagom temperatur åkte tekakorna in.

Känslan av att få plocka ut bröden ur ugnen medan glöden lyser svagt där inne är går inte att beskriva. Jag vill göra allt i min ugn. Frukost, lunch och middag. Det är bara tillgången på ved och vetskapen om att jag bör vara lite social med resten av familjen som hindrar mig. Men ge mig en helg själv tillsammans med ugnen och jag kan garantera eldande / bakande 24 timmar om dygnet.


Tekakor

Tid: 1 timme

 1. Sätt ugnen på 225 grader.
 2. Smält smöret så det skiktar sig. Ta av det vita skinnet som bildas på ytan och häll därefter 1.5 dl (150 g) av den klara vätskan i en bunke. Det mjölkiga på botten av kastrullen ska inte följa med (men om lite slinker med är det inte hela världen).
 3. Häll i mjölk och vatten. Känn efter med fingret så det inte är varmare än 37 grader (om det känns behagligt på lillfingret är det perfekt).
 4. Smula ner jästen. I med salt och socker. Rör tills allt är löst.
 5. Ha i mjölet och arbeta degen ordentligt tills den blir blank och fin. Låt vila i en bunke täckt med lock eller plastfolie 10 minuter.
 6. Ta upp degen, knåda den ordentligt igen och lägg tillbaka i bunken.
 7. Låt jäsa till dubbel storlek (tar cirka 30 minuter).
 8. Knåda degen till en korv, dela längs med dela därefter de båda korvarna i 10 bitar var (eller 15 om du vill ha små tekakor).
 9. Rulla degen till bollar, låt vila några minuter och kavla / tryck därefter ut dem till platta kakor. Täck med en bakduk eller plast och låt jäsa cirka 15 minuter.
 10. Grädda dem i mitten av ugnen. Efter 5 minuter kan man vända plåten så de blir jämnt gräddade. De behöver cirka 12-15 minuter på sig för att bli klara. De ska få lite färg, men absolut inte bli helt bruna.
 11. Låt svalna på galler. Går utmärkt att frysa.