• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Världens godaste chokladfrosting till tårtor

oktober 14, 2013 by Johan Hedberg 19 Comments

Chokladfrosting rund

Det här är en frosting att skriva hem om

Jag har några recept som jag är extra stolt över. Såna som jag använder ganska ofta och som levererar varje gång. Det här är ett sånt.

När det ska göras tårta kan man så klart täcka den med bara grädde för den där sommartårtan vi alla älskar eller så gör man något som passar extra bra när det är lite kyligare ute – en ordentligt chokladtårta. Då använder jag nästan alltid den här frostingen eller så låter jag en lös ganache rinna ner över tårtan för ett jämnt, glansigt utseende.

Frostingen funkar även fantastiskt bra till rulltårtor, cupcakes eller liknande bakverk. För en lite vuxnare smak är det inte fel alls att tillsätta en skvätt mörk och god rom.

Det här är ett recept som finns med i min bok ’Smör – Kärna, bryna, baka’ och som du kan förhandsbeställa här. Gör du det får du den till ett riktigt bra pris och så skickar jag dig hela boken som PDF i samma sekund som den går iväg till tryckeriet.

Bilden är tagen av Ulrika Ekblom som fotat alla bilder i boken och som om jag fick bestämma skulle ta varenda bild åt mig framöver.

 

Chokladfrosting

Tid: Runt 10 min arbete

  • 1/2 vaniljstång eller 1 tsk vaniljpulver
  • 250 g mörk och god choklad (Valrhona Caraibe är suveränt till den här)
  • 300 g rumstempererat smör
  • 200 g (3 1/4 dl) florsocker
  • 50 g (1 1/4 dl) kakao
  • 100 g (1 dl) vispgrädde
  • 1 g (1 krm) salt
  1. Dela och skrapa ur vaniljstången.
  2. Smält chokladen över vattenbad eller i microvågsugnen och låt svalna.
  3. Vispa smör och florsocker riktigt fluffigt. Smaka av. Man ska inte kunna känna några florsockerkorn. Gör man det vispar man ett tag till. Det kan också bero på att smöret är för kallt. Låt i så fall allt stå framme ett tag och vispa sen vidare.
  4. Tillsätt vaniljskrapet, kakao och choklad. Vispa.
  5. Ha i grädde och salt. Vispa till slät smet. Låt gå ihop sig 10 minuter i kylen.
  6. Ta ut och använd. Den blir betydligt mycket fastare när den stått kallt ett tag.

Filed Under: Choklad, Tårta Tagged With: choklad, frosting, recept, tårta

Previous Post: « Vinnare av titel-tävlingen är…
Next Post: Recept på en riktigt mustig älgbuljong »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme