• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Långbakad risgrynsgröt leder till bästa tomtegröten

december 20, 2013 by Johan Hedberg 4 Comments

Risgrynsgröt recept

Frukost, lunch och middag – den funkar dygnet runt

Jag ska villigt erkänna att det har ätit en hel del färdig gröt i tub här hemma genom åren. Kanske för att det är smidigt att ha i kylen när andan faller på, kanske för att man blir lite lat när det är så mycket man vill göra just de skälvande veckorna innan julafton.

Om det är smaklökarna som förändras med åren eller det faktum att vi idag äter betydligt mer hemlagat och därmed mindre sötad mat som gjort att jag tappat lusten för den färdiga gröten vet jag inte. Säkert är i alla fall att jag numera utan kompromisser gör min egen risgrynsgröt.

Det vanliga sättet att göra den på är enkelt och blir bra. Man mjukar upp riset i lite vatten, tillsätter mjölk, kokar ett tag till och sen är den klar. Men som nästan all annan mat blir den bättre om man ger den lite tid.

Eftersom jag spenderat en stor del av hösten med att skriva på boken (köp smör-boken nu, pretty please) och använt köket till provlagande utan dess like (som bland annat resulterade i världens godaste lussekatter) har det varit begränsat med tid för vanlig matlagning. Istället har jag svängt ihop något på morgonen som sen fått stå i ugnen och gå klart till kvällen.

Det har gjorts älggrytor, fläsksidor, confiterade godsaker, köttfärssås och framför allt – det har gjorts risgrynsgröt. För det som händer när man låter den stå i ugnen och liksom gosa till sig är att riset dels suger upp mer fukt, dels så utvecklas smakerna så de blir mildare och rundare. Plus att det är superenkelt att göra en jätteladdning som räcker till hela släkten.

Det här receptet kan halveras om man så önskar. Men eftersom den klarar sig i kylen i minst 4 dagar tycker jag personligen det är lika bra att göra mycket på en gång.

Tips:
– Ärligt talat tror jag att gammeldags mjölk mest tillför känslan av att det hela är genuint. Det räcker som USP för mig men självklart blir det riktigt gott även med vanligt mjölk.
– Fundera inte ens på att utesluta kanelstången. Har du ingen hemma är det värt promenaden till närmaste affär eftersom den gör så mycket för smaken.
– För att kolla temperaturen på ugnen lägger man in en köttermometer i den. I början pendlar de ganska mycket i gradantal, men låt den stå på en timme så stabiliserar den sig.

 

Risgrynsgröt

Tid: 5 timmar
Mängd: 8-10 personer

  • 4 1/2 dl grötris
  • 4 dl vatten
  • 2 1/2 liter gammeldags mjölk (alternativt 3%)
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 hela kanelstänger
  1. Sätt ugnen på 80 grader.
  2. I en tjockbottnad gryta mäter man upp ris, vatten, 1/2 liter mjölk och salt.
  3. Koka upp på medelvärme och rör sakta i det så att inget ris bränns fast i botten.
  4. Låt koka försiktigt 8 minuter.
  5. Tillsätt resterande 2 liter mjölk i portioner om cirka 1/2 liter och låt koka upp mellan varje gång. Det är inte så viktigt med de exakta måtten. Vad man vill undvika är att riset kyls ner.
  6. Tillsätt kanelstängerna och låt sjuda 4 minuter.
  7. Lägg på ett lock och ställ in grytan i ugnen.
  8. Rör försiktigt om i den efter 1 timme. Sänk temperaturen till 60 grader.
  9. Kontrollera konsistensen efter ytterligare 1 – 1 1/2 timme och har nästan all vätska sugits upp stänger man av ugnen men låter grytan stå kvar i den. Jag har en sten i min ugn vilket gör att värmen håller sig på en tacksam nivå ett par timmar efter att jag stängt av ugnen. Alternativet är att sänka temperaturen till runt 40-50 grader men hålla ett litet öga på gröten. Den påminner lite om en pudding tills man rör om i den.
  10. Kan förvaras i kylen i minst 4 dagar.

 

Filed Under: Från ugnen, Jul Tagged With: gröt, jul, julmat, recept, risgrynsgröt, tomtegröt

Previous Post: « Nyår 2013 – Nu pratar vi bubbel
Next Post: Tredagarssmör »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme