Risgrynsgröt recept

Frukost, lunch och middag – den funkar dygnet runt

Jag ska villigt erkänna att det har ätit en hel del färdig gröt i tub här hemma genom åren. Kanske för att det är smidigt att ha i kylen när andan faller på, kanske för att man blir lite lat när det är så mycket man vill göra just de skälvande veckorna innan julafton.

Om det är smaklökarna som förändras med åren eller det faktum att vi idag äter betydligt mer hemlagat och därmed mindre sötad mat som gjort att jag tappat lusten för den färdiga gröten vet jag inte. Säkert är i alla fall att jag numera utan kompromisser gör min egen risgrynsgröt.

Det vanliga sättet att göra den på är enkelt och blir bra. Man mjukar upp riset i lite vatten, tillsätter mjölk, kokar ett tag till och sen är den klar. Men som nästan all annan mat blir den bättre om man ger den lite tid.

Eftersom jag spenderat en stor del av hösten med att skriva på boken (köp smör-boken nu, pretty please) och använt köket till provlagande utan dess like (som bland annat resulterade i världens godaste lussekatter) har det varit begränsat med tid för vanlig matlagning. Istället har jag svängt ihop något på morgonen som sen fått stå i ugnen och gå klart till kvällen.

Det har gjorts älggrytor, fläsksidor, confiterade godsaker, köttfärssås och framför allt – det har gjorts risgrynsgröt. För det som händer när man låter den stå i ugnen och liksom gosa till sig är att riset dels suger upp mer fukt, dels så utvecklas smakerna så de blir mildare och rundare. Plus att det är superenkelt att göra en jätteladdning som räcker till hela släkten.

Det här receptet kan halveras om man så önskar. Men eftersom den klarar sig i kylen i minst 4 dagar tycker jag personligen det är lika bra att göra mycket på en gång.

Tips:
– Ärligt talat tror jag att gammeldags mjölk mest tillför känslan av att det hela är genuint. Det räcker som USP för mig men självklart blir det riktigt gott även med vanligt mjölk.
– Fundera inte ens på att utesluta kanelstången. Har du ingen hemma är det värt promenaden till närmaste affär eftersom den gör så mycket för smaken.
– För att kolla temperaturen på ugnen lägger man in en köttermometer i den. I början pendlar de ganska mycket i gradantal, men låt den stå på en timme så stabiliserar den sig.

 

Risgrynsgröt

Tid: 5 timmar
Mängd: 8-10 personer

  1. Sätt ugnen på 80 grader.
  2. I en tjockbottnad gryta mäter man upp ris, vatten, 1/2 liter mjölk och salt.
  3. Koka upp på medelvärme och rör sakta i det så att inget ris bränns fast i botten.
  4. Låt koka försiktigt 8 minuter.
  5. Tillsätt resterande 2 liter mjölk i portioner om cirka 1/2 liter och låt koka upp mellan varje gång. Det är inte så viktigt med de exakta måtten. Vad man vill undvika är att riset kyls ner.
  6. Tillsätt kanelstängerna och låt sjuda 4 minuter.
  7. Lägg på ett lock och ställ in grytan i ugnen.
  8. Rör försiktigt om i den efter 1 timme. Sänk temperaturen till 60 grader.
  9. Kontrollera konsistensen efter ytterligare 1 – 1 1/2 timme och har nästan all vätska sugits upp stänger man av ugnen men låter grytan stå kvar i den. Jag har en sten i min ugn vilket gör att värmen håller sig på en tacksam nivå ett par timmar efter att jag stängt av ugnen. Alternativet är att sänka temperaturen till runt 40-50 grader men hålla ett litet öga på gröten. Den påminner lite om en pudding tills man rör om i den.
  10. Kan förvaras i kylen i minst 4 dagar.