• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Tredagarssmör

december 21, 2013 by Johan Hedberg 2 Comments

Smör tredagars recept

Idag gör vi smör till julafton

Det här receptet är hämtat ur min bok Smör – Kärna, bryna, baka (länk till Bokus) som går att köpa via länken. Bilden ovan samt alla bilder i boken är tagna av Ulrika Ekblom (som kan komma att surna ur lite på mig för jag tagit en oredigerad bild, men det får vi leva med). Vill du hellre ha en signerad bok kan du beställa den via min egen butik.

Vet inte hur många gånger jag sagt det i år, men vill man göra något annorlunda till julbordet som imponerar lite på gästerna är hemmagjort smör mitt absolut bästa tips. Samtidigt är det så oerhört enkelt att jag råder dig att omedelbart ge dig på den lite mer avancerade versionen – det syrade smöret.

När mjölksyrabakterierna får några dagar på sig att utvecklas i grädden händer det massor med smaken. Somliga menar att det påminner om en ost, somliga att det har en karaktär olik något annat. Klart är i alla fall att det är fantastiskt gott att bre på julbrödet eller att ha en klick till maten.

Läser man det här de skälvande minuterna innan Tomten står för dörren skippar man syrandet och går direkt på själva vispandet. Eller så tar man fram en burk creme fraiche och vispar den till smör. Eftersom det är syrad grädde så funkar det alldeles otroligt bra.

Jag gillar tetrorna med grädde som har skruvkork. Då är det enkelt att öppna, hälla i lite filmjölk och sen skruva på locket igen.

Tredagars-smör

Tid: 3 dygn
Mängd: 750 g

  • 15 dl grädde, helst 40%
  • 3 msk filmjölk
  • 3 g (ca 3 krm) salt
  1. Morgon dag 1: Blanda 5 dl grädde med 1 msk fil. Täck och låt stå framme i rumstemperatur.
  2. Morgon dag 2 och 3: Upprepa som dag 1 i separata bunkar.
  3. Morgon dag 4: Blanda samman grädden från alla dagarna, ställ in i kylen 3–4 timmar.
  4. Vispa grädden med elvisp i en bunke på medelhastighet. Först blir det vispad grädde och allt är som vanligt. Fortsätt ett tag till. Nu bildas det smörkulor och kärnmjölk (den tunna vita vätskan). Vispa lite till så att så mycket som möjligt av kärnmjölken har släppt från smöret. Häll därefter av kärnmjölken, men spara den för att baka på, ha i smoothies eller använda till en god sås.
  5. Häll riktigt kallt vatten i bunken och knåda smöret med händerna. Häll av vattnet och tillsätt nytt. Upprepa tills vattnet är helt klart.
  6. Massera smöret med träslev så att all kärnmjölk ältas bort.
  7. Tillsätt salt och smaka av. Mer eller mindre salt är en smaksak.
  8. Packa in och förvara svalt. Håller minst 1 vecka.

 

 

 

Filed Under: Boken, Smör Tagged With: recept, smör, syrat

Previous Post: « Långbakad risgrynsgröt leder till bästa tomtegröten
Next Post: Kokböcker att förgylla 2014 med »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme