Smör tredagars recept

Idag gör vi smör till julafton

Det här receptet är hämtat ur min bok Smör – Kärna, bryna, baka (länk till Bokus) som går att köpa via länken. Bilden ovan samt alla bilder i boken är tagna av Ulrika Ekblom (som kan komma att surna ur lite på mig för jag tagit en oredigerad bild, men det får vi leva med). Vill du hellre ha en signerad bok kan du beställa den via min egen butik.

Vet inte hur många gånger jag sagt det i år, men vill man göra något annorlunda till julbordet som imponerar lite på gästerna är hemmagjort smör mitt absolut bästa tips. Samtidigt är det så oerhört enkelt att jag råder dig att omedelbart ge dig på den lite mer avancerade versionen – det syrade smöret.

När mjölksyrabakterierna får några dagar på sig att utvecklas i grädden händer det massor med smaken. Somliga menar att det påminner om en ost, somliga att det har en karaktär olik något annat. Klart är i alla fall att det är fantastiskt gott att bre på julbrödet eller att ha en klick till maten.

Läser man det här de skälvande minuterna innan Tomten står för dörren skippar man syrandet och går direkt på själva vispandet. Eller så tar man fram en burk creme fraiche och vispar den till smör. Eftersom det är syrad grädde så funkar det alldeles otroligt bra.

Jag gillar tetrorna med grädde som har skruvkork. Då är det enkelt att öppna, hälla i lite filmjölk och sen skruva på locket igen.

Tredagars-smör

Tid: 3 dygn
Mängd: 750 g

  1. Morgon dag 1: Blanda 5 dl grädde med 1 msk fil. Täck och låt stå framme i rumstemperatur.
  2. Morgon dag 2 och 3: Upprepa som dag 1 i separata bunkar.
  3. Morgon dag 4: Blanda samman grädden från alla dagarna, ställ in i kylen 3–4 timmar.
  4. Vispa grädden med elvisp i en bunke på medelhastighet. Först blir det vispad grädde och allt är som vanligt. Fortsätt ett tag till. Nu bildas det smörkulor och kärnmjölk (den tunna vita vätskan). Vispa lite till så att så mycket som möjligt av kärnmjölken har släppt från smöret. Häll därefter av kärnmjölken, men spara den för att baka på, ha i smoothies eller använda till en god sås.
  5. Häll riktigt kallt vatten i bunken och knåda smöret med händerna. Häll av vattnet och tillsätt nytt. Upprepa tills vattnet är helt klart.
  6. Massera smöret med träslev så att all kärnmjölk ältas bort.
  7. Tillsätt salt och smaka av. Mer eller mindre salt är en smaksak.
  8. Packa in och förvara svalt. Håller minst 1 vecka.