Kastanjer recept

Sista chansen för säsongen!

(Ni har väl skickat in ert bidrag i köttbulle-tävlingen? Jag kommer hem till vinnaren och håller korvkurs innan vi sköljer ner godsakerna med skumpa. Andrapristagaren får en Electrolux Assistent!) 

Jag inser att det är i sista minuten för att få tag på bra kastanjer, men eftersom säsongen för de små bruna godsakerna är september till december går de fortfarande att hitta i en del butiker.

Låt oss först reda ut några begrepp:
Ätbar kastanj heter på latin Castanea sativa och odlas vanligen i södra delarna av Europa, Balkan, Kaukasus och västra Afrika. I Sverige kan man skörda den i de allra sydligaste delarna även om det krävs en näst intill klockren sommar för att de ska generera frukter.

Den kastanj vi nästan alltid ser i svenska parker är Hästkastanj (Aesculus hippocastanum) och den är inte ätlig. Fundera inte ens på saken.

Jag föredrar kastanjer från Frankrike vilka går att köpa i de flesta större matvarubutiker. Kläm på kastanjerna och kolla så de är hårda. Mjuka skal kan signalera att de är risiga inuti.

Vid tillagning är det bästa att samla ett antal vänner, dra igång utomhusgrillen eller vedugnen och fylla glasen med lämpligt tillbehör. Varm dryck är så klart toppen och så här års finns det förmodligen lite glögg eller glühwein kvar i nån flaska. En mugg ångande te är inte dumt det heller.

Tyvärr är vi ganska försiktiga när det kommer till kastanjer. Det är så himla enkelt – allt man behöver är lite värme och en gnutta välsaltat smör. Den största utmaningen är egentligen att inte bli för hetsig och avvakta någon minut så de får svalna i alla fall en aning.

I motsats till vad många tror blir kastanjer hårda om de får ligga för länge på elden. Faktum är att man kan äta dem råa, men de smakar så mycket mer när de fått rostas ett tag.

Man kan också ångkoka kastanjerna och sen servera dem med lite söta äpplen, stekt fläsk, karamelliserad lök och en massa sallad. Droppa över lite vinäger eller en gnutta citron. De är som valnötter – passar till det mesta och ger liksom en varm och djup smak till alla maträtter de är med i.

Servera kastanjerna varma med något av följande:
– Rikligt saltat smör.
– Smör smaksatt med rivet citronskal (bara det yttersta).
– Lägg ett par kvistar rosmarin på kastanjerna när de åker in i ugnen. När de är klara tossar man dem i en skål med rosmarinen och lite salt.
– Smaksätt flytande honung med rikligt med svartpeppar. Droppa honungen över kastanjerna precis innan servering.
– Kallrökt smör är hiskeligt gott till kastanjerna.

Tips:
– För att skära kryss i kastanjerna sätter man dem mot en skärbräda, håller fast ordentligt, lägger kniven ovanpå och trycker till lite. Allt försiktigt och med stor kontroll. Vrid därefter kastanjen 90 grader och upprepa.
– Om kastanjerna tippar i formen häller man ut ett lager grovt salt i botten och ställer ner dem i. Det påverkar inte smaken utan underlättar bara för att få dem att stå upprätt.
– Jag älskar att rosta kastanjerna i vedugnen. Testa även att köra dem i grillen i en form som täcks med tjock folie så de får värme från båda håll.
– Använd kastanjerna som tillbehör i sallad eller servera till en bit grillat kött. Vi borde äta mer av de små krabaterna.


Rostade kastanjer

Tid: 40 minuter
Mängd: 6 personer

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Lägg kastanjerna i ett kallt vattenbad. De som flyer upp till ytan är med stor sannolikhet dåliga.
  3. Skär ett kryss i toppen av varje kastanj.
  4. Lägg kastanjerna i en ugnssäker form och rosta dem cirka 20 minuter i mitten av ugnen. Låt dem inte stå inne för länge, då blir de hårda.
  5. Ta ut och låt svalna en aning.
  6. Ät!