• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Rostade kastanjer med gott smör

december 29, 2013 by Johan Hedberg 3 Comments

Kastanjer recept

Sista chansen för säsongen!

(Ni har väl skickat in ert bidrag i köttbulle-tävlingen? Jag kommer hem till vinnaren och håller korvkurs innan vi sköljer ner godsakerna med skumpa. Andrapristagaren får en Electrolux Assistent!) 

Jag inser att det är i sista minuten för att få tag på bra kastanjer, men eftersom säsongen för de små bruna godsakerna är september till december går de fortfarande att hitta i en del butiker.

Låt oss först reda ut några begrepp:
Ätbar kastanj heter på latin Castanea sativa och odlas vanligen i södra delarna av Europa, Balkan, Kaukasus och västra Afrika. I Sverige kan man skörda den i de allra sydligaste delarna även om det krävs en näst intill klockren sommar för att de ska generera frukter.

Den kastanj vi nästan alltid ser i svenska parker är Hästkastanj (Aesculus hippocastanum) och den är inte ätlig. Fundera inte ens på saken.

Jag föredrar kastanjer från Frankrike vilka går att köpa i de flesta större matvarubutiker. Kläm på kastanjerna och kolla så de är hårda. Mjuka skal kan signalera att de är risiga inuti.

Vid tillagning är det bästa att samla ett antal vänner, dra igång utomhusgrillen eller vedugnen och fylla glasen med lämpligt tillbehör. Varm dryck är så klart toppen och så här års finns det förmodligen lite glögg eller glühwein kvar i nån flaska. En mugg ångande te är inte dumt det heller.

Tyvärr är vi ganska försiktiga när det kommer till kastanjer. Det är så himla enkelt – allt man behöver är lite värme och en gnutta välsaltat smör. Den största utmaningen är egentligen att inte bli för hetsig och avvakta någon minut så de får svalna i alla fall en aning.

I motsats till vad många tror blir kastanjer hårda om de får ligga för länge på elden. Faktum är att man kan äta dem råa, men de smakar så mycket mer när de fått rostas ett tag.

Man kan också ångkoka kastanjerna och sen servera dem med lite söta äpplen, stekt fläsk, karamelliserad lök och en massa sallad. Droppa över lite vinäger eller en gnutta citron. De är som valnötter – passar till det mesta och ger liksom en varm och djup smak till alla maträtter de är med i.

Servera kastanjerna varma med något av följande:
– Rikligt saltat smör.
– Smör smaksatt med rivet citronskal (bara det yttersta).
– Lägg ett par kvistar rosmarin på kastanjerna när de åker in i ugnen. När de är klara tossar man dem i en skål med rosmarinen och lite salt.
– Smaksätt flytande honung med rikligt med svartpeppar. Droppa honungen över kastanjerna precis innan servering.
– Kallrökt smör är hiskeligt gott till kastanjerna.

Tips:
– För att skära kryss i kastanjerna sätter man dem mot en skärbräda, håller fast ordentligt, lägger kniven ovanpå och trycker till lite. Allt försiktigt och med stor kontroll. Vrid därefter kastanjen 90 grader och upprepa.
– Om kastanjerna tippar i formen häller man ut ett lager grovt salt i botten och ställer ner dem i. Det påverkar inte smaken utan underlättar bara för att få dem att stå upprätt.
– Jag älskar att rosta kastanjerna i vedugnen. Testa även att köra dem i grillen i en form som täcks med tjock folie så de får värme från båda håll.
– Använd kastanjerna som tillbehör i sallad eller servera till en bit grillat kött. Vi borde äta mer av de små krabaterna.


Rostade kastanjer

Tid: 40 minuter
Mängd: 6 personer

  • 500 g kastanjer
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Lägg kastanjerna i ett kallt vattenbad. De som flyer upp till ytan är med stor sannolikhet dåliga.
  3. Skär ett kryss i toppen av varje kastanj.
  4. Lägg kastanjerna i en ugnssäker form och rosta dem cirka 20 minuter i mitten av ugnen. Låt dem inte stå inne för länge, då blir de hårda.
  5. Ta ut och låt svalna en aning.
  6. Ät!

 

Filed Under: Från skogen, Från ugnen Tagged With: kastanjer, recept, rosta

Previous Post: « Kokböcker att förgylla 2014 med
Next Post: Jakten på det perfekta bryggkaffet del 1 »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme