Champagne

 

Både stort släpp på Systembolaget och vinauktion

Slutet på 2013 innebar en rejäl påfyllning i vinförrådet men som vanligt under en längre ledighet (läs: mer än en helg) så går det också åt betydligt mer. Bland det som kan drickas nu börjar det se oroväckande skralt ut. Tur då att det är dags för årets första riktigt rejäla inköpsmöjlighet.

Årets första online-auktion av viner startar 3 mars kl 13.00 på Stadsauktion.se. Som vanligt är det svårt att göra några riktiga kap men för den som är ute efter en flaska riktigt bra champagne finns det massor att välja bland. Personligen har jag som vanligt siktet inställt på min favorit Clos des Goisses som den här gången representeras av två 99:or. Hade du tur och prickade in 13 rätt i helgen kan det också vara läge att slå till på det trivsamma paketet med 6 st Cristal. Det spelar ingen roll att Cristal är sån oerhörd klyscha för min generation som växte upp med Hype Williams-videos, Jay-Z på en fet yacht och alltid den där flaskan i handen – för det är en förbannat god champagne. 

Systembolaget lanserar både nyheter i det ordinarie sortimentet samt Små partier 1 mars vilket gör dagen till årets första stora släppdag. Jag tänkte ta upp några som är väl värda ett köp (och som vanligt – jag är totalt outbildad när det kommer till vin, men jag gillar att dricka vin. Mina rekommendationer är helt ovetenskapliga och enbart baserade på min egen smak som enkel vinkonsument):

Leeuwenjacht Fairtrade Viognier Chenin blanc dök upp mitt under brinnande debatt om vinodlingsarbetarnas villkor i Sydafrika. Består till 100% av Fair Trade-certifierade druvor vilket i och för sig inte säger ett dugg om hur det smakar. Sån tur då att det är riktigt, riktigt gott. Jag älskar hur det först känns friskt och lite kvickt på tungan, för att sen lämna efter sig en beska som dröjer sig kvar precis så där lagom länge. Serverade det väl kylt enskilt innan maten och därefter till en bit pocherad skrei. Priset? 79 kronor.

För den som vill ha ett rött fair trade-märkt vin släpps även The Apprentice Shiraz. Inte hunnit testa än, men 89 kronor för en flaska och hyggliga recensioner utomlands får mig lite nyfiken.

Som champagnenörd är Champagne CG Millisime ett lockande köp. Skälet är nästan patetiskt – jag blir nyfiken. Det är på gränsen till hopplöst att hitta någon information kring det och importörens hemsida är nyfiken konsuments mardröm. Som hämtat ur en Tim Burton-rulle kastades jag mellan ofullständiga gamla inlägg och länkar som det inte gick att klicka på. Med ett pris på 998 surt förvärvade riksdaler kan man undra om det är en väl förborgad hemlighet som döljer sig bakom alla dimridåer. Risken finns att jag köper en flaska bara för att ta reda på hur det ligger till.

En champagne som jag däremot vet är värd att lägga lite resurser på är Grongnet Special Club. Liten producent som ibland tar fram en årgångschampagne och utsätter den för test i Frankrike för att se om den är tillräckligt bra för att släppas som special club. 396 kronor är ett fynd i mina ögon.

Ett vin som släpptes i december förtjänar lite extra uppmärksamhet här. Rowberry Five Wine Selection är en sydafrikansk kär vän som jag testade för första gången i veckan. Ett vin som komponerats av fem olika druvor och är perfekt att servera till en kraftfull pulled pork, älgstek eller rostbiff. Med priset 79 riksdaler sätts det upp på listan viner-vi-gärna-dricker-mitt-i-veckan.

Andra som skrivit bra om kommande släpp (och som, till skillnad från undertecknad, faktiskt vet vad de pratar om):
Charlotte Sjögren på ICA Kuriren
Anders Röttorp på Vinbanken
Jonas på Pilsner.nu har testat ölen som släpps