• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Limoncello – som det ska smaka

mars 14, 2014 by Johan Hedberg 14 Comments

Det här är må ta sin tid, men lita på mig att det är värt det

Bakgrunden till varför jag spenderat större delen av dagen tvättandes och skalandes låda efter låda med citroner går att spåra i mina kökshoarding-gener. En vän importerar fantastisk ekologisk citrusfrukt från Sicilien och förra året slog jag till på 90 kg. Kunde så klart inte vara sämre i år och ökade beställningen till modiga 150 kg. Igår mötte jag upp leveransbilen i Stockholm och lastade in 18 lådor i bilen. Lika delar mandariner, blodapelsiner och citroner.

Tack och lov var det mesta uppbokat av allsköns folk i min närhet så i slutändan stod jag med 20 kg mandariner, 10 kg blodapelsin och cirka 15 kg citroner. Det var då det verkliga arbetet började. Först ut var limoncellon.

Limoncello är kortfattat citronskal som fått ligga och dra i sprit för att sedan silas och spädas med sockerlag. Det är inte en massa citronjuice och det är väntan. Jag brukar inte klanka ner på andra recept, men jag kan ärligt talat inte förstå hur en enkel google-sökning renderar så många recept av välrenommerade kockar som är rena skämtet.

Det är förvisso ljuvligt gott med en lemonad på citronjuice som spetsats med lite starkvaror, men kalla det för sjutton inte limoncello.

Jag tänkte att vi skulle gå igenom ett antal viktiga punkter att tänka på för att få till den där limoncellon som andra bjuder hem tid på middag för, i hopp att du ska ha med dig några droppar som gåva. The mother of all limoncello.

– Använd bara ekologiska citroner eftersom du annars får en limoncello/besprutningsmedel-mix. Fundera inte ens på saken. Använd bara ekologiska citroner.
– Tvätta citronerna innan du skalar dem. Lägg dem i en skål med ljummet vatten några minuter och borsta dem därefter eller använd en Scotch-Brite svamp.
– Jag föredrar att använda vodka och då ett märke som inte är så oljigt. Kronvodka är i mina ögon bästa alternativet. Undvik om möjligt Smirnoff och Absolut även om det inte är en total dealbreaker.
– Smakämnena i citronskalet är alkohollösliga (på samma sätt som saffran) men det går inte över en natt. Låt den minst ligga och dra 30 dagar och helst 40-45 dagar.
– När man skalat citronerna står man med en massa frukter som hotar sprängas av all saft. Gör en god lemonad på dem.
– Somliga väljer att riva skalen på ett zestjärn typ Microplane. Det funkar också.
– Det är inte limoncello, men testa samma recept men med mandariner istället. Jo man tackar ja.
– Overkill: Sila den färdiga limoncellon i en SuperBag.

 

Limoncello
Tid: 30 dagar 
Mängd: 1 liter

  • 10 citroner (ekologiska!)
  • 700 ml vodka
  • 3 dl vatten
  • 3 dl strösocker
  1. Tvätta citronerna noga.
  2. Skala dem med en potatisskalare och se till att inte få med något av det vita. Du vill enbart ha det absolut yttersta, gula lagret.
  3. Diska en glasburk med tättslutande lock noga.
  4. Lägg i citronskalen i burken och häll över vodkan.
  5. Låt stå i rumstemperatur ett par dagar och flytta sen till ett skafferi, en någorlunda sval källare eller kanske en garderob. Skaka någon gång i veckan och låt stå minst 30 dagar, men gärna 50. Smaka av den efter 30 dagar för att följa utvecklingen.
  6. Koka upp vatten och socker, låt sjuda ett par minuter och ta sen av från värmen och låt svalna.
  7. Sila av limoncellon genom att hälla den genom ett durkslag eller en sil för att få bort alla skalbitar. Låt den därefter passera genom ett finmaskigt filter, exempelvis ett kaffefilter (som sköljts innan för att få bort papperssmaken).
  8. Blanda limoncellon med 3/4 av sockerlagen och smaka av. För syrlig? I med lite mer sockerlag. Här är det viktigt att du verkligen smakar dig fram.
  9. Häll upp på väl rengjord burk och ställ tillbaka i skafferiet/källaren/garderoben. Låt vila 30-50 dagar och häll därefter upp på flaska. Klarar sig en smärre evighet.

Filed Under: Sylta, safta, konservera Tagged With: citroner, limoncello, recept, vodka

Previous Post: « Linnea Art väl värt en resa till Göteborg
Next Post: Blodapelsinmarmelad – för det är kungen av citrus »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme