• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Blodapelsinmarmelad – för det är kungen av citrus

mars 17, 2014 by Johan Hedberg 1 Comment

Blodapelsin marmelad recept
Ack du inte tillräckligt hyllade godsak!

Blodapelsinen får inte den respekt den förtjänar. Efter att ha uthärdat en brännande sol låter vi den hänga ute och få sig en ordentlig köldknäpp innan vi plockar den och äter med stor glädje. Det är tur att ingen gjort jämförelsen med plågade djur som utsätts för diverse grymheter för att de ska bli godare (foie gras – I’m looking at you!).

Riktig blodapelsin kommer från Sicilien och den ska vara ekologisk. Skälet till det sistnämnda är enkelt – det är äckligt med besprutad frukt.

I den där beställningen på 150 kg citrusfrukt som jag hämtade i torsdags var det i runda slängar 50 kg blodapelsin. Bland de som hade förbokat var den utan jämförelse populärast men jag hade tillräckligt mycket kvar för att kunna äta den rå, pressa lite till frukost, frysa in ett par pacojet-bunkar med skal och allt som ska bli sorbet och slutligen göra marmelad.

Det där med marmelad är en väldigt speciell sak när man väl börjar forska i det. Vi vill ha den lös, men inte rinnig samtidigt som fruktbitarna ska bjuda visst tuggmotstånd. Koka den, men koka den lagom.

Ska vi gå igenom några viktiga saker att tänka på innan vi börjar? 

– Använd bara ekologisk frukt. Eftersom vi använder skalen vill vi inte ha i oss några knasiga kemikalier. Ekologisk frukt alltså.
– Tvätta frukten noggrant. Använd en svamp eller liknande.
– Använd inte en rostfri kastrull då den kan missfärga marmeladen. Använd en tjockbottnad gryta eller allra helt en kopparkittel.
– Marmelad som kokas till 103 grader blir lös medan den vid 106 grader får i mitt tycke perfekt konsistens. Testa att koka den till 109 grader så kommer du att kunna skära den med kniv.
– Blodapelsin brukar ha tunt skal, men för säkerhets skull, kolla så det vita skiktet mellan yttre skalet och fruktköttet är supertjock. Ett par millimeter är helt OK men annars riskerar man att det blir för mycket i marmeladen.

Man kan om man vill ha i lite andra roliga saker i marmeladen – ingefära, kumquats, rabarber, vanilj eller kanske lite morot.

 

Blodapelsinmarmelad
Tid: 30 minuter 
Mängd: 4-8 portioner

  • 2 kg blodapelsiner
  • 1 citron
  • Vatten
  • 1 kg strösocker
  1. Tvätta blodapelsinerna och skär dem i klyftor utan att få med det vita i mitten. Skär därefter klyftorna med en tunn, vass kniv i tunna strimlor. Gör samma sak med citronen.
  2. Lägg frukten i en tjockbottnad gryta så häll på så mycket vatten att det precis täcker. Noja inte att det blir för mycket eftersom kokningen gör att det blir rätt i slutändan.
  3. Koka upp och ta därefter av från värmen, lägg på ett lock och ställ svalt 24 timmar.
  4. Koka upp igen och ställ återigen svalt 24 timmar. Det här är för att skalen i lugn och ro ska få mjukna.
  5. Koka upp på hög värme under omrörning och tillsätt sockret. Rör sakta och sänk värmen en aning. Det ska koka ordentligt men inte stormkoka.
  6. Skumma av löpande och rör ända ner i botten ibland.
  7. När temperaturen nått 103 grader är marmeladen klar. Alternativt häll upp lite på ett fat som fått stå en stund i frysen. Kontrollera hur det tjocknar och känns det bra är marmeladen klar.
  8. Jag brukar låta marmeladen vila en timme i grytan när den kokat klart, så den tjocknar.  Häll därefter upp på väl rengjorda glasburkar som gärna fått stå några minuter i en het ugn.
  9. Klarar sig en mindre evighet.

 

 

Filed Under: Sylta, safta, konservera Tagged With: blodapelsin, marmelad, recept

Previous Post: « Limoncello – som det ska smaka
Next Post: Now you’re cooking – få ett proffs att laga ditt recept »

Primary Sidebar

Prenumerera på Matgeeks YouTube-kanal

YouTube subscribe button by Skipser

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2022 Matgeek on the Foodie Pro Theme