Blodapelsin marmelad recept
Ack du inte tillräckligt hyllade godsak!

Blodapelsinen får inte den respekt den förtjänar. Efter att ha uthärdat en brännande sol låter vi den hänga ute och få sig en ordentlig köldknäpp innan vi plockar den och äter med stor glädje. Det är tur att ingen gjort jämförelsen med plågade djur som utsätts för diverse grymheter för att de ska bli godare (foie gras – I’m looking at you!).

Riktig blodapelsin kommer från Sicilien och den ska vara ekologisk. Skälet till det sistnämnda är enkelt – det är äckligt med besprutad frukt.

I den där beställningen på 150 kg citrusfrukt som jag hämtade i torsdags var det i runda slängar 50 kg blodapelsin. Bland de som hade förbokat var den utan jämförelse populärast men jag hade tillräckligt mycket kvar för att kunna äta den rå, pressa lite till frukost, frysa in ett par pacojet-bunkar med skal och allt som ska bli sorbet och slutligen göra marmelad.

Det där med marmelad är en väldigt speciell sak när man väl börjar forska i det. Vi vill ha den lös, men inte rinnig samtidigt som fruktbitarna ska bjuda visst tuggmotstånd. Koka den, men koka den lagom.

Ska vi gå igenom några viktiga saker att tänka på innan vi börjar? 

– Använd bara ekologisk frukt. Eftersom vi använder skalen vill vi inte ha i oss några knasiga kemikalier. Ekologisk frukt alltså.
– Tvätta frukten noggrant. Använd en svamp eller liknande.
– Använd inte en rostfri kastrull då den kan missfärga marmeladen. Använd en tjockbottnad gryta eller allra helt en kopparkittel.
– Marmelad som kokas till 103 grader blir lös medan den vid 106 grader får i mitt tycke perfekt konsistens. Testa att koka den till 109 grader så kommer du att kunna skära den med kniv.
– Blodapelsin brukar ha tunt skal, men för säkerhets skull, kolla så det vita skiktet mellan yttre skalet och fruktköttet är supertjock. Ett par millimeter är helt OK men annars riskerar man att det blir för mycket i marmeladen.

Man kan om man vill ha i lite andra roliga saker i marmeladen – ingefära, kumquats, rabarber, vanilj eller kanske lite morot.

 

Blodapelsinmarmelad
Tid: 30 minuter 
Mängd: 4-8 portioner

  1. Tvätta blodapelsinerna och skär dem i klyftor utan att få med det vita i mitten. Skär därefter klyftorna med en tunn, vass kniv i tunna strimlor. Gör samma sak med citronen.
  2. Lägg frukten i en tjockbottnad gryta så häll på så mycket vatten att det precis täcker. Noja inte att det blir för mycket eftersom kokningen gör att det blir rätt i slutändan.
  3. Koka upp och ta därefter av från värmen, lägg på ett lock och ställ svalt 24 timmar.
  4. Koka upp igen och ställ återigen svalt 24 timmar. Det här är för att skalen i lugn och ro ska få mjukna.
  5. Koka upp på hög värme under omrörning och tillsätt sockret. Rör sakta och sänk värmen en aning. Det ska koka ordentligt men inte stormkoka.
  6. Skumma av löpande och rör ända ner i botten ibland.
  7. När temperaturen nått 103 grader är marmeladen klar. Alternativt häll upp lite på ett fat som fått stå en stund i frysen. Kontrollera hur det tjocknar och känns det bra är marmeladen klar.
  8. Jag brukar låta marmeladen vila en timme i grytan när den kokat klart, så den tjocknar.  Häll därefter upp på väl rengjorda glasburkar som gärna fått stå några minuter i en het ugn.
  9. Klarar sig en mindre evighet.