• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Pulled pork i slow cookern

juni 28, 2014 by Johan Hedberg 6 Comments

Pulled pork recept

Jag vet att det här var stora grejen förra året – det är fortfarande lika gott

I början av året gjorde jag en pulled pork som var anpassad för ugnen men nu är dags för klassikern slow cooker. Plockade fram min Electrolux ESC7400 (och jo, jag har gjort det här receptet åt dem) och laddade den med allsköns godsaker.

Grejen med pulled pork är att det egentligen inte finns något rätt sätt att göra den på. Eller snarare – det finns inga fel sätt att göra den på. Alla har sina favoritkombinationer och smaker som man föredrar och de är lika rätt allihopa.

Några riktlinjer är dock värda att hålla sig inom:
– Vuxna tenderar att älska rökig smak. Barn not so much. Har du i exempelvis liquid smoke så gör det anpassat efter målgruppen.
– Salta in köttet ordentligt innan det åker ner i grytan. Du tror du har på tillräckligt med salt – det gör du inte. Ha på ordentligt med salt. Allra helst kan man rimma köttet i en 10%-ig saltlag ett par timmar eller ta marinadsprutan och trycka i lite saltvatten här och där.
– Köp ett par märgben och rosta dem på 200 grader tills de fått färg och märgen är genomvarm och lite geléig. Peta ner benen i grytan för extra mycket smak.
– Pulled pork är 2014 års taco. Dina barn kanske inte delar min åsikt men testa att byta ut köttfärsen på fredag mot lite hemlagat, mört kött. En av de stora fördelarna är just att det blir så mört.
– Jag har i farinsocker i det här receptet. Testa att byta ut det mot mörkt muscovadosocker som ger lite rökigare smak.
– Ben kvar på fläskkarrén ger mer smak.
– Klart man kan göra det här med kyckling också om man så önskar. Den behöver inte fullt lika lång tid.
– Colan kan bytas ut mot öl. Känner man sig modern funkar väl en IPA eller något sånt men personligen föredrar jag en Corona.

Pulled pork är suveränt att göra extra mycket av och spara till matlådor. En av fördelarna med Electrolux slow cooker är att den är så förbaskat stor att man får ner två stycken karréer i den. Inga problem att göra riktigt, riktigt mycket på en gång med andra ord.

Har man natten på sig kan man dra igång tillagningen på kvällen, sätta den på medium istället för hög och sen låta den putta till morgonen. 


Pulled pork

Tid: 8-10 timmar
Mängd: 4-6 personer

  • 1 kg fläskkarré
  • 3 msk salt
  • 1-2 valfria chilifrukter
  • 1 msk kumminfrön (mortlade eller stötta)
  • 1/2 msk nymald svartpeppar
  • 1 msk rökt paprikapulver (alternativt vanligt paprikapulver)
  • 1 tsk cayennepeppar
  • 1/2 dl tomatpuré
  • 6-10 vitlöksklyftor
  • 2 msk farinsocker
  • 3 gula lökar
  • 1 flaska cola (rekommenderar varmt Boylans Sugar Cane Cola)
  • 1 burk krossade tomater (men köp krossade tomater på tetra istället för burk!)
  • (eventuellt Liquid smoke)
  1. Putsa fläskkarrén från eventuellt talglika fettbitar men lämna kvar allt mjukt fett. Salta den därefter rikligt.
  2. Finhacka chilin och lägg i en mortel.
  3. Häll i kummin, peppar, paprikapulver, cayennepeppar, tomatpure och vitlöksklyftorna. Mortla samman till en pasta.
  4. Gnid in köttet med pastan och lägg det i en tjockbottnad gryta.
  5. Strö över farinsockret.
  6. Skala och klyfta löken. Lägg den i grytan.
  7. Häll på colan (eller ölen) samt de krossade tomaterna och lägg på locket.
  8. Sätt på hög värme och låt den gå cirka 8 timmar.
  9. Känn efter med en gaffel och när det går att dra isär utan någon som helst ansträngning är köttet klart. Är det motstånd så är köttet inte klart. Det ska verkligen falla isär.
  10. Lyft ur köttet ut grytan och dra isär det.
  11. Koka ihop spadet till en tjock sås och häll på köttet precis vid servering.
  12. Servera med gräddfil, sallad och gott bröd.

 

 

Filed Under: Slow cooker Tagged With: pulled pork, recept, slow cooker

Previous Post: « Jordgubbs- och rabarbersylt
Next Post: Idag blir det desserter i Almedalen »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme