Pulled pork recept

Jag vet att det här var stora grejen förra året – det är fortfarande lika gott

I början av året gjorde jag en pulled pork som var anpassad för ugnen men nu är dags för klassikern slow cooker. Plockade fram min Electrolux ESC7400 (och jo, jag har gjort det här receptet åt dem) och laddade den med allsköns godsaker.

Grejen med pulled pork är att det egentligen inte finns något rätt sätt att göra den på. Eller snarare – det finns inga fel sätt att göra den på. Alla har sina favoritkombinationer och smaker som man föredrar och de är lika rätt allihopa.

Några riktlinjer är dock värda att hålla sig inom:
– Vuxna tenderar att älska rökig smak. Barn not so much. Har du i exempelvis liquid smoke så gör det anpassat efter målgruppen.
– Salta in köttet ordentligt innan det åker ner i grytan. Du tror du har på tillräckligt med salt – det gör du inte. Ha på ordentligt med salt. Allra helst kan man rimma köttet i en 10%-ig saltlag ett par timmar eller ta marinadsprutan och trycka i lite saltvatten här och där.
– Köp ett par märgben och rosta dem på 200 grader tills de fått färg och märgen är genomvarm och lite geléig. Peta ner benen i grytan för extra mycket smak.
– Pulled pork är 2014 års taco. Dina barn kanske inte delar min åsikt men testa att byta ut köttfärsen på fredag mot lite hemlagat, mört kött. En av de stora fördelarna är just att det blir så mört.
– Jag har i farinsocker i det här receptet. Testa att byta ut det mot mörkt muscovadosocker som ger lite rökigare smak.
– Ben kvar på fläskkarrén ger mer smak.
– Klart man kan göra det här med kyckling också om man så önskar. Den behöver inte fullt lika lång tid.
– Colan kan bytas ut mot öl. Känner man sig modern funkar väl en IPA eller något sånt men personligen föredrar jag en Corona.

Pulled pork är suveränt att göra extra mycket av och spara till matlådor. En av fördelarna med Electrolux slow cooker är att den är så förbaskat stor att man får ner två stycken karréer i den. Inga problem att göra riktigt, riktigt mycket på en gång med andra ord.

Har man natten på sig kan man dra igång tillagningen på kvällen, sätta den på medium istället för hög och sen låta den putta till morgonen. 


Pulled pork

Tid: 8-10 timmar
Mängd: 4-6 personer

 1. Putsa fläskkarrén från eventuellt talglika fettbitar men lämna kvar allt mjukt fett. Salta den därefter rikligt.
 2. Finhacka chilin och lägg i en mortel.
 3. Häll i kummin, peppar, paprikapulver, cayennepeppar, tomatpure och vitlöksklyftorna. Mortla samman till en pasta.
 4. Gnid in köttet med pastan och lägg det i en tjockbottnad gryta.
 5. Strö över farinsockret.
 6. Skala och klyfta löken. Lägg den i grytan.
 7. Häll på colan (eller ölen) samt de krossade tomaterna och lägg på locket.
 8. Sätt på hög värme och låt den gå cirka 8 timmar.
 9. Känn efter med en gaffel och när det går att dra isär utan någon som helst ansträngning är köttet klart. Är det motstånd så är köttet inte klart. Det ska verkligen falla isär.
 10. Lyft ur köttet ut grytan och dra isär det.
 11. Koka ihop spadet till en tjock sås och häll på köttet precis vid servering.
 12. Servera med gräddfil, sallad och gott bröd.