Vinbär recept

Vansinnigt gott och förmodligen till och med lite nyttigt

Det är alltid ett himla snack om barndomsminnen, syrénbersåer och harmoniskt eftermiddagsfika tillsammans med sommarlediga föräldrar och släktingar från när och fjärran. Kanske är det för att man nu mer än nånsin påminns om de där ögonblicken när man som barn var som lyckligast.

Det fantastiska med vinbärssaft är att den går att kombinera så mycket. Röda vinbär ger en väldigt saftig smak medan svarta känns lyxiga och maximalt nyttiga. Att blanda dem är verkligen inte fel och att blanda med andra bär är som en experimentverkstad där det sällan blir fel.

Tiden det tar att koka saft är högst försumbar och belöningen räcker ofta hela vintern. Har du inga egna vinbär kilar du över till grannen och frågar snällt. För precis som med äpplen tenderar de som har dem i sina trädgårdar att inte uppskatta dem till fullo och snarare tacksamt dela med sig av dem.

För ett par somrar sen satte jag ihop ett inlägg med goda saker att göra med vinbär. Rekommenderas fortfarande.

Använd bara bären och inte stjälkarna. Stjälkarna kan ge en liten bismak även om man silar bort dem. Ett smidigt sätt att separera dem är att dra stjälken genom en gaffel. På så vis behåller man bären hela och det går fort (och kan göras samtidigt som man kollar på en bra film).

När man silar saften ska man verkligen låta den silas i sin egen takt. Att pressa på en massa gör bara att man trycker igenom partiklar som annars skulle fastnat och saften blir inte lika klar och fin.

Ju mognare bären är desto mer vätska finns det i dem och det blir mer saft. Bär som plockats omogna eftermognar på samma sätt som tomater på ett fat i ett soligt fönster. Men smaken blir lidande.

Tips:
– Det är oerhört gott att kombinera röda vinbär och hallon när man gör saft. Hälften av varje är en perfekt kombination.
– Vanilj i saften rundar av och ger ett större djup. Dela en vaniljstång och lägg ner bland bären när de kokas. Men självklart kan det uteslutas om man så önskar.
– Vinbär är surt så det förslår och då kan det verka skumt att ha i citron, men testa att pressa i lite eftersom det ger extra smak.
– För att förlänga hållbarheten kan man tillsätta natriumbensoat (konserveringsmedel). Man får inga extrapoäng om man spelar tuff, inte har i konserveringsmedel och sen dricker den så sakta att den hinner bli dålig. Glöm inte det.
– Vänd burkar eller flaskor upp-och-ner när du satt på locket. Då steriliserar den heta saften även den delen av flaskan och risken för mögel minskar markant.
– För att få flaskor att sluta helt tätt lägger man lite plastfolie mellan flaskan och locket innan man skruvar igen det. Ännu en av de saker man lärde sig i lumpen och sen fått användning för resten av livet.

 

Vinbärssaft

Tid: 1 timme

  1. Skölj bären och raspa av dem från stjälkarna.
  2. Häll bär och vatten i en tjockbottnad kastrull eller gryta och koka upp. Koka 10 minuter under lock.
  3. Mosa bären genom att pressa dem mot kastrullen med baksidan av en träsked, en hålslev eller liknande.
  4. Häll saften i en silduk och låt den sakta silas.
  5. Mät mängden vätska och rör ner 6-7 dl socker per liter silad saft.
  6. Koka upp under omrörning (så sockret inte lägger sig på botten) och låt koka kraftigt 3-4 minuter.
  7. Skumma av och häll upp på rengjorda flaskor eller burkar.
  8. Frys eller förvara mörkt och svalt.
  9. Späd saften 1+8 vid servering. Viktigast av allt – smaka av, smaka av och smaka av igen!