• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Recept på vinbärssaft (röda eller svarta)

juli 4, 2014 by Johan Hedberg 3 Comments

Vinbär recept

Vansinnigt gott och förmodligen till och med lite nyttigt

Det är alltid ett himla snack om barndomsminnen, syrénbersåer och harmoniskt eftermiddagsfika tillsammans med sommarlediga föräldrar och släktingar från när och fjärran. Kanske är det för att man nu mer än nånsin påminns om de där ögonblicken när man som barn var som lyckligast.

Det fantastiska med vinbärssaft är att den går att kombinera så mycket. Röda vinbär ger en väldigt saftig smak medan svarta känns lyxiga och maximalt nyttiga. Att blanda dem är verkligen inte fel och att blanda med andra bär är som en experimentverkstad där det sällan blir fel.

Tiden det tar att koka saft är högst försumbar och belöningen räcker ofta hela vintern. Har du inga egna vinbär kilar du över till grannen och frågar snällt. För precis som med äpplen tenderar de som har dem i sina trädgårdar att inte uppskatta dem till fullo och snarare tacksamt dela med sig av dem.

För ett par somrar sen satte jag ihop ett inlägg med goda saker att göra med vinbär. Rekommenderas fortfarande.

Använd bara bären och inte stjälkarna. Stjälkarna kan ge en liten bismak även om man silar bort dem. Ett smidigt sätt att separera dem är att dra stjälken genom en gaffel. På så vis behåller man bären hela och det går fort (och kan göras samtidigt som man kollar på en bra film).

När man silar saften ska man verkligen låta den silas i sin egen takt. Att pressa på en massa gör bara att man trycker igenom partiklar som annars skulle fastnat och saften blir inte lika klar och fin.

Ju mognare bären är desto mer vätska finns det i dem och det blir mer saft. Bär som plockats omogna eftermognar på samma sätt som tomater på ett fat i ett soligt fönster. Men smaken blir lidande.

Tips:
– Det är oerhört gott att kombinera röda vinbär och hallon när man gör saft. Hälften av varje är en perfekt kombination.
– Vanilj i saften rundar av och ger ett större djup. Dela en vaniljstång och lägg ner bland bären när de kokas. Men självklart kan det uteslutas om man så önskar.
– Vinbär är surt så det förslår och då kan det verka skumt att ha i citron, men testa att pressa i lite eftersom det ger extra smak.
– För att förlänga hållbarheten kan man tillsätta natriumbensoat (konserveringsmedel). Man får inga extrapoäng om man spelar tuff, inte har i konserveringsmedel och sen dricker den så sakta att den hinner bli dålig. Glöm inte det.
– Vänd burkar eller flaskor upp-och-ner när du satt på locket. Då steriliserar den heta saften även den delen av flaskan och risken för mögel minskar markant.
– För att få flaskor att sluta helt tätt lägger man lite plastfolie mellan flaskan och locket innan man skruvar igen det. Ännu en av de saker man lärde sig i lumpen och sen fått användning för resten av livet.

 

Vinbärssaft

Tid: 1 timme

  • 2 liter vinbär
  • 6 dl vatten
  • 6-7 dl strösocker – per liter silad saft
  1. Skölj bären och raspa av dem från stjälkarna.
  2. Häll bär och vatten i en tjockbottnad kastrull eller gryta och koka upp. Koka 10 minuter under lock.
  3. Mosa bären genom att pressa dem mot kastrullen med baksidan av en träsked, en hålslev eller liknande.
  4. Häll saften i en silduk och låt den sakta silas.
  5. Mät mängden vätska och rör ner 6-7 dl socker per liter silad saft.
  6. Koka upp under omrörning (så sockret inte lägger sig på botten) och låt koka kraftigt 3-4 minuter.
  7. Skumma av och häll upp på rengjorda flaskor eller burkar.
  8. Frys eller förvara mörkt och svalt.
  9. Späd saften 1+8 vid servering. Viktigast av allt – smaka av, smaka av och smaka av igen!

 

Filed Under: Sylta, safta, konservera Tagged With: recept, saft, vinbär

Previous Post: « En riktigt god sirapslimpa
Next Post: Potatisar rostade i smör och rosmarin »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme