• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Recept på oxkinder bräserade i rödvin

juli 23, 2014 by Johan Hedberg 2 Comments

Nyhetsmorgon oxkind recept

Tillbaka i TV-studion, den här gången i strålande sol

Jag ska inte spela fin i kanten – jag älskar att göra TV. Det må vara massor av förberedelser, det är aningen stressigt eftersom inget får missas och det måste passa en bred publik. Leder ofrånkomligen till mycket grubblande och en överhängande oro att jag glömt något kvar i provköket.

Men så går sändningen igång och man känner sig som världens lyckligaste. Missade du att kolla i morse kan du se allt igen här.

Den här gången var det oxkinden som fick spela huvudrollen. En fantastisk styckdetalj som vi tyvärr tenderar att missa när vi botaniserar i köttdisken.

Fördelarna med oxkinder är många:
– Billiga
– Smakrika
– Man tar till vara på mer av djuret
– Perfekta för långkoket

Jag tror att det faktum att de har grova fibrer och därmed kräver tid kan avskräcka många. Men sälla dig inte till deras skara. Se istället till att respektera köttet och du kommer bli rikligt belönad.

Alla handlare kan ta hem oxkinder men inte alla har det hemma för jämnan. De stora varuhusen och specialisterna i saluhallar är enligt min erfarenhet duktigast på att ha dem i lager. Ställ lite krav på de andra!

Även om svenska oxkinder rent känslomässigt är att föredra gillar jag även skotska. I Sverige brukar man snitta oxkinden och ta ett prov i samband med slakten. Detta görs eftersom oxkinden så sällan tas tillvara på. De svenska som då når butikerna är oftast snittade vilket inte förstör dem även om det kan se lite trist ut. De skotska är hela (man tar provet på annat ställe på djuret) och djuren har fått gå ute stora delar av året.

Det bästa tipset för att lyckas är att inte stressa. Det kan inte upprepas nog ofta. Låt dem marineras minst ett dygn, men gärna fyra. Sjud dem tills de är möra och inte halvmöra. Servera dem med exempelvis grillad vitkål som man ringlar lite brynt smör över och en god rödvinssås till det.

Vinet jag serverade till heter Meerlust Rubicon. Kostar en slant, men är något så vansinnigt gott.

Tips:
– För snabbare effekt av marineringen kan man vakuumförpacka kött, örter och vin. Då går smakerna snabbare in i köttet.
– Koka inte köttet – sjud det bara. Annars blir det inte bra. Här är det där tålamodet jag skrev om ovan bra att ha.
– Att göra oxkinder dagen innan servering gör bara att de smakar mer. Låt dem vila i spadet i kylen under natten och värm på lagom till de ska serveras.
– Rödvinet som man marinerar dem i ska vara ett gott rödvin. Det behöver inte vara dyrt men det måste vara gott. Vinets smaker sätter prägel på köttet och då är det ju dumt att ta ett halvdant vin.

Oxkinder

Tid: 4 dagar

  • 800 g oxkind
  • 1 flaska rödvin
  • 2 kvistar timjan
  • 1/2 kvist rosmarin
  • 3 lagerblad
  • 3-4 vitpepparkorn
  • 1/4 rotselleri
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 gula lökar
  • 1/4 purjolök
  • 2 morötter
  • 1 palsternacka
  1. Putsa bort eventuella hinnor från kinderna.
  2. Placera dem i en djup skål eller gryta och täck med rödvin. Lägg i timjan, rosmarin och lagerblad. Ställ in i kylen 1-4 dagar.
  3. Ta ut och lyft ur köttet ur vinet. Torka det helt torrt och lägg det på grillen tills det fått färg runt om, alternativt stek det i lite smör i en het stekpanna.
  4. Tärna rotselleri, lök, morötter och palsternacka grovt. Fräs mjuka i smör men låt dem inte få för mycket färg.
  5. Häll ner i en gryta och lägg i oxkinderna. Slå över vinet och lagerbladen från marineringen samt ha i vitpepparen. Fyll eventuellt på med mer vin. Det ska nästan täcka köttet.
  6. Sjud försiktigt under lock i cirka 4 timmar. Köttet ska vara så mört att det nästan faller sönder.
  7. Smaka av köttet och salta efter behov. Rotfrukterna som kokat med i grytan kan med fördel serveras med köttet.

 

 

 

 

Filed Under: Laga gott Tagged With: långkok, nyhetsmorgon, oxkinder, recept, rödvin

Previous Post: « Matläsning för en semestrande matnörd
Next Post: Recept på jordgubbsglass med massor av smak »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme