Hallonmarmelad recept

Bra att ha redo för framtida kriser…

…för det här tar bara 10 minuter att svänga ihop.

Grejen med hallonsylt är att det är så oerhört enkelt att göra. Vi tar det steg för steg.

Hallonsylt skiljer sig från hallonmarmelad i huvudsak på konsistensen. En marmelad kokar man till 106-107 grader medan en sylt tas av vid 105 grader. Har man ingen termometer går det så klart ändå, men jag fortsätter hamra in mitt mantra – köp en digital termometer. Det är drygt 200 kronor som sällan varit mer välinvesterade.

Hallon har ganska lite naturligt pektin vilket är det geléande ämne som gör att det blir en lite fastare konsistens och inte så rinnigt. Det är därför det är svårt att göra en ren hallongelé. Man kan tillsätta pektin på flaska eller ha i lite saft av vindruvor eller krusbär men när det kommer till sylt tycker jag att den gärna får vara lite halvrinnig varför jag inte har i extra pektin.

Syltsocker är strösocker med pektin redan tillsatt. Jag använder sällan det för jag tycker det då blir svårt att anpassa mängden pektin. Bästa sättet att få marmeladen precis som man vill ha den är att koka små omgångar och testa sig fram till en konsistens man gillar. Anteckna exakt innehåll, koktid och temperatur (det här kanske är lite överkurs). Testa att tillsätta pektin på flaska, vinbärssaft eller gröna krusbär.

Samtidigt, om det är så att du tycker det blir bra med syltsocker ska jag inte vara den som är den. Det är inget direkt fel med det och har räddat många syltkokningar.

Använd färska eller frysta hallon. Just nu dignar buskarna av färska, men hinner man inte koka nu kan man frysa in för vinterns behov och har man inga egna hallon funkar frysta från butiken toppenbra.

Koka inte mer än 2-3 kg åt gången. Gör man större satser riskerar man att de blir ojämna i konsistensen. Mitt tips är att koka på 1/2 kg hallon för att få till en perfekt sylt samtidigt som det är lätt att koka en ny laddning vid behov.

Om sylten har en sockerhalt på 65% eller mer kan i princip inga skadliga organismer utvecklas i sylten. Den klarar sig då oerhört länge (här skulle jag nästan skrivit i oändlig tid).

Sockerhalten i sylten mäter man med en refraktometer. Inget som behövs vid hemmakokandet, men är man en köksnörd så går de att beställa på nätet för allt från 400 kronor och uppåt. De används även till att testa glykolhalten i kylarvätska så Clas Ohlsons funkar förmodligen utmärkt. En perfekt hantverksmässig sylt ska alltså ha 65% sockerhalt.

Sockerhalt är inte procent av totala mängden utan förhållandet mellan socker och mängd frukt. 1 kg frukt och 650 g socker innebär sockerhalt 65%. Knasigt, men det är samma sak när man räknar vätskemängd i degar etc.

När man gör sylt vill man helst lösa sockret i saften innan sylten börjar koka eftersom man då minskar risken att sockret kristalliseras och det blir små klumpar i sylten. Men hallonen har så mycket saft som lätt kommer fram om man mosar dem lite varför jag har i sockret direkt. Citronen i receptet är för att få lite friskare smak samtidigt som den tillsätter lite mer pektin (grundregel – sura frukter och bär innehåller mer pektin). Den kan uteslutas om man så vill.

Häll upp hallonsylten på väl rengjorda burkar. Jag brukar spola dem med kokande vatten (glöm inte locken!) eller ställa in dem i ugnen på 125 grader 10-12 minuter. När man hällt i sylten skruvar man på locket och ställer dem upp och ner. Då steriliserar den heta sylten även locket och luften i sylten tvingas genom den heta sylten och steriliserar då även den. Alltså får man en burk helt befriad från skadliga organismer.

Förvara sylten mörkt och svalt. Ett skafferi är toppen eller så gör man som jag och pressar in en bokhylla i källaren och fyller den med enligt somliga familjemedlemmar en hysterisk mängd inläggningar och sylter som vi skulle överleva en zombieinvasion på. Jag ser inte riktigt problemet med det.

Tips:
– Testa att blanda i jordgubbar, rabarber, krusbär eller andra goda bär.
– Kokar du sylten för länge blir den marmelad. Det är inte dumt det heller.
– Man kan röra ner lite mörk choklad i den varma sylten. Otippat sagolikt.
– Skrapa i en halv vaniljstång i den varma sylten och förbered dig på en liten sensation.

 

Hallonsylt

Tid: 10 minuter

  1. Rör ihop hallon och socker i en tjockbottnad kastrull eller gryta. Har du en kopparkittel får du pluspoäng.
  2. Pressa i citronen.
  3. Koka upp på hög värme under omrörning och låt koka cirka 6-10 minuter. Skumma av löpande.
  4. När den nått rätt temperatur (cirka 105 grader) och börjar tjockna en aning tar man av den och häller upp på burkar.
  5. Förslut och förvara eller ät upp direkt.