Inlagd gurka recept

Nu laddar vi för vintern!

Jag bearbetar fortfarande traumat från för ett par år sen då jag helt missade att lägga in mer än ett par burkar gurka. När vintern kom var de snabbt uppätna och paniken när man stod med en nästan perfekt leverpastejsmörgås framför sig visste inga gränser.

Sen dess chansar jag inte. Så fort Västeråsgurkorna dyker upp på Norrängens Trädgård köper jag så mycket som jag orkar bära. Sen hem och salta, skära ner och lägga in.

I år ska det även göras saltgurka att ha när behovet av lite tyngre saker dyker upp. Planerar att ha en rysk förfest. Med andra ord saltgurka, smetana, löjrom och vodka. Säkert sätt att hålla värmen.

Inlagd gurka är fantastiskt eftersom den med råge håller sig hela vintern. Extra krispiga blir de om man tar sig tid och saltar in dem ett dygn innan de åker ner i burkarna.

Den klassiska gurkan är så klart det man gör mest av, men testa även att krydda den med en liten bit pepparrot i lagen eller ha i lite persilja tillsammans med dillen.

Jag förvarar burkarna i källaren men har man ett mörkt skafferi som är svalt funkar det nästan ännu bättre plus att de är nära till hands när man behöver mer. Gör helst många mindre burkar även om de klarar sig länge öppnade i kylen.

Använd helst lite mindre gurkor som inte har så stora kärnor och kontrollera noga att de inte är skadade eller har antydan till mögel.

 

Inlagd gurka

Tid: 1 timme  

  1. Skölj av gurkorna väl.
  2. Skiva dem antingen med kniv eller på en mandolin.
  3. Blanda vatten och salt i en bunke och lägg i gurkan. Täck med plastfolie och ställ i kylen minst 12 timmar.
  4. Koka samtidigt lagen med ättikssprit, socker, vatten och senapsfrö. Ställ in även den i kylen så den är helt kall när den ska användas.
  5. Gör rent ett antal glasburkar. Diska ur dem och bränn gärna ur dem i en het ugn. Låt svalna.
  6. Häll gurkan i ett durkslag och låt droppa av.
  7. Packa ordentligt med gurka i burkarna och varva med lite dill.
  8. Häll på lag så det täcker och sätt på locken ordentligt.
  9. Ställ svalt och mörkt.