• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Älgfärsbiffarna jag gjorde i Nyhetsmorgon

augusti 30, 2014 by Johan Hedberg Leave a Comment

Moose head

Riktigt saftiga biffar med en kraftfull sås

När vi började diskutera vad jag skulle laga för någonting i rutan den här gången kändes det självklart att låta älg hamna i fokus.

Jag har jagat i tio år och nästan uteslutande älg. Visst, det finns rådjur, hjort och vildsvin ute vid släktens gård, men det är en annan form av jakt. Ibland tror jag att det största skälet till att jag alltid längtar till andra måndagen i oktober är att få umgås med det härliga gäng där flera jagade med min pappa och farfar. De som lärt känna skogen utan och innan sen barnsben och vars respekt för naturen ärvts från en generation till en annan.

Jag ska inte sticka under stolen med att när jag hade kontorsjobb var det befriande att få sitta en hel dag för sig själv och bara lyssna på skogens läten. Faktum är att förutom klassiska ’Vi håller på att föda här, kan jag ringa om en kvart?’ så är det inget som funkar så bra för att avvisa samtal som ett ’Jag sitter på älgpasset’. Alla vet vad det innebär och anar också hur helig den tiden är för en jägare.

Men nog om det, nu ska vi prata älgfärsbiffar!

Vad vi lätt glömmer är att viltkött är fantastiskt på så många olika sätt. Djuren har fått gå utomhus hela livet i en totalt ostressig miljö. Mer ekologiskt kött existerar inte. Älgkött är heller inte dyrt. Runt 120-150 kr per kilo brukar man få betala i butikerna men jag lovar att du har någon jägare i din närhet som du kan köpa av.

Det är några saker som man ska komma ihåg för att garantera smaklig upplevelse:
– Blanda alltid i fett. Älgfärsen är torr och behöver hjälp på traven. I recepten nedan har jag i både fläskfärs och grädde.
– Krydda inte sönder dem. Låt älgen smaker komma fram och ta bara hjälp av lök, salt och peppar.
– Stek inte sönder dem utan låt dem gå klara i såsen. Då blir de extra saftiga och fina.

 

Älgfärsbiffar
Tid: 1 timme  

  • 500 g älgfärs
  • 200 g fläskfärs
  • 1 ägg
  • 2 tsk salt
  • 2 + 1 små gula lökar
  • 1 + 3 dl vispgrädde
  • 0.5 dl ströbröd
  • Svart- och vitpeppar
  • 3 dl viltfond
  • 0.5 dl messmör
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk soja
  • 4 enbär
  1. Riv 2 små gula lökar på ett rivjärn. Gärna fint.
  2. Blanda lök, färs, ägg, salt, 1 dl vispgrädde, ströbröd och lite svart- och vitpeppar i en bunke. Arbeta ihop till en slät smet.
  3. Låt stå 10-15 minuter för att svälla.
  4. Fukta händerna i kallt vatten och forma biffar som är cirka 1 cm tjocka.
  5. Stek dem i smör ett par minuter på var sida. De behöver inte bli genomstekta.
  6. Gör såsen. Finhacka löken som är kvar och fräs i en klick smör. Den ska inte få stekyta utan bara bli glansig och söt.
  7. Tillsätt 3 dl vispgrädde, fond, messmör, senap och soja.
  8. Krossa enbären i mortel eller under en kniv och tillsätt i såsen.
  9. Låt såsen sjuda tills den tjocknat en aning. Vill man ha den ännu tjockare arbetar man ihop smör och mjöl till en liten kula och lägger i. Rör sen tills den är helt löst. Då reder man såsen utan risk för klumpar.
  10. Lägg biffarna i såsen och låt sjuda med några minuter.
  11. Servera med pressad potatis, inlagd gurka och rårörda lingon.

 

Filed Under: Från skogen, Husmanskost, VIltkött Tagged With: älg, älgfärsbiffar, nyhetsmorgon, recept, tv4, vilt

Previous Post: « Äppelkaka med mandelmassa och hasselnötter
Next Post: Lingonkaka i långpanna från Nyhetsmorgon »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme