Moose head

Riktigt saftiga biffar med en kraftfull sås

När vi började diskutera vad jag skulle laga för någonting i rutan den här gången kändes det självklart att låta älg hamna i fokus.

Jag har jagat i tio år och nästan uteslutande älg. Visst, det finns rådjur, hjort och vildsvin ute vid släktens gård, men det är en annan form av jakt. Ibland tror jag att det största skälet till att jag alltid längtar till andra måndagen i oktober är att få umgås med det härliga gäng där flera jagade med min pappa och farfar. De som lärt känna skogen utan och innan sen barnsben och vars respekt för naturen ärvts från en generation till en annan.

Jag ska inte sticka under stolen med att när jag hade kontorsjobb var det befriande att få sitta en hel dag för sig själv och bara lyssna på skogens läten. Faktum är att förutom klassiska ’Vi håller på att föda här, kan jag ringa om en kvart?’ så är det inget som funkar så bra för att avvisa samtal som ett ’Jag sitter på älgpasset’. Alla vet vad det innebär och anar också hur helig den tiden är för en jägare.

Men nog om det, nu ska vi prata älgfärsbiffar!

Vad vi lätt glömmer är att viltkött är fantastiskt på så många olika sätt. Djuren har fått gå utomhus hela livet i en totalt ostressig miljö. Mer ekologiskt kött existerar inte. Älgkött är heller inte dyrt. Runt 120-150 kr per kilo brukar man få betala i butikerna men jag lovar att du har någon jägare i din närhet som du kan köpa av.

Det är några saker som man ska komma ihåg för att garantera smaklig upplevelse:
– Blanda alltid i fett. Älgfärsen är torr och behöver hjälp på traven. I recepten nedan har jag i både fläskfärs och grädde.
– Krydda inte sönder dem. Låt älgen smaker komma fram och ta bara hjälp av lök, salt och peppar.
– Stek inte sönder dem utan låt dem gå klara i såsen. Då blir de extra saftiga och fina.

 

Älgfärsbiffar
Tid: 1 timme  

 1. Riv 2 små gula lökar på ett rivjärn. Gärna fint.
 2. Blanda lök, färs, ägg, salt, 1 dl vispgrädde, ströbröd och lite svart- och vitpeppar i en bunke. Arbeta ihop till en slät smet.
 3. Låt stå 10-15 minuter för att svälla.
 4. Fukta händerna i kallt vatten och forma biffar som är cirka 1 cm tjocka.
 5. Stek dem i smör ett par minuter på var sida. De behöver inte bli genomstekta.
 6. Gör såsen. Finhacka löken som är kvar och fräs i en klick smör. Den ska inte få stekyta utan bara bli glansig och söt.
 7. Tillsätt 3 dl vispgrädde, fond, messmör, senap och soja.
 8. Krossa enbären i mortel eller under en kniv och tillsätt i såsen.
 9. Låt såsen sjuda tills den tjocknat en aning. Vill man ha den ännu tjockare arbetar man ihop smör och mjöl till en liten kula och lägger i. Rör sen tills den är helt löst. Då reder man såsen utan risk för klumpar.
 10. Lägg biffarna i såsen och låt sjuda med några minuter.
 11. Servera med pressad potatis, inlagd gurka och rårörda lingon.