• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Lingonkaka i långpanna från Nyhetsmorgon

augusti 30, 2014 by Johan Hedberg 2 Comments

Lingonkaka recept

Gott som räcker till många

I morse var det återigen dags för ett besök hos Nyhetsmorgon i TV4. Den här gången var det vilttema som stod på menyn och då blev det älgfärsbiffar och den här lingonkakan.

Min mamma gör en galet god lingonkaka som är mer som en mjuk pepparkaka. Min sambo pratar fortfarande om första gången hon blev bjuden på den – och då är det snart 14 år sen.

Det var också mamma som lärde mig knepet att vända ner rårörda lingon eller lingonsylt i vispad grädde och servera till en kaka. Jag tror att det som tilltalar mig så oerhört mycket med det är att grädden blir friskare och de där små syraexplosionerna som inträffar varje gång man tuggar sönder ett lingon är fullkomligt fantastiskt. Till en söt kaka passar det extra bra.

Den här lingonkakakan är smidig eftersom man gör den i långpanna och därmed belönas med tillräckligt för att servera fika till normalstor pluton. Man kan självklart frysa in den men tänk då på att lägga smörpapper under alla lager – även det understa. Då slipper man att de kladdar fast.

Jag gjorde en film som visar hur man gör den.
[youtube:youtube.com/watch?v=TkySSwQZ488]

Mängden lingon att ha i är upp till var och en. Det som står i receptet är mer av ett riktmärke. Det är även gott att strössla över blåbär men skippa då att ha i kanel.

Har man mandelmassa över från bakandet av äppelkakan med mandelmassa och hasselnötter kan man riva i en del av det i smeten.

Smeten blir väldigt lös. Jag vet. Men oroa dig inte, allt är i sin ordning.

Lingonkaka i långpanna
Tid: 1 timme  

  • 3 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 150 g smör
  • 3 msk mörk sirap
  • 3 ägg
  • 2 dl socker (gärna råsocker)
  • 1 dl farinsocker
  • 6 dl mjöl
  • 2 tsk kanel
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk nymortlad kardemumma
  • 4 dl lingon
  • Smör & ströbröd
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Hetta upp mjölken tills den sjuder.
  3. Dela och skrapa ur vaniljstången. Skär smöret i mindre bitar. Tillsätt vaniljskrapet, smör och sirap i mjölken.
  4. Rör lite då och då tills smöret smält. Låt svalna en aning så mjölken inte är brännande het.
  5. Vispa ägg och socker riktigt fluffigt.
  6. Blanda samman mjöl, kanel, bakpulver och salt i en egen skål.
  7. Häll ner mjölken i äggvispet. Sikta därefter ner mjölblandning. Avsluta med kardemumman.
  8. Rör samman allt tills inga klumpar återstår.
  9. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna. Häll smeten i pannan.
  10. Strö över lingon efter smak. Tänk på att det är bra om de ligger ganska tätt så det blir lingon i alla kakor.
  11. Grädda mitt i ugnen 25-30 minuter. Testa att sticka ner en tandpetare i mitten och kommer den upp utan kladd är kakan klar.
  12. Ta ut och låt svalna. Skär upp och servera med lite vispad grädde som blandats med rårörda lingon.

 

Filed Under: Finfika, Från skogen, Från ugnen Tagged With: lingon, lingonkaka, nyhetsmorgon, recept, tv4

Previous Post: « Älgfärsbiffarna jag gjorde i Nyhetsmorgon
Next Post: Plommonmarmelad – recept med en nypa citron »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme