• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Äppelkaka med mandelmassa och hasselnötter

augusti 29, 2014 by Johan Hedberg Leave a Comment

Äppelkaka hasselnötter recept

Snabb kaka som smakar bäst dagen efter

Äppelsäsongen är här och jag darrar lite av upphetsning inför allt gott som går att göra.

Antalet varianter av äppelkaka som finns är näst intill oändligt och alla har sin egen personliga favorit. Jag gillar den här för den får en rund smak av mandelmassan och krispighet av nötterna.

Jag använde Transparent Blanche i receptet eftersom det är den sort som först blir mogen. Men jag petade också ner bitar av en ny sort som heter Collina (äpplena på bilden) och som är helt fantastiskt god – krispig som sjutton och söt med lite syrlighet. Tänk ett svenskt Granny Smith så är ni på rätt väg.

Man kan variera kakan på en mängd olika sätt:
– Ha i brynt smör istället för vanligt.
– Peta i pekannötter, valnötter eller pistagenötter.
– Ha i ännu mera äpplen!
– Lägg i några halvera och urkärnade plommon.

Servera den som den är eller med lite vispad grädde som den är eller utblandad med vaniljkräm. Kanske en kula glass till och lite äppeldricka.

Allra godast är den dagen efter då den fått safta sig lite. Täck den med plast eller folie när den svalnat och låt stå framme i rumstemperatur.

Äppelkaka med mandelmassa och hasselnötter
Tid: 2 timmar  

  • 120 g smör
  • 4 ägg
  • 315 g (3 1/2 dl) strösocker
  • 1 dl mjölk (3%)
  • 1 vaniljstång eller 2 tsk vaniljpulver
  • 240 g (4 dl) vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 1/2 tsk nymortlad kardemumma
  • 100 g mandelmassa
  • 1/2 citron (yttersta skalet)
  • 5-6 små äpplen
  • 1/2 krm kanel
  • 2 dl hasselnötter
  • Smör & ströbröd
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smöra och bröa en rund form med löstagbara kanter (vanlig med 23 cm diameter)
  3. Smält smöret och låt svalna en aning.
  4. Vispa ägg och socker fluffigt. Riktigt fluffigt.
  5. Blanda ner mjölken i smöret.
  6. Dela och skrapa ur vaniljstången. Ha i skrapet i smörblandningen och vispa så det blandas.
  7. Rör samman mjöl, salt och bakpulver i en skål.
  8. Ha ner smörblandningen i äggvispet. Rör så det blandas lite.
  9. Sikta ner mjölblandningen och rör med en slickepott tills allt blandats och inga klumpar återstår (vispa inte).
  10. Riv mandelmassan på ett rivjärn och ha ner det i smeten tillsammans med kardemumman.
  11. Riv av det yttersta skalet på citronen och tillsätt även det.
  12. Skala äpplena och skär dem i tunna klyftor utan att få med kärnhuset. Sprid ut dem över hela kakan. De kommer sjunka lite under gräddningen.
  13. Pudra över kanelen.
  14. Grovhacka hasselnötterna (försök att få varje nöt delad 2-3 gånger max) och fördela över kakan.
  15. Grädda mitt i ugnen 50-55 minuter. Känn efter med en sticka i mitten och kommer den upp utan kladd är kakan klar.
  16. Ta ut och låt svalna. Viktigt att den får stå ett tag så värmen fördelas jämnt och den sätter sig lite.
  17. Servera eller spara till dagen efter.

 

Filed Under: Äpplen, Finfika, Från ugnen Tagged With: äppelkaka, äpplen, hasselnötter, mandelmassa, recept

Previous Post: « Test av Electrolux Espria och tävling
Next Post: Älgfärsbiffarna jag gjorde i Nyhetsmorgon »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme