• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Pastatisdag: Lammfärsfrikadeller i mustig tomatsås med linguine

september 9, 2014 by Johan Hedberg 2 Comments

Pastatisdag linguine lamm recept

Snabb middag när man får gäster

Det slår aldrig fel – spontant bjuder man över några vänner på middag för det är så trevligt att umgås som vuxna människor ibland och inte bara agera småbarnsfamilj. Själva inbjudan sker ofta under ett avslappnat samtal när vardagsstressen ligger lika långt borta som ljudet av cikador från en palm. När man sen står och ska planera middagen infinner sig ofta ett litet stresspåslag.

Att göra en finmiddag är inga konstigheter. Då kan man slå på stort med en massa exklusiva råvaror och sen spendera en mindre evighet i köket med att förädla dem till ett kulinariskt konstverk. En vardagsmiddag för inbjudna är en helt annan sak. Då ska man hinna laga till det efter att barnen hämtats från dagis/skola/fritids/vaddetnumåvara och inköpen ska gärna kunnat förberedas dagen innan. Det ska gå snabbt att få i ordning samtidigt som det måste vara festligt.

Lammfärs äter vi på tok för lite av. Dessa små godbitar som traskar runt och håller hagarna öppna runt om i landet förknippas alltför ofta med en smak av kofta. Det kanske är den mest seglivade av myter och beror på att vi tidigare varit så kassa på kötthantering att vi stekte lammkotletterna tills de var som skosulor och då smakade därefter.

Misshandlar man inte köttet är det bland det godaste jag vet och just i färsform väldigt tacksamt att tillreda.

Senaste gången vi bjöd till gästabud var det just färsen som fick spela huvudrollen. Tillsammans med lite ströbröd, ett ägg, lök och kryddor visade den sig från sin bästa sida.

Det roliga är att den här rätten inte bara lämpar sig för en stor middag där det är OK att slamra lite, barnen leker, rödvinet hälls upp direkt ur flaskan och man äter det sista av såsen med en bit bröd. Den är även toppen att servera en helt vanlig vardag och som matlåda blir den om möjligt ännu bättre.

Tips:
– Servera med nybakad focaccia som går minst lika fort att göra.

 

Lammfärsfrikadeller i mustig tomatsås med linguine
Mängd: 6 portioner
Tid: 1 timme  

  • Kungsörnen Må Bra Linguine
  • 600 g lammfärs
  • 3 gula lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 ägg
  • 1 dl ströbröd
  • 5 dl passerade tomater
  • Olivolja
  • 1 krm strösocker
  • Salt och peppar (vit och svart)
  • Parmesan
  • 1 kruka persilja
  1. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. För att få det klart i lagom tid stoppar jag ner linguinen i det kokande vattnet samtidigt som jag börjar steka frikadellerna.
  2. Finhacka löken och vitlöken.
  3. Blanda 3/4 av den gula löken och 3 av vitlöksklyftorna med färsen.
  4. Knäck i ägget och ha i ströbrödet. Strö över en rejäl nypa salt och dra några drag med både svart- och vitpepparkvarnen.
  5. Blanda därefter färsen ordentligt och låt den stå tio minuter så ströbrödet sväller.
  6. Fräs resterande lök och vitlök i olivolja i en stor stekpanna eller traktörpanna. Den ska bli glansig och lite mjuk men inte få färg.
  7. Häll på de passerade tomaterna och sjud under omrörning tills den tjocknat.
  8. Fukta händerna med kallt vatten och rulla färsen till små bollar. Tänk små köttbullar.
  9. Bryn frikadellerna i olja i en het stekpanna. Inte alla på en gång för då kallnar pannan och de blir mer kokta än brynta.
  10. Häll ner frikadellerna i tomatsåsen och låt dem sjuda med 6-10 minuter.
  11. Nu till det viktigaste – häll ett par deciliter vatten i stekpannan så hela botten täcks ordentligt. Låt vätskan börja sjuda och vispa ur stekpannan. Häll ner allt i tomatsåsen. Det här gör underverk för smaken.
  12. Lägg pastan i en stor skål. Häll över tomatsåsen och frikadellerna. Toppa med rikligt med ett par drag svartpeppar, rikligt med riven parmesan och finhackad persilja. Servera med bröd och vin.

 

Fotnot/disclaimer: Jag får betalt för att publicera det här receptet. Men jag har fått ta fram det helt utan krav på innehållet från Kungsörnens sida och om jag inte redan var stor kund av deras produkter och gillade dem skulle jag självklart inte åtagit mig uppdraget.

Filed Under: Middagstips, Pastatisdag Tagged With: frikadeller, lammfärs, linguine, middag, pastatisdag, recept

Previous Post: « Äppelmos – recept på ett gott hemgjort mos
Next Post: Marmelad på gröna tomater, citron och ingefära »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme