Pastatisdag linguine lamm recept

Snabb middag när man får gäster

Det slår aldrig fel – spontant bjuder man över några vänner på middag för det är så trevligt att umgås som vuxna människor ibland och inte bara agera småbarnsfamilj. Själva inbjudan sker ofta under ett avslappnat samtal när vardagsstressen ligger lika långt borta som ljudet av cikador från en palm. När man sen står och ska planera middagen infinner sig ofta ett litet stresspåslag.

Att göra en finmiddag är inga konstigheter. Då kan man slå på stort med en massa exklusiva råvaror och sen spendera en mindre evighet i köket med att förädla dem till ett kulinariskt konstverk. En vardagsmiddag för inbjudna är en helt annan sak. Då ska man hinna laga till det efter att barnen hämtats från dagis/skola/fritids/vaddetnumåvara och inköpen ska gärna kunnat förberedas dagen innan. Det ska gå snabbt att få i ordning samtidigt som det måste vara festligt.

Lammfärs äter vi på tok för lite av. Dessa små godbitar som traskar runt och håller hagarna öppna runt om i landet förknippas alltför ofta med en smak av kofta. Det kanske är den mest seglivade av myter och beror på att vi tidigare varit så kassa på kötthantering att vi stekte lammkotletterna tills de var som skosulor och då smakade därefter.

Misshandlar man inte köttet är det bland det godaste jag vet och just i färsform väldigt tacksamt att tillreda.

Senaste gången vi bjöd till gästabud var det just färsen som fick spela huvudrollen. Tillsammans med lite ströbröd, ett ägg, lök och kryddor visade den sig från sin bästa sida.

Det roliga är att den här rätten inte bara lämpar sig för en stor middag där det är OK att slamra lite, barnen leker, rödvinet hälls upp direkt ur flaskan och man äter det sista av såsen med en bit bröd. Den är även toppen att servera en helt vanlig vardag och som matlåda blir den om möjligt ännu bättre.

Tips:
– Servera med nybakad focaccia som går minst lika fort att göra.

 

Lammfärsfrikadeller i mustig tomatsås med linguine
Mängd: 6 portioner
Tid: 1 timme  

 1. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. För att få det klart i lagom tid stoppar jag ner linguinen i det kokande vattnet samtidigt som jag börjar steka frikadellerna.
 2. Finhacka löken och vitlöken.
 3. Blanda 3/4 av den gula löken och 3 av vitlöksklyftorna med färsen.
 4. Knäck i ägget och ha i ströbrödet. Strö över en rejäl nypa salt och dra några drag med både svart- och vitpepparkvarnen.
 5. Blanda därefter färsen ordentligt och låt den stå tio minuter så ströbrödet sväller.
 6. Fräs resterande lök och vitlök i olivolja i en stor stekpanna eller traktörpanna. Den ska bli glansig och lite mjuk men inte få färg.
 7. Häll på de passerade tomaterna och sjud under omrörning tills den tjocknat.
 8. Fukta händerna med kallt vatten och rulla färsen till små bollar. Tänk små köttbullar.
 9. Bryn frikadellerna i olja i en het stekpanna. Inte alla på en gång för då kallnar pannan och de blir mer kokta än brynta.
 10. Häll ner frikadellerna i tomatsåsen och låt dem sjuda med 6-10 minuter.
 11. Nu till det viktigaste – häll ett par deciliter vatten i stekpannan så hela botten täcks ordentligt. Låt vätskan börja sjuda och vispa ur stekpannan. Häll ner allt i tomatsåsen. Det här gör underverk för smaken.
 12. Lägg pastan i en stor skål. Häll över tomatsåsen och frikadellerna. Toppa med rikligt med ett par drag svartpeppar, rikligt med riven parmesan och finhackad persilja. Servera med bröd och vin.

 

Fotnot/disclaimer: Jag får betalt för att publicera det här receptet. Men jag har fått ta fram det helt utan krav på innehållet från Kungsörnens sida och om jag inte redan var stor kund av deras produkter och gillade dem skulle jag självklart inte åtagit mig uppdraget.