Det är höst och du behöver det här!

Dagarna blir allt kortare, semestern är blott ett svagt minne och om en månad börjar julklappsstressen. Samtidigt får du allt mindre tid på morgnarna att göra en vettig frukost och hela vägen till jobbet dras du med dåligt samvete för att du inte får en tillräckligt bra start på dagen.

Det finns ett enkelt botemedel – gör en smoothie.

Jag vet inte varför man inte gör det varje morgon, men kan vi inte lova varandra att vi försöker göra det i alla fall ett par-tre gånger i veckan?

Min morgonrutin innebär att förse resten av familjen med frukost på en ganska begränsad mängd tid. Då kan man inte – hur mycket man än önskar – hålla på och finlira för mycket. Det måste gå undan.

Samtidigt vill man att det ska vara nyttigt, innehålla en massa godsaker som får kroppen att jubla och det måste vara så pass gott att sexåringen inte noterar eventuella lustigheter som spenat och annat han i vanliga fall ratar.

Smoothie är så förbaskat enkelt – lite vätska, lite frysta bär eller frukt och så vad man nu har tillgängligt i kylen. Som en frukostens pyttipanna.

Min maskinpark när det kommer till smoothies är värd att nämnas.
– Som standard använder jag min Electrolux Masterpiece Collection ESB89300 (kan köpas här). Ett veritabelt monster som gör puré av allt jag testat att lägga i den.
– Ute på landet står en en Powermix/Pro Silent som är tyst av sig och har en rejäl glaskanna som rymmer tillräckligt för att föda hela familjen. Just att kannan är stor är betydligt viktigare än vad man tror innan man testkört den.
– Som backup har jag även ett par stavmixers just för att det är himla smidigt om man ska göra en smoothie till sig själv att bara kör ner råvarorna i en kanna, dra ett par drag med stavmixern och sen är det klart.

Jag har gjort en lista på mina 8 favorit-smoothies. Men håll dig inte slaviskt till dem utan våga experimentera hejvilt!

Några tips på vägen:
– Blast är perfekt i smoothies för ökad nyttighetsfaktor. Mangold och rödbetor är personliga favoriter.
– Jag föredrar yoghurt naturell i mina smoothies, men somliga vill ha vaniljyoghurt istället. Den sistnämnda kan jag tycka blir lite väl söt men smaken är som bekant högst personlig. Ta det du gillar bäst och strunta i vad andra säger.
– Smoothien mättar ännu bättre om man har i lite havregryn. Tänk bara på att även ha i lite mer vätska så den inte sväller ihop till en klump.
– Innan nån skriver en sur kommentar om all honung jag har i – jag gillar hur den tar bort det alltför syrliga och jag är inte orolig för den lilla mängd socker som det tillför. Om du inte vill ha i honung så ska du självklart inte ha det.
– Vill man ha en tjockare smoothie har man i mer fryst frukt eller bär. Alternativt peta i ett gäng isbitar.
– Börjar bananerna se lite trötta ut? Skala och frys in dem. När det är smoothiedags stoppar man ner en frusen banan i blendern. De blir ännu sötare när de varit frysta.

1. Smoothie med spenat och ananas
Spenat i en smoothie är en personlig favorit. Det är järnrikt och tillsammans med citrus som innehåller C-vitamin kan kroppen tillgodogöra sig det till fullo. Med en bra blender märker man inga spår av bladen.

2. Blåbärssmoothie med avokado
Ordentligt mättande och helt vegansk!
Jag gjorde en liten film som visar hur man kan gå till väga:

[youtube:youtube.com/watch?v=2jQzWgKTs30]

 

3. Klassisk hallonsmoothie

Klassisk hallonsmoothie
Tid: 5 minuter 
Mängd: 2 portioner

  1. Häll samtliga ingredienser i en blender och kör till önskad konsistens.

Det här är en favorit hemma. Bären kan bytas ut mot jordgubbar, blåbär eller vad du nu har i frysen. Väldigt smidigt och en bra bas för att experimentera vidare.

4. Mango, lime och avokado
Jag föredrar att köpa fryst mango i butiken. Peta ner en ask i blendern. Häll på 2 dl mjölk, 1/2 avokado (eller 1 hel om man så önskar), 1 msk honung, 1 dl yoghurt och saften av 1/2 lime (testa att pressa i en hel lime – det blir oerhört friskt och gott!). Kör i blendern och servera direkt.

5. Rödbetssmoothie
Lägg av! Inte kan man ha i rödbetor i en smoothie? Jo, visst kan man det! Jag brukar köra råa rödbetor i en råsaftcentrifug och sen hälla ner saften i blendern. Men man kan även ta ett par små rödbetor och köra dem som de är. Tillsätt 2-3 deciliter frysta hallon (eller ett helt paket om man köper dem i butik), 2-3 dl äppeljuice eller -must, 2 dl yoghurt och kör sen slätt i blendern.

6. Ingefära galore
Ingefäran känns extra lockande om man har en begynnande förkylning. Se till att inte överdosera den och kom ihåg att det är enkelt att ha i lite mer men hopplöst att ta bort om det blivit för mycket.
Ha i ett par nävar färsk spenat i en blender. Tillsätt 1 cm ingefära, 1 banan, saften av 1 citron, 3 dl yoghurt, 1 rejäl näve is och om man så önskar – 1 msk honung. Kör helt slätt och drick sen omedelbums. Har du ingen is hemma funkar det att ha i frusen mango.

7. Grönt te
Lite overkill, jag vet, men trevlig att göra om man har några minuter extra. Koka en kopp grönt te. Rör ner en matsked honung. Ställ åt sidan. Häll ner 3 dl (eller 1 paket) frysta blåbär i blendern. Tillsätt 1 banan, 1 dl yoghurt och det gröna teet. Kör på maxhastighet. Nyttigare får man leta efter.

8. Hallon- och jordgubbssmoothie
Mest för att få i barnen mer nyttigheter än de anar så brukar jag hälla ner 3 dl apelsinjuice i blender. Komplettera med 1 dl yoghurt, 1 banan, 2 nävar spenat, 1/2 paket frysta hallon och 1/2 paket frysta jordgubbar.  Avsluta med 1 msk honung 1/2 dl havregryn. Kör helt slätt. Mättar oerhört bra.

9. Ananas – drömmen om varm strand
Håll känslan av en tropisk strand vid liv hela vintern och unna dig något som får dig att känna smaken av sol även fast det är -20 och snöblandat regn utanför. På kvällen skär du upp en ananas och fryser in den. Här är det läge att tillägga att även om ekologisk ananas kostar betydligt mer än vanlig är det lätt värt det för den smakar så mycket mer.
På morgonen lägger man den frusna ananasen i blendern och fyller på med 1 dl kokosmjölk, 1 dl apelsin- eller tropisk juice, 1 dl yoghurt och 1 msk honung. Det går även att ha i lite riven kokos för extra smak. Kör helt slätt och servera direkt.

10. Mandlar och bär
Att ha i nötter gör att smoothien dels tjocknar, dels blir ännu nyttigare. Så här kan man exempelvis göra: Ta 2 dl yoghurt, 1 banan, 1 dl mandlar eller hasselnötter,  2 dl apelsinjuice eller äppelmust, 2 dl frusna hallonn, 1/2 dl havregryn och 1 msk honung. Kör slätt, låt stå ett par minuter och servera därefter.