• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

9 goda recept för dig som plockat trattkantareller

oktober 5, 2014 by Johan Hedberg Leave a Comment

Trattkantareller syltade recept

Äntligen är skogen full av godsaker!

Efter en torr sommar och vad som såg ut att vara ett hopplöst läge är skogen full av trattkantareller. Lätta att hitta, tacksamma att plocka och perfekt att rensa framför en bra film senare på kvällen. Lägg till att de är så gott som omöjliga att blanda ihop med en oätlig svamp och du har rena guldgruvan som väntar på dig.

Men sen infinner sig frågan – vad sjutton ska man göra med all svamp?

Jag brukar torka det mesta. Enklaste är att sprida ut svampen på ett myggnät och lägga nånstans luftigt. Alternativt placerar man dem på tidningspapper på en bricka. Bästa stället för torkning har visat sig vara vid fönsterkarmen så att de kommer direkt ovanför ett element.

Se till att de inte ligger på varandra, dela på lite större svampar och vänd dem ibland så att de torkar jämnt.

Här är 9 recept för dig som funderar på vad du ska göra med all svamp:

1. Syltade trattkantareller
Fantastiskt tillbehör till en bit kött och annorlunda sätt att servera svampen på.

2. Paj med kantarellstuvning
Klassiker jag aldrig tröttnar på. Tacksam förrätt eller som huvudrätt med en rejäl sallad till.

3. Stekt kantarellsmörgås med örtsmör respektive västerbottensostsmör
Traditionen påbjuder att man unnar sig något gott av de första rensade svamparna. En kantarellsmörgås slinker lätt ner och särskilt när de förädlats lite som i PickiPickis recept.

4. Trattkantarellsoppa 
Enkelt att svänga ihop, uppskattat av hela familjen och kan frysas in för framtida behov.

5. Risotto med trattkantareller
Risotto är världens enklaste när man väl gjort det ett par gånger. Finhacka en lök och ett par vitlöksklyftor. Fräs hacket i en stor kastrull i en rejäl skvätt olivolja. Löken ska bli glansig, men inte få yta så var försiktig med värmen. Häll i 4 dl avorioris och stek det lite så de blir lite glasigt på kanterna.
Häll i 2 dl vitt vin (inte så knussligt) och rör sakta medan vinet näst intill kokar in helt. Ha i ca 8 dl hönsbuljong totalt, men bara lite åt gången. Rör hela tiden och när det mesta av vätskan kokat in tillsätter man mer. Gör så här tills riset är nästan klart och har lite kärna kvar. Tänk på att den ska vara tjockt krämig och inte för lös. Vräk ner en massa parmesan, smaka av med salt och peppar samt tillsätt så mycket nystekta trattkantareller som du hunnit rensa.

6. Kåldolmar
Eftersom det är färs i dem kan man röra ner mängder av nystekt svamp i den. Kåldolmar är också kalasbra eftersom de lämpar sig väl till matlåda och kan frysas in. De må ta lite tid men belöningen blir massor av mat.

7. Den där kantarellsmörgåsen
Vi måste prata om kantarellsmörgåsen. Stek trattkantareller i rikligt med smör, smaka av med salt och peppar och strö på finhackad persilja. Lägg allt på en bit hårt bröd av god kvalité och ät omedelbart. En god öl till är verkligen inte fel.

8. Renpizza med trattkantareller 
Kanske inget man spontanlagar en måndagkväll men som annorlunda fredagsmiddag är det här ett ljuvligt recept. Vi måste förresten skärpa oss och äta mer renkött. Det är gott, renarna får gå ute hela året och svensk rennäring behöver mer support från konsumenterna.

9. Renskavsgryta med trattkantareller
Det får bli ett ren-recept till. Renskavsgryta är så vansinnigt gott och perfekt höstmat.

 

 

Filed Under: Från skogen Tagged With: recept, risotto, stuvning, svamp, trattkantareller

Previous Post: « 10 recept på nyttiga och goda smoothies
Next Post: En varm choklad med riktig choklad i »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme