• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

En varm choklad med riktig choklad i

oktober 6, 2014 by Johan Hedberg 5 Comments

Varm choklad recept

Kom igen vinter – jag är redo

På sommaren är det alldeles för varmt för en massa varm choklad, men nu är säsongen äntligen här för att få njuta ordentligt, gärna med en stor klick grädde eller en skvätt rom i.

Jag kan inte säga att jag har längtat efter den där gråkalla höstkylan som kryper sig innanför skinnet. Men det är ändå något mysigt med att få sätta på sig lusekoftan, de tjocka mysbyxorna och ta fram ett par fårskinnstofflor och bli riktigt varm igen.

När julen närmar sig trakasserar jag alltid min stackars sambo med drömmar om att alla ska ha på sig hemstickade rentröjor lite i stil med George Michaels ’Last Christmas’-video eller Mark Darcys klassisker. För att göra scenen komplett måste alla hålla i en kopp hemgjord varm choklad. Måste.

För även om jag utan skam kan erkänna att jag hade en sån vansinnig crush på O’boy som liten och fortfarande dricker det i skidbacken, är det inget som kommer i närheten av en god hemgjord varm choklad.

I den har jag gärna lite kryddor som kardemumma och en knivsudd kanel. Står julen verkligen för dörren kan man även ha i ytterst lite nejlika bara för att ge den lite mer bjällerklang-touch.

Det är väldigt viktigt att chokladen är bra. Och med bra menar jag inte att den måste ha en hög kakaohalt eftersom det inte säger ett dugg om hur chokladen smakar. Satsa på en bra choklad som kostar lite mer och gör gärna tester med flera sorter samtidigt så märker du vilken skillnad det är.

Sockret kan bytas ut mot ljust muscovadosocker eller råsocker. Kardemumman kan man öka eller minska beroende på smak. Grädden är absolut inget krav. Det är faktiskt väldigt enkelt det hela.

För att visa exakt hur enkelt det är så spelade jag in en film med chokladreceptet:

Slutligen, precis när jag skrev det här damp det ner en kul nyhet: Kung Markatta lanserar en Chokladdryck som är både Fair Trade och KRAV-märkt. Men bäst av allt är att den innehåller 35% kakao och äkta vanilj. Och ja, jag säger det utan att på något sätt vara sponsrad av dem. För bra grejer förtjänar uppmärksamhet.

Fler tips när du gör varm choklad:
– Testa att ha i en gnutta vanilj. Lite vaniljpulver eller ett par droppar vaniljextrakt.
– Lite kaffe i chokladen tycker många är gott.
– Kyl chokladdrycken och mixa den med vaniljglass för en grym milkshake.
– Riv lite choklad på grädden på toppen eller strö på finhackad choklad. Både fint och ger lite textur.

 

Varm choklad
Tid: 10 minuter  

  • 2 dl mjölk (gärna 3%)
  • 30 g choklad
  • 2 tsk strösocker
  • 1 krm nymortlad kardemumma
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 nypa kanel
  1. Hetta upp mjölken men den ska inte koka. När den börjar sjuda är den klar.
  2. Finhacka chokladen och häll den i en mugg eller ett glas. Tillsätt socker och kardemumma.
  3. Slå över mjölken och låt stå några sekunder. Rör därefter tills all choklad har löst sig.
  4. Vispa grädden och lägg en klick ovanpå.
  5. Avsluta med att dofta över lite kanel.
  6. Servera omedelbart.

 

Filed Under: Choklad Tagged With: choklad, grädde, kardemumma, recept, vanilj, varm choklad, vinter

Previous Post: « 9 goda recept för dig som plockat trattkantareller
Next Post: Smoothie med chia, ananas, mango och spenat »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme