Varm choklad recept

Kom igen vinter – jag är redo

På sommaren är det alldeles för varmt för en massa varm choklad, men nu är säsongen äntligen här för att få njuta ordentligt, gärna med en stor klick grädde eller en skvätt rom i.

Jag kan inte säga att jag har längtat efter den där gråkalla höstkylan som kryper sig innanför skinnet. Men det är ändå något mysigt med att få sätta på sig lusekoftan, de tjocka mysbyxorna och ta fram ett par fårskinnstofflor och bli riktigt varm igen.

När julen närmar sig trakasserar jag alltid min stackars sambo med drömmar om att alla ska ha på sig hemstickade rentröjor lite i stil med George Michaels ’Last Christmas’-video eller Mark Darcys klassisker. För att göra scenen komplett måste alla hålla i en kopp hemgjord varm choklad. Måste.

För även om jag utan skam kan erkänna att jag hade en sån vansinnig crush på O’boy som liten och fortfarande dricker det i skidbacken, är det inget som kommer i närheten av en god hemgjord varm choklad.

I den har jag gärna lite kryddor som kardemumma och en knivsudd kanel. Står julen verkligen för dörren kan man även ha i ytterst lite nejlika bara för att ge den lite mer bjällerklang-touch.

Det är väldigt viktigt att chokladen är bra. Och med bra menar jag inte att den måste ha en hög kakaohalt eftersom det inte säger ett dugg om hur chokladen smakar. Satsa på en bra choklad som kostar lite mer och gör gärna tester med flera sorter samtidigt så märker du vilken skillnad det är.

Sockret kan bytas ut mot ljust muscovadosocker eller råsocker. Kardemumman kan man öka eller minska beroende på smak. Grädden är absolut inget krav. Det är faktiskt väldigt enkelt det hela.

För att visa exakt hur enkelt det är så spelade jag in en film med chokladreceptet:

Slutligen, precis när jag skrev det här damp det ner en kul nyhet: Kung Markatta lanserar en Chokladdryck som är både Fair Trade och KRAV-märkt. Men bäst av allt är att den innehåller 35% kakao och äkta vanilj. Och ja, jag säger det utan att på något sätt vara sponsrad av dem. För bra grejer förtjänar uppmärksamhet.

Fler tips när du gör varm choklad:
– Testa att ha i en gnutta vanilj. Lite vaniljpulver eller ett par droppar vaniljextrakt.
– Lite kaffe i chokladen tycker många är gott.
– Kyl chokladdrycken och mixa den med vaniljglass för en grym milkshake.
– Riv lite choklad på grädden på toppen eller strö på finhackad choklad. Både fint och ger lite textur.

 

Varm choklad
Tid: 10 minuter  

  1. Hetta upp mjölken men den ska inte koka. När den börjar sjuda är den klar.
  2. Finhacka chokladen och häll den i en mugg eller ett glas. Tillsätt socker och kardemumma.
  3. Slå över mjölken och låt stå några sekunder. Rör därefter tills all choklad har löst sig.
  4. Vispa grädden och lägg en klick ovanpå.
  5. Avsluta med att dofta över lite kanel.
  6. Servera omedelbart.