Kladdkaka recept

En klassiker förfinad till perfektion

Att göra en riktigt god kladdkaka handlar om att ha ett försiktigt och varsamt handlag. Kombinera det med ingredienser man alltid har hemma och ge det lite tid så har du en fantastisk kladdkaka med helt rätt konsistens.

Den här månadens inlägg är sponsrade av Electrolux Expressionist Blender. En rejäl blender jag själv använder till allt från soppor till smoothies. Läs mer om Expressionist Blender här.

När man vispar äggen och sockret ska man bara göra det så att allt blandas men utan att få i en massa luft. För en fluffig smet gör att kakan inte blir så kompakt som en kladdkaka ska vara.

Mjölblandningen ska efter att den åkt ner i smeten inte bearbetas mer än absolut nödvändigt för annars utvecklas en massa glutentrådar och kakan blir inte så mör som den ska vara.

Kakaon man använder ska vara så bra som möjligt. Jag har helst i Valrhonas kakao som går att köpa i vanliga butiker eftersom den har oslagbart mycket smak.

Fuska inte utan sikta ner mjölblandningen i äggsmeten. Då blir det inte en massa klumpar och den går lättare att röra slät.

Själva gräddningen är även det en precis vetenskap. 175 grader i 17 minuter. Sen tar man ut kakan och täcker den med folie. In igen 4 minuter så den stelnar utan att få skorpa. Ta ut kakan och låt svalna helt innan man sen förpassar den till kylskåpet. Där ska den stå minst en timme men gärna över natten.

När man sen skär upp den kan man värma kniven i hett vatten och sen torka av den innan man sätter den i kakan. Då blir det perfekt snittyta utan kladd.

Helst serverar jag kakan med något syrligt tillbehör som creme fraiche eller en sorbet. Färska bär och då gärna hallon är också helt suveränt till.

Testa också att ha på lite flingsalt vid servering då det lyfter fram smakerna ännu mer.

Följer du de här enkla råden kommer du ha en helt magisk kladdkaka som passar lika bra till vardag som fest.

Förresten, om du undrar hur du ska få tag på en riktigt bra vaniljstång så säljer jag det numera i min webbshop. Här kan du köpa vaniljstång, Fair Trade och ekologisk.

Tips:
– Testa att bryna 140 g smör. Låt det svalna och häll därefter ner 100 g (1 dl) i smeten istället för vanligt smält smör. Ger en rundare och nötigare smak till kakan.
– Vill man ha den lite frisk kan man riva ner det yttersta skalet av 1 ekologisk citron i smeten med ett fint rivjärn (zestjärn).
– Använd inte vetemjöl special utan helst ett fint vetemjöl anpassat för kakor. Kolla bara så du inte får ett så kallat self raisin flour för då är det bakpulver tillsatt i det.

Jag gjorde en film som visar hur man gör:

 

Kladdkaka
Tid: 45 minuter  

 1. Sätt ugnen på 175 grader.
 2. Smält smöret och låt det svalna.
 3. Skär ut bakplåtspapper så det täcker insidan av en vanlig springform (28 cm).
 4. Tryck fast små bitar av smör inuti formen och fäst sen pappret på insidan av formen. Kolla filmen så förstår ni vad jag menar.
 5. Knäck äggen i en skål och tillsätt sockret. Vispa lite försiktigt tills allt blandats. Det ska inte bli fluffigt.
 6. Blanda mjöl, bakpulver och kakao i en skål.
 7. Skrapa ur vaniljstången och ha ner i äggen. Rör lite med en slickpott så det blandas.
 8. Häll ner smöret i äggblandningen och rör återigen tills allt blandats.
 9. Sikta ner mjölblandningen i äggen och rör försiktigt tills alla klumpar är borta.
 10. Häll ner smeten i formen och bred ut den någorlunda jämnt. Den ska vara ganska fast, så bli inte orolig.
 11. Grädda i mitten av ugnen 17 minuter.
 12. Ta ut formen, täck den med folie och ställ in i ugnen igen i 4 minuter.
 13. Ut med formen, ta av folien och låt kakan svalna.
 14. Ställ därefter in den i kylen minst en timme så den stelnar och får den där konsistensen som är så hett eftertraktad. Den kan gärna stå över natten men täck den då med lite plastfolie.
 15. Ta ut kakan, ta bort formen och bakplåtspappret, skär upp och servera.