Ischoklad recept

En missförstådd krabat på julbordet.

Svenskarna älskar julgodis. Räkna med rubrik i en kvällstidning nära dig om exakt hur många ton som går åt varje år. Det frossas i knäck, puffat ris, kola, praliner och trillingnötter som om det inte fanns någon morgondag. På borden står dignande skålar med allt vi tycker är gott.

Men så finns det sånt där som folk köper hem men ingen äter. Det som av hävd alltid ska finnas i ett ståndsmässigt hem. Japp, jag pratar dåliga dadlar (köp stora dadlar – de är grymt goda!), hasselnötter och ischoklad.

Ischokladen kan vara något av det mest misshandlade och föraktade på julbordet. Folk tycker generellt att det är rent av äckligt och mest bara fett. Hur blev det så fel?

Ischoklad består oftast av kokosfett som smälts tillsammans med choklad. Skälet till att det heter ischoklad har inget att göra med att den är kyld utan kommer av att när den smälter i munnen tar den upp värme från kinderna varvid de kan upplevas som lite svala.

Det vanligaste misstaget man gör är att ha i för mycket kokosfett och då blir det mycket riktigt mest en flottig upplevelse. Enklaste sättet att råda bot på det här är att inte köra 50/50 utan ha i mer choklad än fett.

Men det finns ingen lag som säger att man inte kan testa andra former av fett! Här är några andra sätt att göra ischoklad på. Byt ut kokosfettet i receptet nedan mot något av följande:

– Ister! Fantastiskt fett som vi använder alldeles för lite. Klarar sig i rumstemperatur.
– Ghee! Smör som fått sjuda några timmar och kvar blir bara fettet. Kung Markattas ghee är en personlig favorit (det kommer mer om ghee inom kort!). Klarar sig i i rumstemperatur.
– Smör! Klassiker och alltid lika gott. Bör förvaras svalt.
– Kokosolja! Jag inser att det kommer låta sponsrat (vilket det inte är) men Kung Markattas kokosolja är grymt trevlig. Använd hälften kokosolja och hälften kokosfett för att inte få för mycket kokossmak.

Poängen med alla de här fetterna är att de stelnar i rumstemperatur. Det gör att ischokladen hårdnar men sen smälter utan problem när den hamnar i munnen.

Chokladen då? Jo, jag säger väl som jag brukar säga: Använd en bra choklad för bövelen! Ju bättre choklad du har i, desto godare blir slutresultatet. Jag föredra Valrhonas choklad men det finns många andra sorter som får det att vattnas i munnen på mig – Felchlin och Callebaut för att nämna två. Valrhona kan man köpa i alla större matvaruaffärer och den kan verka kostsam men herrejösses vilken god choklad man får för pengarna.

Den mängd som jag angett i receptet är en fördelning som jag gillar. Du kanske föredrar den på ett annat sätt. Det är i så fall helt OK. Man ska inte bry sig så mycket i vad andra säger när det kommer till sånt här som inte är en exakt vetenskap utan göra den som man själv vill.

Jag blandar mjölkchoklad och mörk choklad. Skälet är att jag vill ha krämigheten från den ljusa chokladen samtidigt som det behövs smak och kraft som den mörka kan leverera.

Sista tipset – för att enkelt kunna hälla upp i formarna rekommenderar jag en så kallad fylltratt. Så fort det är något flytande som ska förpassas till formar åker den fram.


Ischoklad

Tid: 20 minuter 
Mängd: 40 st

  1. Smält kokosfettet över vattenbad.
  2. Bryt chokladen i bitar och tillsätt.
  3. Rör sakta tills allt smält och blandats.
  4. Häll upp i folieformar.
  5. Förvara helst svalt i en burk med tätslutande lock. Men den blir inte dålig i rumstemperatur.