• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Ischoklad – så får du den god

december 18, 2014 by Johan Hedberg 2 Comments

Ischoklad recept

En missförstådd krabat på julbordet.

Svenskarna älskar julgodis. Räkna med rubrik i en kvällstidning nära dig om exakt hur många ton som går åt varje år. Det frossas i knäck, puffat ris, kola, praliner och trillingnötter som om det inte fanns någon morgondag. På borden står dignande skålar med allt vi tycker är gott.

Men så finns det sånt där som folk köper hem men ingen äter. Det som av hävd alltid ska finnas i ett ståndsmässigt hem. Japp, jag pratar dåliga dadlar (köp stora dadlar – de är grymt goda!), hasselnötter och ischoklad.

Ischokladen kan vara något av det mest misshandlade och föraktade på julbordet. Folk tycker generellt att det är rent av äckligt och mest bara fett. Hur blev det så fel?

Ischoklad består oftast av kokosfett som smälts tillsammans med choklad. Skälet till att det heter ischoklad har inget att göra med att den är kyld utan kommer av att när den smälter i munnen tar den upp värme från kinderna varvid de kan upplevas som lite svala.

Det vanligaste misstaget man gör är att ha i för mycket kokosfett och då blir det mycket riktigt mest en flottig upplevelse. Enklaste sättet att råda bot på det här är att inte köra 50/50 utan ha i mer choklad än fett.

Men det finns ingen lag som säger att man inte kan testa andra former av fett! Här är några andra sätt att göra ischoklad på. Byt ut kokosfettet i receptet nedan mot något av följande:

– Ister! Fantastiskt fett som vi använder alldeles för lite. Klarar sig i rumstemperatur.
– Ghee! Smör som fått sjuda några timmar och kvar blir bara fettet. Kung Markattas ghee är en personlig favorit (det kommer mer om ghee inom kort!). Klarar sig i i rumstemperatur.
– Smör! Klassiker och alltid lika gott. Bör förvaras svalt.
– Kokosolja! Jag inser att det kommer låta sponsrat (vilket det inte är) men Kung Markattas kokosolja är grymt trevlig. Använd hälften kokosolja och hälften kokosfett för att inte få för mycket kokossmak.

Poängen med alla de här fetterna är att de stelnar i rumstemperatur. Det gör att ischokladen hårdnar men sen smälter utan problem när den hamnar i munnen.

Chokladen då? Jo, jag säger väl som jag brukar säga: Använd en bra choklad för bövelen! Ju bättre choklad du har i, desto godare blir slutresultatet. Jag föredra Valrhonas choklad men det finns många andra sorter som får det att vattnas i munnen på mig – Felchlin och Callebaut för att nämna två. Valrhona kan man köpa i alla större matvaruaffärer och den kan verka kostsam men herrejösses vilken god choklad man får för pengarna.

Den mängd som jag angett i receptet är en fördelning som jag gillar. Du kanske föredrar den på ett annat sätt. Det är i så fall helt OK. Man ska inte bry sig så mycket i vad andra säger när det kommer till sånt här som inte är en exakt vetenskap utan göra den som man själv vill.

Jag blandar mjölkchoklad och mörk choklad. Skälet är att jag vill ha krämigheten från den ljusa chokladen samtidigt som det behövs smak och kraft som den mörka kan leverera.

Sista tipset – för att enkelt kunna hälla upp i formarna rekommenderar jag en så kallad fylltratt. Så fort det är något flytande som ska förpassas till formar åker den fram.


Ischoklad

Tid: 20 minuter 
Mängd: 40 st

  • 100 g kokosfett
  • 50 g mjölkchoklad
  • 100 g mörk choklad
  1. Smält kokosfettet över vattenbad.
  2. Bryt chokladen i bitar och tillsätt.
  3. Rör sakta tills allt smält och blandats.
  4. Häll upp i folieformar.
  5. Förvara helst svalt i en burk med tätslutande lock. Men den blir inte dålig i rumstemperatur.

Filed Under: Choklad, Jul Tagged With: choklad, godis, ischoklad, jul, recept

Previous Post: « Revbensspjäll – kladdiga och juliga
Next Post: Vad är ghee? »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme