Smoothies recept

För nu ska vi bli nyttiga!

Nåväl, det kanske är att ta i, men faktum är att det inte bara är jag som går runt med lite hälsoångest lagom tills kylan lagt sig som ett lock över landet. Det är ironiskt att precis när det är OK att sitta inne och kura på kvällarna framför en sprakande brasa så har man precis klarat av säsongens stora matfest.

Av tradition väntar därmed också två månader av varma soppor, långkokta grytor, stekar och en frenesi av baljväxter och mustiga såser. Då är det ännu viktigare att resten av dagen balanserar upp den lite tyngre avslutningen.

Personligen väntar en sväng till Sälen och förutom skidåkning utför i backarna tänkte jag ge mig ut i längdspåret för första gången sen den där dagen för drygt 15 år sedan då jag tog av mig skidorna, gick hem och svor på att aldrig testa eländet igen. Så motion kommer det bli. Men man måste ju äta vettigt också.

En bra frukost är inte svår att lyckas med. Faktum är att jag halkat dit på gröt senaste tiden och tänkte göra nån form av God Gröt-special i januari.

Men den stora favoriten är smoothies. Det är inte bara det att det går snabbt och blir så pass mycket att det räcker till mellanmål. Det är även ett utmärkt sätt att använda rester av frukt och grönsaker som annars riskerade att blir bortglömda. Jag tror heller aldrig att vi fått i oss så mycket grönsaker tillfrukost som nu.

Har du barn som inte gillar grönt? Gör en grön smoothie, proppa i en massa spenat tillsammans med frukt eller bär och problemet är borta.

En liten fallgrop att tänka på är att om man har i en massa avokado, banan, nötter och bär så blir det många kalorier. Nyttigt ja, men lik förbannat många kalorier att förbränna. Man kan liksom inte dricka sig smal, men hellre att man får i sig sina kalorier den här vägen än via rostat bröd och marmelad.

För ett tag sen skrev jag ihop ett inlägg med 10 nyttiga och goda smoothies som kan vara en bra sak att läsa först av allt.

En smoothie som jag tidigare skrivit om är supersmoothie med chia, ananas, mango och spenat. Kolla in filmen jag gjorde med receptet:

 

Det här är 4 smoothies som är nyttiga men inte så nyttiga att de smakar gräsmatta. Tanken är att man ska få en bra start på dagen eller ett mellanmål som piggar upp och mättar. Om det är något du föredrar istället eller något du inte gillar är det bara att byta ut, lägga till eller dra bort. Föredrar barnen att det är hallon i? Ha i hallon! Var inte så låst vid konventioner utan se till att det smakar gott.

Tips:
– En liten, liten nypa salt i gör att smakerna kommer fram bättre.
– Lite yoghurt i gör smoothien krämigare.
– Var inte rädd för att ha i en gnutta honung om den känns för syrlig.

Förresten, i sista receptet ska det vara med färsk mango. Om du vill se ett smidigt sätt att skala den på, kolla den här filmen:

 

 

Grön smoothie med gurka
Tid: 4 minuter 

 1. Kör allt i en blender eller med stavmixer tills det har önskad konsistens.
 2. Vill man ha den lösare så man man låta jordgubbarna tina innan de mixas.

 

Röd superfrukt-smoothie
Tid: 4 minuter 

 1. Lägg gärna gojibären i blöt över natten.
 2. Tina hallon och jordgubbar tills de är nästan helt tinade. Om det är säsong så är det självklart att föredra helt färska bär.
 3. Kör allt i en blender eller med stavmixer tills det har önskad konsistens.

 

Maximal frukost-smoothie
Tid: 4 minuter 

 1. Skala ananas, avokado och apelsin. Ta bort nötter och kärnor.
 2. Kör allt i en blender eller med stavmixer tills det har önskad konsistens.
 3. Vill man ha den lösare har man i mer mandelmjölk.

 

Drömmar om tropiken-smoothie
Tid: 4 minuter 

 1. Skala mango, banan och ananas. Ta bort kärnan i mangon och stammen i ananasen.
 2. Riv det yttersta skalen av limen och ha ner det i mixerkannan. Pressa i limen.
 3. Tillsätt övriga ingredienser.
 4. Kör till önskad konsistens.